ESC 2026 - Beč, Austrija: opšte, arena, grafika, scena

Moldavija standardno, pjesma jeste treš ali već znam da će to u maju izgledati predobro i vjerovatno će na kraju proći u finale lol. Meni se Malta zapravo sviđa i pjesma definitivno jeste jury bait, malo je dosadnjikava, ali ima svoj kvalitet. Svaka čast za nastup koji izgleda bukvalno kao spot. Nadam se da će biti neki blagi revamp čisto da malo kraj bude upečatljiviji.

Za sada:

1. Crna Gora
2. Malta
3. Moldavija
4. Albanija

Održan prvi veliki produkcijski sastanak tima Pesme Evrovizije 2026.

U sredu i četvrtak, 14. i 15. januara, u Beču je održan prvi veliki produkcijski sastanak za Pesmu Evrovizije 2026. Prvog dana, atrijum medijskog kampusa ORF-a bio je ispunjen sa 27 međunarodnih produkcijskih dobavljača koji će sarađivati sa ORF-om na najvećem svetskom zabavnom televizijskom događaju.

Generalni direktor ORF-a, Roland Vajsman, pozdravio je učesnike i istakao ogromnu potražnju javnosti, jer je prva serija karata već rasprodata u rekordnom roku. U medijskom kampusu predstavljena su ključna odeljenja, uključujući scenografiju, upravljanje lokacijama, dizajn osvetljenja i tehnički dizajn. Danijel Hak, šef produkcije, i Klaudio Bartoli, tehnički supervizor, predstavili su organizaciju projekta tima Pesme Evrovizije, kao i tehničke i produkcijske odgovornosti.

Održivost događaja bio je centralni element kojim se bavila Anita Mali, šefica korporativne održivosti ORF-a, što, između ostalog, uključuje jasnu politiku putovanja i korišćenje 100% zelene energije.

Marvin Ditman, šef takmičenja, dao je pregled vremenskog okvira za 35 delegacija. Dva reditelja, Mihael Kegler i Robin Hofvander, predstavili su postavku 27 kamera u bečkoj dvorani Stadthalle, koje su prvenstveno namenjene da emocije izvođača učine vidljivijim.

Drugog dana sastanka, svi dobavljači su se okupili u dvorani, kako bi se upoznali sa prostornim i tehničkim karakteristikama glavnog mesta održavanja. Sveobuhvatna tura predstavila je prostor bine, zone iza scene, produkcijske prostorije, logističke rute i prostor za publiku. Timovi su prvi put mogli da pregledaju tehničku infrastrukturu i razjasne otvorena pitanja.

Dvodnevni produkcijski sastanak označio je ključnu prekretnicu na putu ka Pesmi Evrovizije 2026.

1768765593641.webp

Ma kakva Danska, šta je sa vama? Ne bi pobedili ni kada bi Tramp aneksirao Kopenhagen, a kamoli Grenland.

Oni nisu sposobni da pošalju jaku pesmu i boli ih uvo za Evroviziju.
A Izrael prošle i pretprošle godine i Ukrajina poslednjih par godina su bas imale pesme koje se ističu ... Prosečna, ili ispod prosečna pesma , nije važno, svakako idu u top 10 .

Nije isto rat sa civilnim zrtvama (a pritom te dve zemlje imaju ogromnu dijasporu i bez rata) i pretnje za aneksiju gotovo nenaseljene teritorije koja.

Danska je svakako sad u većem fokusu, što se može odraziti i na primećenost na Pesmi Evrovizije u maju. Ipak, bez bar solidne pesme, ne može se pobediti, a eventualni uticaj zavisiće i od razvoja dešavanja u međuvremenu.

