ESC 2026 - Beč, Austrija: opšte, arena, grafika, scena

U drugom polufinalu mislim da će baš biti razilaženja između žirija i publike kod mnogih pjesama.

Rumunija, Danska, Australija i Norveška mi djeluju da će biti nekako ujednačene na oba polja, par pozicija razlike možda ali sve unutar top 10.

Čak mi Bugarska vuče na Loco Loco scenario, prolaz iz donjeg dijela top 10 nakon što na oba fronta bude 7-10.

Jermenija, Kipar tvt finalisti, ali prva sa nedovoljno bodova ipak da se provuče, dok Kipar izgleda kao da će upasti u finale.

E sad, Češku očekujem u top 5 žiriju, dovoljno za prolaz makar i sa 10p publike, a u top 10 njima vidim i Maltu, Luksemburg, Švicarsku, Letoniju, od kojih, naravno, neće moći sve proći, samo je pitanje kako će publika da odreaguje na njih i ko će biti voljeniji kod žirija. Ako bih otpisivao nekoga sad, onda bi to bile Luks i Švica. Mada me ne bi čudilo da ispadne i neka još od njih.

Albanija nije baš voljena od strane žirija često, a od dijaspore im fale Grčka i Italija da je izguraju sa 2x12, ali opet mislim da će dobiti dovoljno za prolaz.

Azerbejdžan vidim sa manje od 15p ukupno.

Nakon odigrane kladionice imam utisak da će Kipar biti šokantni nefinalista.
Slažem se da je 2. polufunale jako neizvjesno i sve je moguće da ispadne Malta,Kipar i Češka a ulaze Latvija, Jermenija i Švajcarka ;)

Zaboravio sam Ukrajinu, ona mi je u ovoj prvoj kategoriji, vjerovatno prva publici, žiriju top 5

Prema viđenim probama, po meni ispadaju iz 1. polufinala: Moldavija, Portugal, Gruzija, Estonija, San Marino i Belgija. Ako će biti šokantnih prolazaka, onda su mi granično Crna Gora i Poljska.

U drugom polufinalu su mi jedino sigurni Bugarska, Rumunjska, Češka, Albanija, Danska, Australija i Malta. Svi ostali ono li la. Cipranka baš razočarala pjevanjem uživo. Šteta. Podsjeća na situaciju iz Torina.

U emisiji Adresse Wien, norveškog NRK-a, Srbija je zauzela 17. mesto sa 53 poena, što nije loše, mada nam ne bi donelo poene. Crna gora im deli 9. mesto sa 64 poena, a Hrvatska 12. sa 63.

Ovako im izgleda top 15.

1778409361804.webp

Spavanje na naš predlog mi je isti scenario kao Katarsis prošle godine, neko je već napravio dobro zapažanje. To su previše dobre pesme i previše alt žanr da bi ih ESC fandom vrednovao dovoljno. Ako bude opet neko 17. mesto u finalu uz sav uložen trud, definitivno više ne bacati bisere pred svinje.

Na Evroviziji ne glasa samo ESC fandom, već i ljudi koji to gledaju samo tada, jednom godišnje, i njih je verovatno i više.

Sumnjam iskreno u tu teoriju da ko se angažuje samo te večeri jednom u godini da pogleda šou, da je spreman da glasa i nadjača tradicionalne glasače, no videćemo.

Iz nekog razloga ta emisija mi nije iskakala ove godine. Sad pogledah kako smo mi prošli i ok je bilo, osim naravno Kevina koji u principu ispljuje 80% pesama i da im ocene ispod 6. Zanimljiva mi je publika, tu smo prošli kao pukovnik il pokojnik, dvoje dali dobre ocene a dvoje loše. To je po meni dobro za pesmu jer kada su ljudi podeljeni u mišljenju onda se o pesmi dosta priča i to na kraju bude dobro za nju.

Ko su tradicionalni glasači, nego upravo ti koji gledaju jednom godišnje, u najvećoj meri? Još ove godine se glasa do 10 puta sa jednog broja. Nas fanova ima prilično malo, što se vidi i po raznim brojkama, kako na forumu, tako i društvenim mrežama. Pritom ne glasaju svi fanovi, a i da glasaju, nemam utisak ni da nas ima hiljadu u Srbiji, uzimajući u obzir i taj neki ćutljiviji širi krug. Evo ja možda neću ni glasati ove godine, nijedna pesma mi nije wow, ali možda se predomislim kada pogledam cele nastupe, no sumnjam da ću poslati svih 10.​

Ovo je prvi put da vidim da prijenos nije na engleskom, ali evo vidim ide direktno prijenos na ORF-u pa vjerovatno zato.

YT prenosi ORF a to je austrijski javni servis pa sigurno moraju.
Sva sreća pa je internacionalni događaj pa sa izvođačima moraju na engleskom :ROFLMAO:

ESC 2026 - Beč, Austrija: opšte, arena, grafika, scena
Back