ESC 2026 - Beč, Austrija: opšte, arena, grafika, scena

Kako li nam je promaklo da je osim primanja Kanade takođe i odlučeno da se uvedu promene u televotingu?

Niko ne priča o detaljima promena, možda nisu ni glasali o njima, već samo usvojili da promene treba da utiču na blokovsko glasanje, glasanje dijaspore i politički motivisano glasanje. Ako su na Generalnoj skupštini usvojili i detalje, interesantno da niko nije preneo više o tome.

Možda je samo dat zadatak referentnoj grupi da smisli šta konkretno da se uradi. Šta biste vi očekivali da promene kako bi se taj uticaj smanjio?

Na prvu, moglo bi biti dodatno smanjenje broja glasova sa jednog broja telefona, npr. na 5, zatim ograničenje broja glasova za jednu zemlju na određeni broj, možda i na samo jedan glas, mada ne bih voleo to. Već smo ranije diskutovali i meni je najbolje da recimo ukupno može da se podeli najviše 5 glasova, ali najviše 3 za jednu zemlju, tako da ako neko i ima više favorita, može da ih rangira, pa prvom favoritu da da 3 glasa, drugom npr. 2 i slično. Možda i ostave 10 glasova, ali uvedu to ograničenje po zemlji. Doduše ne vidim potrebu da jedna osoba, a naročito sa jednog broja, glasa 10 puta. Međutim, postoje i faktori u koje mi nemamo uvid, a EBU će ih sigurno uzeti u obzir, kao što je broj glasova za pojedinačnu zemlju, što bi moglo da spreči da se previše redukuje broj glasova sa jednog broja. Neki priželjkuju da važi pravilo 1 broj - 1 glas, ali potencijalno, možda to može da napravi problem, tako da u nekim zemljama više zemalja ostane na nuli ili malom, a jednakom broju glasova, i da onda ne mogu da formiraju top 10 publike.

Druga mogućnost bi bila da naprave nešto kao za JESC, da nateraju ljude da glasaju za npr. 3 pesme, ali to bi bilo tako veštački i katastrofalno rešenje i ne bi odražavalo realno mišljenje gledalaca. Dodatno, ako bi se i dalje glasalo telefonski, teže je i tehnički implementirati, osim nekim SMS-om gde ćeš u istom uneti tri zemlje, ali to je i podložnije greškama.

Najgore bi bilo kada bi striktno ograničili da određene zemlje ne mogu da razmene top poene, odnosno da se to vrednuje drugačije, jer nisu ni ti blokovi jednakih veličina. Iz exYu nekad učestvuje samo tri zemlje, a u nekom bloku je 5-6 i sl.​

O kakvim promenama je reč ?

Edit : Sad vidim da nisam propustio info nego nije ni objavljen način promene glasanja :)

Mislim da je to gubljenje vremena ali ajde da vidimo šta će da smisle.

Niko ne priča o detaljima promena, možda nisu ni glasali o njima, već samo usvojili da promene treba da utiču na blokovsko glasanje, glasanje dijaspore i politički motivisano glasanje. Ako su na Generalnoj skupštini usvojili i detalje, interesantno da niko nije preneo više o tome.

Možda je samo dat zadatak referentnoj grupi da smisli šta konkretno da se uradi. Šta biste vi očekivali da promene kako bi se taj uticaj smanjio?

Na prvu, moglo bi biti dodatno smanjenje broja glasova sa jednog broja telefona, npr. na 5, zatim ograničenje broja glasova za jednu zemlju na određeni broj, možda i na samo jedan glas, mada ne bih voleo to. Već smo ranije diskutovali i meni je najbolje da recimo ukupno može da se podeli najviše 5 glasova, ali najviše 3 za jednu zemlju, tako da ako neko i ima više favorita, može da ih rangira, pa prvom favoritu da da 3 glasa, drugom npr. 2 i slično. Možda i ostave 10 glasova, ali uvedu to ograničenje po zemlji. Doduše ne vidim potrebu da jedna osoba, a naročito sa jednog broja, glasa 10 puta. Međutim, postoje i faktori u koje mi nemamo uvid, a EBU će ih sigurno uzeti u obzir, kao što je broj glasova za pojedinačnu zemlju, što bi moglo da spreči da se previše redukuje broj glasova sa jednog broja. Neki priželjkuju da važi pravilo 1 broj - 1 glas, ali potencijalno, možda to može da napravi problem, tako da u nekim zemljama više zemalja ostane na nuli ili malom, a jednakom broju glasova, i da onda ne mogu da formiraju top 10 publike.

