nl Holandija 2025: Claude - C'est La Vie

Meni su se u poslednjih deset godina samo dve holandske pesme dopale i bile visoko, Duncan i S10. Ostalo mi je neprimetno.

Imaju zanimljivu pop scenu, šteta što ne održavaju NF.

Zanimljiv izbor, uvek se radujem da vidim šta će da pošalju. Meni je 🇳🇱 najbolja evrovizijska država u poslednjih nekoliko godina i nadam se da će uskoro ponovo da pobede. Organizovali su najbolju Evroviziju u 21. veku.

2019 - moj #1
2020 - moj top 10
2021 - ova mi je bila flop
2022 - moj #1
2023 - moj top 5
2024 - moj #1

Verovatno je sad vreme za flop, ali videćemo. Voleo bih da bude na holandskom ili francuskom.

Odlični su Holanđani u poslednje vreme. Duncan i Joost su mi pobednici u svojim godinama, a od poslednjih 10 pesama ne volim samo one kada su bili direktni finalisti.

Iz Holandije volim Slow Down, Lights And Shadows, Arcade, De diepte i Burning Daylight 😇

Nisam cuo za Kloda dosad, svidjaju mi se pesme koje sam sad poslusao. Stil mu je u fazonu koji slusam poslednjih par nedelja.

Meni je Holandija 2022. na Evroviziji bila sjajna kao holandska reprezentacija na Svetskom prvenstvu 1974. godine predvodjena legendarnim Johanom Krojfom, kada je u finalu nepravedno izgubila od Zapadne Nemačke. Tako je i S10 nepravedno završila na 11. mestu.

Meni je De Diepte jedna od omiljenih evrovizijskih pesama otkad pratim takmičenje, ali malo su je pokopali kad su je stavili da nastupa između Ukrajine i Španije koje su uzele 700 poena publike.

11. mesto je dobro, ali više sam ogorčen što je žiri odlučio da je iskulira u finalu nakon što je bila 2. u polufinalu. Žiri stvarno nije morao da toliko napuni 🇬🇧🇬🇷🇵🇹. I činjenica da su 🇲🇩 i 🇳🇴 ispred nje mi je 😭

A i nije da sam totalno delulu jer volim pesmu, stvarno mislim da je mogla bolje da prođe kod publike sa boljim žrebom. Ima 60-ak miliona strimova i postala je dosta veliki hit posle Evrovizije.

Last edited:
De Diepte je morala biti u top 10. Nisam razmišljao o poziciji nastupanja, ali da, vrlo moguće da su je progutale ove dve i uzele joj dosta poena. Šteta, meni druga najbolja pjesma te godine

Francuski nije zvaničan jezik kod njih, ali oko 20-25% Holanđana ga govori. Zapravo znam nekoliko njihovih izvođača koji pevaju na francuskom.

Inace, od dosad odabranih, Klod je jedini ESC izvodjac koji mi obecava.

Pevace verovatno na holandskom, francuski jezik nije popularan u NL, ne vidim razlog zasto bi pevao na francuskom prestavljajuci Holandiju na ESC gde taj jezik cak nije ni u sluzbenoj upotrebi.

I mene ne bi cudilo da peva na francuskom, ako mu je dobar deo diskografije na tom jeziku. Holandija svakako ima onaj princip “song first” gde je pesma apsolutni i primarni kriterijum za odabir predstavnika, nebitno od faktora poput jezika, zanra…

Inace, sad se prisecam bas, pa da probam da iz glave navedem neke pesme koje su izvedene na jeziku koji nije u sluzbenoj upotrebi te zemlje, a da nije na engleskom:

La Forza (Estonija 2018), Questa Notte (Letonija 2007), Belgija 2003 i 2008 na izmisljenom, kao i cuveni Leto svet, Tomi Kes ove godine pokusava da ode na ESC sa pesmom na nekom cudnom spoju italijanskog i spanskog uz engleski, ona pesma Opera za Tursku iz osamdesetih…

Back