it Italija 2026: Sal Da Vinci - Per sempre sì

Čitam sad da se šuška da bi od 2027. moglo biti ukinuto veče covera i da bi ta noć bila posvećena izboru predstavnika za ESC. Izvođači koji bi učestvovali, izvodili bi pesme sa kojim se takmiče na festivalu, uz pripremljen scenski nastup i pobednik te večeri bi bio izabran za italijanskog predstavnika, a ne kao do sada da se čeka odluka pobednika festivala. :unsure: Ne znam, meni nekako više ne bi bilo to to, ako se implementira ovo. Ovako mi baš ima nekakvu posebnu osobenost da pobednik festivala (većinom) bude predstavnik.

Ljudi nisu ispali iz top 10 od 2017, valjda to znači da je format dobar, ali budući da neki poput Annalise očigledno nemaju šansu da pobijede na festivalu a narod želi da ih vidi na ESC, možda to i nije loša odluka

Mislim da je ideja katastrofalna, koja je logika popravljati nesto sto vec funkcionise? Devet godina zaredom nisu ispod sedmog mesta, salju zanrovski razlicite stvari i medju tim dobrim plasmanima bilo je i anonimnih izvodjaca, i onih koji su bas poznati.

Da ne pricam koliko bi to ubilo draz takmicenja, Eurofanovima bi finalno vece bilo potpuno nezanimljivo. A da ne pricam o tome sto je percepcija Italijana o ESC vrlo pogresna, oni su primera radi pisali da je Chimica iz 2022. pobednicki materijal za ESC, ko zna sta bi poslali na ESC.
Ljudi nisu ispali iz top 10 od 2017, valjda to znači da je format dobar, ali budući da neki poput Annalise očigledno nemaju šansu da pobijede na festivalu a narod želi da ih vidi na ESC, možda to i nije loša odluka
Samo nije imala srece, ubola je prejaku godinu, pobedila bi sigurno ove godine sa istim paketom. Mada, svakako mislim da ti inventarci poput Analise, Irame, Elodi su sve dalje i dalje od eventualne pobede, a kakve su pesme znali da imaju. A onda skontam da je Mahmud najlaganije pobedio dvaput u tri godine 🤣

Baš me zanima kako ce ici taj format da publika izabere pjesmu za ESC. S obzirom na to kako publika glasuje na televotingu. Žiri takođe svake godine busne nekoga lijevog,kao npr ove godine Belgiju. Sve pjesme iz top 10 stavili na takav ignore. Oni ni ne kontaju tu priču. Imam rođake tamo i kad je Megnoni išao drugi put, cure ga obožavaju a samo su u nekom trenutku skontale da ide s tom pjesmom na "neki eurovision festival"
U svakom slučaju, statistika im je najbolja zadnjih deset godina uz Švedsku i naravno, Ukrajinu a zapravo ,jedini oni od ove tri zasluženo.

Ma ja mislim da Annalisa ne bi pobijedila Sala, a ni Ollyja, ali da se glasalo posebno za ESC, e tu mislim da bi ljudi bili u fazonu - e ona je potencijal za to, neka ide tamo, ali na Sanremu pobijediti neće

Čak mislim da bi i Anđelinu pobijedila da se tako glasalo, da bi se rasporedile pobjede, jednoj ESC, drugoj SR

Meni je svakako fascinantno koliko je teško da na Sanremu pobedi žena, čak i kada ima odličnu pesmu, a i kada na ESC nekim čudom ode žena, ona ostvari najgori plasman za Italiju.
Statistički, od kad su se vratili 2011, četiri najgora plasmana imaju sa jedine četiri pevačice.

Bez veze je birati nekakva dva pobednika, iako teoretski može to biti isti izvođač. Na specifičnoj sceni Sanrema teško i da mogu da dočaraju kakav bi bio evrovizijski nastup, pa ni to nema previše smisla, iako bi bilo lepo da se više potrude u vizuelnom smislu. Sa druge strane, pošto im je akcenat uglavnom na pesmi, aktuelni format je ok, jer lakše je unaprediti nju vizuelno, nego šminkati lošiju pesmu vizualima. Eurofanovi se doduše ne bi bunili što se tiče četvrtka, to bi im rasteretilo tzv. super subotu i finale Sanrema ne bi ni pratili.

