ESC 2026 - Beč, Austrija: opšte, arena, grafika, scena

Jbg, kako ziri gresi, tako i publika gresi, bar po pogledu konacnih rezultata. Pogotovo sto bi zemlje poput Portugala prolazile znatno nize, a neke bi po difoltu uzurpirale visoke pozicije

Istina, al bez Izraela u kalkulaciji jedino bi Ukrajina tu uzimala neke više tvt poene u odnosu na hajp, a i oni nisu bauk (već su triput imali manje od 200 tvt poena nakon 2022, istina i to mnogo više nego što je bio hajp, al ne utiče umnogome na rezultate)

Ovo ostalo je koliko-toliko realno

Ne treba krojiti sistem prema jednoj ili dve zemlje, već imati smislen za sve. Umesto promene odnosa udela u glasovima, poraditi na drugim mehanizmima koji bi sprečili ili umanjili mahinacije. Danas Izrael i Ukrajina, sutra neko treći, pa nema svrhe njima se voditi. Onda bolje im reći ne možete da učestvujete nego štemovati sistem samo da oni ne naprave razliku kao do sada.

Ali mi sve vreme ovde (većina nas) već dve godine i kusur govorimo da je jedino ispravno rešenje reći im upravo "ne možete da učestvujete", naročito Izraelu, ali je valjda jasno i vrapcima na grani da se to nikako ne može desiti, makar u trenutnim okolnostima, pa onda pokušavamo da predložimo neko prelazno rešenje koje bi bilo kako-tako zadovoljavajuće i fer, ali je jasno da ono i u najboljem slučaju može samo malo da ublaži ovakvu situaciju i ishode glasanja.

Ne treba krojiti sistem prema jednoj ili dve zemlje, već imati smislen za sve. Umesto promene odnosa udela u glasovima, poraditi na drugim mehanizmima koji bi sprečili ili umanjili mahinacije. Danas Izrael i Ukrajina, sutra neko treći, pa nema svrhe njima se voditi. Onda bolje im reći ne možete da učestvujete nego štemovati sistem samo da oni ne naprave razliku kao do sada.
žiri i Izrael su dva nezavisna problema, ne menja se ništa zbog njih, samo ih nema

I onda dođe Ukrajina sa bar malo konkurentnom pesmom i hop, eto ih u vrhu. I svi srećni što se tako glasalo.

Mislim da žiri ima i dobrih i manje dobrih strana, ali opet je do ličnog mišljenja i uglavnom ne bih tu nešto posebno menjao. Eventualno bih povećao na 10 članova, ali i ovih 7 je pomak. Ako bih očekivao da žiri glasa potpuno u skladu sa ukusom publike, ne bi ni imao svrhu. Bar poslednjih godina je birao najkvalitetniju numeru, odnosno paket kada je reč o ovoj godini.

DOKTORAT imamo svi u ,,Razgovoru o najidealnijem sistemu glasanja" i shvatili smo da ga nema. Oba faktora (žiri i publika) potrebno je reorganizovati i revidirati. Za publiku sam već pisao o predlozima, za žiri bi uveo npr. ovako: 3 ESC fana, 3 novinara i 3 muzička stručnjaka (pevači, umetnici, kompozitori, tekstopisci, aranžeri i ostalo) i to da barem tri člana moraju imati do 30 godina i kao 10tog člana žirija neko od bivših predstavnika npr....

Preveliki jaz između preferencija žirija i publike dovodi to toga da mnoge kvalitetnije pesme budu potcenjene. Ali jbg, to je boljka ovakvog sistema, i na jednoj i na drugoj strani ima manjkavosti.

Pa nije žiri baš toliko stručan ili sklon profesionalnom ocenjivanju izvodjača. To se upravo i vidi po dodeljenim glasovima onima koji su samo "Izgledali", kao kipranka na primer, dok se Čeh jedva provukao. U tom žiriju su kao neki stručnjaci, a onda se ispostavi da su glasali i po babu i po stričevima, a ne po kvalitetu pesme i silnim kriterijumima koji moraju biti uzeti u obzir. Dok kod žirija upravo očekujemo maksimalnu objektivnost, ona jednostavno izostaje jer se u tom žiriju nalaze oni koji se vode ko zna kakvim motivima, ili najblaže rečeno - ukusom, a ne realnim sagledavanjem svih aspekata. Kod publike je situacija logična, nju uglavnom nosi slušljiva, ritmična muzika, upečatljiv scenski nastup, potom bliskost jezika i podneblja, a onda i dijaspora koja preteža kojekude.
Mnogo je rupa u glasačkom sistemu i sve bi to moglo da se izbegne samo kada niko živ ne bi znao odakle pesma dolazi i da uopšte nema nastupa. Naravno, prvo je nemoguće zbog jezičkih barijera a drugo bi uskratilo taj vizualni ugodjaj.

Ja bih rekao da je Kipranka prošla zbog hitične pesme, meni jedne od boljih ove godine, iako 68 puta kaže Jalla. :D Vokal joj je naškodio itekako, ali ne u meri da ne prođe u finale, već da se plasira loše u finalu, a imala je potencijal za top 10.

Naravno, ima i suprotnih primera, poput pomenutog Čeha, i to je ono što sam i pisao prethodno, da ima i dobrih i manje dobrih odluka, ali opet sve su to utisci iz ugla fanova. Možda je i Rumunka mogla bolje da prođe kod žirija, ali verovatno im se paket i žanr, kao i u našem slučaju, nisu previše dopali.

