Uh, napokon došao sebi pa da se oglasim.
Toliko mi je drago da su pobijedile. Ovo je jedini paket koji smo imali i izvrsno je. Pustio sam suze na kraju jer sam neizmjerno htio da pobijede. Užasno mi je drago što svake godine idemo s drugačijom pjesmom, a opet u neku ruku zanimljivom. Drago mi je i da je HRT odlučio ići od 2023. drugim smjerom u odnosu na prije.
Lelekice su vokalno bile puno bolje u finalu kao i ostali. Ili je do dodatnog vježbanja ili je do tonca. Kako god, nisu jedine koje su na Dori malo škripale, pa do Eurosonga sve usavršile. Sjetimo se da su iste probleme imali i Let 3, posebno Lazanja, a onda i Bošnjak s kreštanjem na kraju. Kada netko pobijedi na Dori, HRT preuzima konce i daje vokalne trenere s kojima pjevači vježbaju. Uz to sigurno ide i upgrade nastupa kao i televizijski dio (jedva čekam što će osmisliti Luka G.). Samo kad se sjetim kako je Lazanji napravio wow nastup, a Bošnjaku do maksimuma izveo njegov nastup iako je HRT puno toga maknuo zbog tzv. "obiteljskog" showa. Onda možemo misliti kako bi tek izgledalo.
Pjesma je moćna, pjesma ima odličan tekst, na pjesmi se može razvijati daljnja priča, imaju identitet, imaju sve da naprave priču do finala. 100% sam siguran da prolaze u finale posebno jer se žiri vraća u pf.
Gledao sam reakcije na netu i većini se baš sviđa i zajednička riječ svih je da je to epic. I zaista je, kao nekakav filmski broj. Užasno mi je drago da je Zorja pobijedila i da ide na Eurosong pa makar ovako. Čitam po netu da su Srbi masovno gledali Doru na YT i navijali za Zorju. Bjutiful.
Što se tiče same Dore, jedne godine je jača, jedne godine slabija, ne može uvijek biti ista, ali se HRT mora pohvaliti za trud, za makar i minimalno podizanje Dore svake godine na malo višu razinu, za prihvaćanje različitih stilova, za prihvaćanje stranih skladatelja, za konciznost u show programu i za lijepu formulu cijeloga natjecanja. Točno znate kako ide show i nema previše hoda. Pohvale i za odlične revijalne nastup. Luka i Magazin posebno. Svaka čast. Vidi se da je HRT-u ipak stalo i da žele da im Dora bude nekakav trademark.
Čitam da je gledanost bila visoka.
"PRIJENOS Dore, hrvatskog izbora za pjesmu Eurovizije 2026., bio je u nedjelju najgledaniji televizijski program u Hrvatskoj", objavio je HRT. Prema podacima tvrtke "all eyes on screens", završnicu natjecanja na Prvom programu HRT-a pratilo je 36,3 posto svih koji su u tom trenutku bili pred malim ekranima, što predstavlja udio u gledanosti (SHR).
"Hrvatska radiotelevizija u nedjelju je bila i uvjerljivo najgledanija nacionalna televizija. Prvi program (HRT-HTV1) ostvario je cjelodnevni udio u gledanosti od 22,23 posto, dok je Drugi program (HRT-HTV2) bio drugi najgledaniji kanal s udjelom od 13,42 posto", stoji u priopćenju.
Samo na yt je bilo više od 100 000 gledatelja. Baš me zanima koliko je ljudi glasalo u televotingu.
Vidio sam da se pričalo o međunarodnom žiriju. Ja ga u potpunosti podržavam jer bi hrvatski žiri imao preveliku moć u odnosu na televoting. Ako ste vidjeli, bilo je svega u glasovanju hrvatskog žirija dok je međunarodni malo to anulirao. Isto je i u obrnutom smjeru. Gledam to kao na 25%-25% čime se djelomično poništavaju dok televoting zapravo dobiva najjaču moć kako i treba biti.
Što se tiče pjevača - pohvala za razne stilove i trud, vidi se da se trude iz godine u godinu. Ipak, trebalo bi ih educirati unaprijed da vježbaju pjevanje i bolje osmisle nastupe. Kod HRT-a bih volio još bolji rad kamere i nekog da bude zadužen samo za to. Veliki plus za to što su stalno predstavljali pjesme, izvođače, IG, YT... Stalno se o njima pisalo, a to je što izvođači i žele.
Što se tiče hejtanja Dore i općenito bilo čega u eurovizijskim fan krugovima - to je ionako postala klasika. Ne priča se bezveze da su esc fanovi postali izrazito toksični. Zato je i dobro da ljudi izvan tih krugova glasuju.
Uglavnom pozitivna ocjena za Doru svakako. Kada se sjetim kakve su bile prije 2023., ovo je nekoliko klasa iznad. Rekao bih da je Dora ušla u svoje drugo zlatno doba s Letom 3. Neka bude dulje ovako. Evo sljedeće godine očekujem ponovno Stelu Rade i Devina. Ionako je bitno da je samo jedna pjesma wow, ostale popunjavaju brojeve.