Druga mogućnost bi bila da naprave nešto kao za JESC, da nateraju ljude da glasaju za npr. 3 pesme, ali to bi bilo tako veštački i katastrofalno rešenje i ne bi odražavalo realno mišljenje gledalaca. Dodatno, ako bi se i dalje glasalo telefonski, teže je i tehnički implementirati, osim nekim SMS-om gde ćeš u istom uneti tri zemlje, ali to je i podložnije greškama.

Najgore bi bilo kada bi striktno ograničili da određene zemlje ne mogu da razmene top poene, odnosno da se to vrednuje drugačije, jer nisu ni ti blokovi jednakih veličina. Iz exYu nekad učestvuje samo tri zemlje, a u nekom bloku je 5-6 i sl.​
Maksimum 10 glasova sa jednog broja, uz maksimalno 3 za istu zemlju bi bilo najbolje (po meni).

Pa ok mi je i to, posebno zbog finala, gde je više zemalja, pa da može da se pošalje glas za više favorita. Svakako, ne znam šta bi drugo mogli da smisle, osim ograničavanja po zemlji.

Odlična vest 👏

Iako sam ja u SR >>>>> ESC ekipi, ali SR pobednik nije uvek najbolji paket za ESC. Bolje to razdvojiti.
Poslednjih 9 godina nisu van top 7, mozda je u nekim godinama i bilo boljeg izbora, ali to je u globalu to. Plasim se da ce sa svojim poimanjem ESC birati neke pesme poput Chimice iz 2022. Ova odluka ih moze odvesti u flop eru.

Apsolutno! Svako štelovanje pesme prema Evroviziji će im verovatno doneti više štete nego koristi.
Očigledno je praksa pokazala da fanova Sanremo kulture ima više nego dovoljno kod evrovizijske publike i žirija, i da će glasati za ono što taj festival autentično odabere kao najbolje, pre nego za neku forsiranu pesmu koja bi se pre verovatno uklopila u neki šablon sličnih pesama drugih zemalja.
Kada su par puta početkom 2010-ih birali interno ili menjali sanremovsku pesmu, nisu se baš najbolje rezultatski proveli.

Ove godine bi ona Che fastidio bila izabrana premo ESC večeri, a nema šanse da bi bila top 5 kao Šef.

Sa druge strane, ubijeđen sam i dalje da bi Annalisa išla sa Sinceramente da je bilo ESC veče, a onda bi prošla bolje od Angeline u Malmeu.

Tako da ajde, vidjećemo kako će im proći.

Pitanje je da li italijani znaju šta je uopšte "za evroviziju", realno šta god da pošalju biće top 10 zbog svoje kulturne hegemonije tkd ne vidim smisao ovoga, al ajde videćemo.

Nisam srećan ovim promenama San Rema, ali dobro svakako mogu da se vrate starom načinu ako ovo ne uspe

Pa što si morao do sada da gledaš svih pet? 😂
Jer se rezultati akumuliraju tokom svih večeri pa sve do finalne kada se bira podium i pobjednik koji ide na Eurosong. Prosto je zanimljivije pratiti tabele iz noći u noć nego samo gledati onu zadnju. 🙂 Nisam baš gledao doslovno svih 5 hahah, ali uglavnom sam pratio tokom cijele sedmice.

Ove godine bi ona Che fastidio bila izabrana premo ESC večeri, a nema šanse da bi bila top 5 kao Šef.
Nema, u pravu si. Che fastidio bi pobedila.

Doslovno najevrovizična od svih pesama ove godine.

Pitanje je da li italijani znaju šta je uopšte "za evroviziju"
Mislim da je negde rečeno da će samo žiri imati pravo glasa za to evrovizijsko veče, što je dobro jer iako u većini slučajeva sam za to da publika ima veću snagu izbora, u slučaju Italijana nisam jer njihov narod nema pojma lol
Pa da se oni samo pitali ni Angelina ne bi išla.

Ja sam da debitira i Vatikan i da ga predstavlja zbor malteških viteza sa pjesmom Hosanah ❤️ Tehnički njih bi mogla predstavljati bilo koja katolićka zemlja tj bilo tko tko je i osjeca se kao rimokatolik

ESC 2026 - Beč, Austrija: opšte, arena, grafika, scena
Back