Ja bih rekao da je Kipranka prošla zbog hitične pesme, meni jedne od boljih ove godine, iako 68 puta kaže Jalla. :D Vokal joj je naškodio itekako, ali ne u meri da ne prođe u finale, već da se plasira loše u finalu, a imala je potencijal za top 10.

Naravno, ima i suprotnih primera, poput pomenutog Čeha, i to je ono što sam i pisao prethodno, da ima i dobrih i manje dobrih odluka, ali opet sve su to utisci iz ugla fanova. Možda je i Rumunka mogla bolje da prođe kod žirija, ali verovatno im se paket i žanr, kao i u našem slučaju, nisu previše dopali.

A meni je pak kao običnom fanu apsolutno neobjašnjivo da jedna te ista varijanta unazad u periodu od 30 godina ima šanse da bude u top 10, kao što je kiparska pesma. Ja je na primer ne vidim kao nikakav hit, možda za neku grčku i kiparsku plažu i tu se priča završava. Takav doživljaj sam imala i kod poljakinje Blanke smejurije. Žiri bi takve stvari gde sve pokvari glas i kilavi nastup morao da spreči da odu dalje a ne da ih progura. To što se nekom svidjala njihova energija i spoljašnjost je apsolutni nonsense, uz opravdanje da su imale loš pevački dan, tremu ili slično. Mislim, smešno je koliko je takvo objašnjenje glupo, i obratno.
Definitivno nisam uopšte u stanju da procenim šta prevagne u ocenama i preferencama tokom jedne evrovizijske godine, a Evroviziju baš dugo pratim. Ne mislim pri tom na pobednike jer se u principu slažem da su bili zasluženi (sa par izuzetaka, a i ovogodišnji je (n)) ali to se dešava svake 4-5 godine. Zanimljivo je svakako glasanje novinarskih žirija koji uglavnom pojma nemaju sa konačnim rezultatima, glasanje zvaničnog koje je za svaku kritiku. Publika je pak povedena onim što sam već navela i ne treba je kriviti - običan gledalac i slušalac koji se "vaspitava" trendovima ili podnebljem pa tako i glasa. Možda ih malo poguraju i besmislene kladionice, ali to je otprilike to. Dakle, žiri je po meni najkritičniji deo jer tu preovladava velika subjektivnost koja potire profesionalizam i neutralnost.

Sve to isto se može reći i za publiku na neki način. Žiri i jeste sprečio da se Kipranka bolje plasira. Na kraju, gleda se paket, pa neretko mogu da izvise fini vokali poput Letonke, ako pesme nema. Ne bi Bangaranga pobedila da je nije izveo dobar izvođač i iz sjajnu koreografiju. Nekad ne možemo da razumeno žiri a to je negde i čar takmičenja, da ne bude baš svakom sve predvidivo. Štaviše, fanovima ni Bugarska nije delovala kao pobednik, jer se nekako mnogo vodi kladionicama. Ja kad sam prenosio utiske sa probe na forumu, napisao sam da je odlična, baš se videlo koliko je odskočila od očekivanog, ali nisam se usudio da dajem prognozu za pobedu. Sve ima svoje. Ne vidim kako je Jalla jedna te ista varijanta. Svaka pesma liči na nešto, i izuzetno su retke one sasvim originalne.

Meni je najjače što sam ja Bangaranga probu za žiri snimljenu iz publike pogledao jedno 10 puta prije samog polufinala, ali nijednom mi nije prošlo kroz glavu da će da pobijedi 😅 a poslije polufinala vidio masu 'lokalaca' kako dijele pjesmu i nastup, to je trebalo da bude jasan znak

Pa i Marcel Bezençon nagrada koju dodeljuju komentatori prenosa, na dan finala, nagovestila je da se može desiti, ali sve to sad drugačije izgleda, nego što je tada bilo lako reći. Ja kad sam preneo društvu za nagradu, kao je l' moguće, neka Bangaranga dobila, a Finci ostadoše uskraćeni za bilo koju od tri nagrade, a kao glavni favoriti.

Prošle godine je bilo komentara kako Evroviziji treba viralni pobednik, nekima bi bilo super da je pobedio Espresso Macchiato, i nismo dugo čekali, već ove godine je pobedilo nešto takvo, ali daleko bolje otpevano i sa mnogo boljom koreografijom, tako da meni je super što je prošle godine pobedio kvalitet, a ove godine kompletan paket koji je imao prostora da postane hit.

Danas sam ponovo ogledao ceo snimak finala ESCa 2026. bez komentara i generalno ce mi i ova Becka Evrovizija ostati u divnom secanju.

Voditelji su bili malo krindz, ali sve u svemu podnosljivo.

Program je bio ok. Iako nisam za to da se angazuju bivsi ucesnici, bilo je sasvim solidno.

Lista ucesnika finala meni licno nikad bolja.

AI ce omoguciti level playing field sto se tice postprodukcije pesama. Nadam se nekom tehnoloskom napretku koji ce omoguciti level playing field sto se tice nastupa. Nama teskoj sirotinji bi dobro doslo.

ESC 2026 - Beč, Austrija: opšte, arena, grafika, scena
Back