hr Hrvatska 2026

e pa da i to vidimo večeras... ako nešto možemo zaključiti, to je da se HRT od povratka Dore trudi više nekog ikad... pa baš u svakoj domeni... dočekali smo i to nakon više od 20 godine nečinjenja.. nadajmo se da će i ton raditi kako treba

Zavirite iza kulisa Dorine futurističke bine: Ovako nešto još nismo imali priliku vidjeti

Pozornica na kojoj se ovog tjedna u HTV-ovom studiju ‘Anton Marti‘ događaju sve tri večeri Dore (dvije polufinalne i veliko nedjeljno finale) osmišljena je u samo tjedan dana, a Igor Juras osmislio ju je kao televizijski prostor koji spaja glazbu, tehnologiju i moderni vizualni identitet.

- Uz promišljanje estetike pazili smo i na to da ova bina svakom izvođaču omogući da na najbolji mogući način izrazi i svoju jasnu scensku priču - kaže Juras, a sudeći po onome što smo vidjeli na probama te će priče biti raznolike: od stijene na koju se penje Stela Rade, preko klupa, naslonjača, dima, vatrometa...

Tehnička izvedba pozornice ovogodišnje Dora potvrđuje visoku produkcijsku razinu natjecanja, ističu na HRT-u te otkrivaju kako scenografiju čini čak 180 četvornih metara LED ekrana, kojima upravlja najnoviji sustav za kontrolu slike Barco E3, omogućujući preciznu i brzu prilagodbu vizualnih sadržaja svakom nastupu.

Nadalje, konstrukciju pozornice podupire oko 800 metara aluminijskih elemenata, a cjelokupni ovjes LED ekrana i rasvjete drži 80 tonskih motora, osiguravajući stabilnost i sigurnost tijekom prijenosa uživo.

- Vizualni identitet nastupa dodatno naglašava više od 400 inteligentnih rasvjetnih tijela, koja omogućuju dinamične svjetlosne promjene i stvaranje različitih atmosfera, prilagođenih glazbenom izričaju svakog izvođača.

Zahvaljujući LED tehnologiji i promišljenoj rasvjeti, pozornica se prilagođava različitim glazbenim stilovima - od intimnih balada do energičnih nastupa, pritom ne odvlačeći pažnju s izvođača, nego ga stavljajući u središte kadra - kažu na HRT-u i dodaju kako je poseban naglasak stavljen na televizijski prijenos, pri čemu su svi elementi dizajnirani kako bi nastupi bili dojmljivi u kameri i dinamični u prijenosu uživo.

Hajde, videćemo. Sve je to lepo, ali neka nauče da snimaju nastup. Hvatanje na emociju, ili na energiju izvođača ne upali uvek, a pritom naši scenski nastupi još uvek forsiraju interpretativni ples i glumatanje kao nešto wow. To važi i za HRT i RTS koji imaju istoriju produciranja dobrih šou programa, ali velike scenografije, dobra svetla, ledovi i propovi ne znače mnogo ako se ne snime lepo i ako je režija troma i nemaštovita. MF, na koji se svi pozivamo kada su u pitanju vizuelna rešenja, svake godine ima najbejzik scenu, ali zato svaki nastup napucaju odličnom režijom.

Pogledao sam sve isečke na HRTi, Lelekice su dosta dobre, dopada mi se ono drveće, a i kostimi. Daleko ispod nakon njih mi Noelle, i Toma čiji nastup deluje kul, fina atmosfera, ali mi pesma nije za Evroviziju. Kod Anande ima potencijala, ali nekako mrtvo kadriranje. Fran video od Dime Bilana pa skače sa klavira, pomalo nespretno. Raketa je baš katastrofa, maže paštetu na hleb, i doneli neki stočić sa krofnama, dok dvoje glume da su u teretani, pokazuju mišiće...

Vidim da Hrvati na fejsu baš negoduju oko nastupa Lelekica, sve im je loše, pa može biti zanimljivo glasanje. :D

Lelekice moraju biti vokalno bolje, ovako super izgleda. Nadam se da će se sastaviti na vreme.

Ananda odličan dance break, ali mi vizuali uopšte ne odgovaraju, skroz bih ja to promenio.

Ne razumem zašto ljudi po mrežama optužuju tonce. Okej zvuk možda jeste nešto lošiji i to treba srediti, ali ne mogu oni da poprave njihovo live pevanje i falševe koji se baš čuju kod skoro svih takmičara.

Back