ESC 2026 - Beč, Austrija: opšte, arena, grafika, scena

Ovo možda zaslužuje Offtopic, ali ako je zapad 20 i kusur godina pokrivao i i dalje pokriva Džefrija Epštajna, vodećeg trgovca ljudima, predatora i p*dofila, koji je provereno radio za Izrael, baš će da im brane učešće na tamo nekom muzičkom takmičenju. Ne budite smešni.

Bukvalno. Pojedini fanovi se ponasaju kao da je ESC centralni geopoliticki dogadjaj u svetu a ne samo muzicko takmicenje. Mislim na one ostrascene tviter fanove koji su juce culi za Palestinu a danas su njeni najveci tastatura branioci.

Tačno. Tek sad su shvatili licemerje zapadne politike🤣 Dobrodošli u klub.
Nije licemeran EBU, već mahom većina vlada vaših država i to decenijama. Problem je mnogo dublji, sistemski. Odnos prema diskvalifikaciji dveju država Rusije i Izraela, samo to plastično objašnjava.

Nakon dve i kusur godine rata, manipulacija i mahinacija dobijemo odgovor zemalja u vidu povlacenja Slovenije koja to razmatrala vec duze vreme, Irske koja udje u finale jednom u 6 godina, Islanda koji je tek povremeno u finalu, Spanije koja deset godina nije usla u top 20 i Holandije koja je relevantna na ESC, ali u sukobu sa EBU jos od pandemije, a kulminiralo je slucajem Joost kada su isto razmatrali povlacenje. Stavise, odredjeni broj zemalja (germansko podrucje uglavnom, jasno je zasto) je javno podrzao ucesce Izraela. Tako da price o gasenju i ne znam ja cemu nemaju veze s vezom, sve i da pobede povuci ce se eventualno jos neko, dovuci ce se neka neevropska zemlja da statira i to je to.
Mislim da se ideja o gašenju više odnosi na zemlje učesnice koje su nosile festival. Naravno da neće da prestane sa postojanjem u bukvalnom smislu, ali će se dovući fileri, kako si i sam napisao. A fileri ne mogu da podstaknu gledanje I praćenje širokih masa u Evropi. U tom slučaju sve postaje ono što pokušava Rusija. Znači Evrovizija kao takva, gubi smisao.

I da, nije kraj sveta i ako se to desi. 70 god je dobar staž.

Ne verujem da ce se festival ugasiti zauvek posle tolike tradicije od 70 godina. Jedno je Eurovision Live dogadjaj sa preskupim kartama i nebitnim ucesnicima a drugo ESC koji je TV dogadjaj. Ja ne vidim neki preterani pad interesovanja, postoji ozbiljan bojkot ali npr prosle godine je bilo vise gledalaca nego 2024. Da su prosle godine ucestvovale Rusija, Belorusija, Rumunija i slicne zemlje sa nemalim brojem stanovnika kao u staroj eri sigurno bi se postavio novi rekord gledanosti. Mislim da kad se smire strasti da ce za nekoliko godina sve biti po starom. Konflikt u Gazi traje mnogo pre 2023 pa nije bilo nikakvog bojkota a ovo nije jedina ESC kriza. Ako ne gresim i 2000tih je egzistencija festivala dovedena u pitanje

Back