Najjače mi je bilo kad su 2023. svi govorili da će Švedska i Finska biti top 2 zbog NATO-a i na kraju stvarno tako bilo 🤣 džaba što su bile 2 najbolje pjesme, ljudima je to bilo objašnjenje za pobjedu

Najjače mi je bilo kad su 2023. svi govorili da će Švedska i Finska biti top 2 zbog NATO-a i na kraju stvarno tako bilo 🤣 džaba što su bile 2 najbolje pjesme, ljudima je to bilo objašnjenje za pobjedu
Neki su pisali i da je Maneskin pobijedio jer je Italija bila teško pogođena kovidom 2020. 😆

A Izrael prošle i pretprošle godine i Ukrajina poslednjih par godina su bas imale pesme koje se ističu ... Prosečna, ili ispod prosečna pesma , nije važno, svakako idu u top 10 .
Ukrajina je bila jedna od najjačih evrovizijskih zemalja mnogo pre rata. I retko kad šalju prosek. Teresa & Maria bi u svakoj godini bila u top 5.

Za Izrael nažalost postaje sve očiglednije i očiglednije da pobeđuju kako sve više i više zemalja objavljuju svoje NF pesme.

Meni ova sezona za sada prilično slaba, retko šta mi se baš sviđa. Čak mi za sada Montesong i Dora najviše prijaju što se tiče pesama (ne znam da li je to do slične muzike jer su nam to komšijske zemlje ili su zaista najkvalitetnije).

Koja je ovo sezona za redom kako se diskutuje da je veoma slaba...:D Mada kada vidim koje osobe bez ikakvih glasovnih mugunosti neki forumasi prizeljkuju da vide na nacionalnim finalima, nije ni cudo da je za njih ovo zlatno doba ESCa. :D

Meni je prošlogodišnja sezona bila dosta jača jer sam slušao aktivno i na plejlistu stavio preko 60 pesama. A sada ih ima 20tak (za sada).

Last edited:
Kasting za izvođače znakovnog jezika za 70. Pesmu Evrovizije

U petak, 16. januara, održan je kasting za izvođače znakovnog jezika iz međunarodne zajednice gluvih. 13 učesnika je demonstriralo svoj umetnički talenat, i sada se mogu nadati nastupu na 70. Pesmi Evrovizije u Beču. Njihov zadatak će biti da izvedu pesme učesnika na međunarodnom znakovnom jeziku. Znakovni jezik je u upotrebi na Pesmi Evrovizije od 2015. godine. Kao prvi javni emiter koji je producirao evrovizijske pesme sa znakovnim izvođenjem, ORF je odigrao ključnu ulogu u uspostavljanju ove usluge.

Posebna pažnja posvećena je iskustvu kandidata, njihovoj umetničkoj kompetenciji, motivaciji i otvorenosti, kao i njihovom uživanju pred kamerama, te deljenju strasti prema Pesmi Evrovizije sa međunarodnom publikom. Kandidati su se predstavili u 15-minutnim terminima, uz trominutne nastupe. Nekoliko izvođača biće odabrano za Pesmu Evrovizije i njihov rad počinje 31. januara. Odabrani kandidati učestvovaće u nekoliko pripremnih radionica sa stručnjacima, kako bi razvili umetničku interpretaciju vizuelnog i muzičkog sadržaja, i usavršili svoj fizički izražaj. Završeni nastupi za pesme biće prethodno producirani od strane ORF-a i emitovani tokom sva tri prenosa uživo na ORF ON i ORF 2 Europe.

Šta su tačno međunarodni znakovni jezik i znakovni nastup?

Međunarodni znakovni jezik je međunarodno priznat i široko korišćen znakovni jezik, koji se, kao svi znakovni jezici, prvenstveno koristi za komunikaciju gluvih i nagluvih osoba. Znakovni nastup je umetnički oblik izražavanja koji koristi znakovni jezik kao centralno sredstvo predstavljanja, poetskog, pozorišnog ili muzičkog sadržaja. Ovo nije samo prevođenje govornog/pevanog teksta na znakovni jezik, već se radi o nezavisnom umetničkom nastupu koji uklučuje elemente kao što su pokreti tela i izrazi lica, ritam, ples itd. Znakovni nastup nije isto što i prevođenje, već je to zasebna umetnička forma koja stavlja znakovni jezik na centralno mesto i koristi ga na kreativan način.

Foto: ORF/Klaus Titzer

musik-perf106.webp
musik-perf102.webp
musik-perf108.webp
musik-perf112.webp

Back