Meni su Italijani uglavnom precenjeni na Evroviziji, i mislim da i kod njih reputacija zemlje i činjenica što pesma dolazi sa Sanrema, igra određenu ulogu, kao što se neretko gura Švedska, mada mi pesme doduše uglavnom budu pristojne, ako ne među najboljim, što opet nije loše, samo ih ne bih uvek stavljao oko 5. mesta, već 10-15. Dok je kod Pelina sve izgledalo kao dobra fora, držalo pažnju i išlo uz karakter izvođača, kod "šefa sale" je nastup delovao baš krindž, ali upalilo im, publici valjda bilo zabavno. Generalno, Italijani mi pretežno imaju ispodprosečne scenske nastupe, pa im je sama pesma prilično važna.

To bi bila odlična odluka. Nemoguće je skrojiti iste kriterijume ocenjivanja tako da pobedi najbolji paket za ESC i najbolja pesma za San Remo. Ovako će moći da se posvete i jednom i drugom delu festivala onako kako treba.

Da im ne bude previše, da izvode 4 puta istu pesmu tokom trajanja festivala....

Praksa je pokazala da se Evrovizija mnogo bolje prilagođava Sanremu nego obrnuto.
Na ESC-u se lepo glasa za sve što festival u Sanremu odabere kao najbolje, a ovako da oni tipuju šta bi bilo dobro i da se tome prilagođavaju (Chimica koju pomenu Choda), pitanje je šta bi se desilo. Već su par puta početkom 2010-ih to radili i nisu se najbolje proveli.
Zašto bi menjali formulu koja im donosi rezultate i zašto bi uopšte isto takmičenje sekli na dva dela i pravili konfuziju?

Meni zvuči malo kao i da ovim potezom žele da navedu izvođače da dođu sa paketom celim a ne samo sa pesmom. Verovatno ni njima ne pada lako da isceniraju pesmu za ESC pozornicu kad moraju ispočetka sve da osmišljavaju nakon Sanrema.

Pa ok ali i dalje tu pesmu treba prevesti na scenu i to nije nimalo lak zadatak kreativno a ni tehnički 🤣 Razumem zašto žele da se možda malo rasterete u tom smislu.

Pa to je samo jedna pesma, pri čemu deo kreativnog procesa pada na samog izvođača, ako ne i ceo, tako da nije Rai preopterećen time.

Na sceni Sanrema teško da može da se izvede složeniji nastup u evrovizijskom stilu.

Pa ok ali i dalje tu pesmu treba prevesti na scenu i to nije nimalo lak zadatak kreativno a ni tehnički 🤣 Razumem zašto žele da se možda malo rasterete u tom smislu.
Ju, trebalo mi je da odem u post history da provalim ko si.
Mislim, nije kao da DrKo nije isto sto i DrWho, ali sam ja vise bio u fazonu Boze, kome je palo na pamet da se zove "drko"...

Ma ja mislim da Annalisa ne bi pobijedila Sala, a ni Ollyja, ali da se glasalo posebno za ESC, e tu mislim da bi ljudi bili u fazonu - e ona je potencijal za to, neka ide tamo, ali na Sanremu pobijediti neće

Čak mislim da bi i Anđelinu pobijedila da se tako glasalo, da bi se rasporedile pobjede, jednoj ESC, drugoj SR
Nije Sal toliko ubedljivo pobedio a bila je slaba godina, cak je Sajf uzeo televoting u superfinalu

Ne znam, ja imam osjećaj da ona nema šanse da pobijedi na festivalu ma kakva godina da je, uvijek bi i publika i žiri našli nekog drugog da poguraju

Ali neka me razuvjere slobodno

it Italija 2026: Sal Da Vinci - Per sempre sì
Back