hr Hrvatska 2026

Dora i PZE (Beovizija) su bas When a new Supreme rises, the old one fades away.

Dora je kidala do pojave Beovizije onda je usla u neki svoj mracan period sa izuzetkom 2006. kada Srbija nije ucestvovala, da bi se vratila na kratko 2016. i 2017. (sranje godine za nas) i onda novi svezi val od 2023. kada je bila i poslednja dobra PZE.

Dora ipak ima publiku i to joj je ogroman plus u odnosu na PzE, da i ovaj drugi ima publiku, rekao bih da je jači festival, ovako su mi izjednačeni po pitanju pjesama/produkcije

Ne treba smetnuti s uma jednu vrlo pozitivnu stvar, kod nas je PZE iznedrio nekoliko ako mogu da nazovem ,,habova" koji pomeraju regionalno scenu. Antonić je recimo radio Lari s Montesonga pesmu, Drežnjak takođe radi pesme regionalno, sada i Zorja i lazar, to je uticaj i na neki način izvoz autora.

Pored Rakete, izdvojio bih još i

Ovo mi se isto jako sviđa i Hrvatska se sigurno ne bi obrukala sa ovim bendom i mislim da bi bili respektovani i od stranih fanova.

Pjesma ima potencijal, ali nekako mi zvuči malo zbrda-zdola, ima više dobrih dijelova, ali ne funkcioniše mi sve najbolje kao cjelina. Svakako jedna od jačih opcija i respekt za Anandu i produkciju koju servira drugu godinu za redom, samo džaba ako se nije popravila u nastupanju.

Ovo mi je isto super, ima tu poštapalicu u refrenu što je izdvaja i ovi etno elementi su mi dobri, mislim da bi mogla biti dark horse.

-----------
Lelek imaju ok pjesmu za Eurosong objektivno govoreći, produkcija je baš epska i pjesma zvuči moćno, mada ovakve pjesme nisu baš moj cup of tea i ne rezonujem baš ovaj tekst, iako vjerujem da će Hrvati ovo poslati.

Zevin ima solidnu pjesmu, ali mislim da nije toliko konkurentna i impactful kao Raketa. Mislim da će Lelek lagano pobijediti osim ako Lima Len baš bude imao neki fora nastup pa ljudi odlijepe kao 2023. :D

1. ToMa
2. Zevin
3. Fran
4. Lima Len
5. Lelek

Ovih 5 mi se sviđa, prve 4 zavrtim često, Lelek mi nema pjesmu za ovako neobavezno slušanje ali dobra je

Moj top 10:

1.ToMa
2.Irma
3.Stela Rade
4.Ritam Noir
5.Zevin
6.Lana Mandarić
7.Lara Demarin
8.Lima Len
9.Alen Đuras
10.Ema Bubić

ToMa i Zevin su mi sad već redovni na plejlisti, Lima Len i Fran ozbiljni groveri. Ima još nekoliko pesama koje su mi sasvim ok za slušanje, uključujući i Lelek, ali i dalje mislim da je u ESC kontekstu bolje da odu u budućnosti sa jačom pesmom, nego sada.

Raketu i ToMu slušam na dnevnoj bazi, Irma me baš brzo smorila, a Fran i meni baš ozbiljan grower.

Pa ja i jesam pisala pre dve godine skoro a i svi smo se složili da je logično da DORA uhvati zalet nakon Baby Lasagne a i Letovaca (koji su svakako popularni decenijama u Hr). Čudno bi bilo da nije. Očekujem dobre izbore sledeće bar još 3-4 godine.

A inače, slažem se da Hrvatska ima mnogo bolju alt scenu i mejnstrim izvođači su malo manji treš od naših.

Lelek ubija. Reakcije izvrsne.
Vodi ih netko tko razumije funkcioniranje cijelog procesa oko Eurosonga (spot, angažiranje Zorje, fotke, rad na mrežama...).
Nadam se da su naučile na pogreškama iz prošle godine i da će ove odraditi posao i otići u Beč.

drag-queen-pze25.webp

Ma mahaće vam Lelekice iz grinruma u finalu u maju! 🙋‍♀️🙋‍♀️🙋‍♀️🙋‍♀️🙋‍♀️

Glazbeni kritičar o pjesmama na Dori 2026. (inače hejter Dore i Eurosonga)

Slabo se pripremio pa je rekao da je Zejna u kombinaciji s Lelekicama, a ne Zorja. :cautious:
Opleo malo po Dori. Zevin naveo kao nešto što bi se mladima moglo svidjeti, kao tik tok hitić.
Navodi da sam Eurosong želi postati nekakav vlastiti glazbeni žanr u kombinaciji s pop glazbom.
Ipak naglasio je da se stalno šalju dosadne balade i sprda kao njih "nikad dosta".

Ne znam gdje nalaze take spodobe pored nas, hrvatskih eksperata za eurosong. Zamisli Limu Lena u 80-ima sa ovom pjesmom 😂😂

Elem, u zadnje vrijeme se uhvatim kako mi mozak pjevusi nema, nema, nema te, trazim trazim, trazim tee....

Pjesma je kao paket nekoliko klasa iznad. Samo je pitanje hoće li završna stvar biti dobar, a to su nastup i pjevanje.
Ako su ovako ozbiljno krenuli u sve onda će i Dora biti dobra jedino ako HRT opet sje** ton i sve ostalo kao prošle i pretprošle godine. :eek: :cry:

Bukvalno je mogla ko gosta pozvati tipa nekog fana iz OGAE-a umjesto ovog. Muka mi je više od ovih kvazi glazbenih stručnjaka, obični muzički snobovi, pritom najčešće neupućeni i nekompetentni ko ovaj

Back