it Italija 2026: Sal Da Vinci - Per sempre sì

E pa da, to je ta grupa izvođača koje svi vole i vole da vide na festivalu ali prosto im se ne da da pobijede

Italijani pojma nemaju sa scenskim nastupima, uglavnom su dosadni, predvidivi i low budget. Izvlače ih izuzetno harizmatični performeri. Nekad čak znaju da odu u kič kao ove godine ili sa Angelinom pre dve. Obe pesme su imale bolje nastupe na Sanremu nego na Evroviziji. Ne mogu ni da zamislim na šta bi to ličilo na onoj binici kada bi svako pravio neku priču. Počeće da liče na FIK.

Prošle godine pobednik nije išao na ESC i mislim da su bolje prošli nego da su ga slali. Zato i treba da odvoje ta dva izbora. Bolje je da ide neko ko je izabran i želi da ide nego da se misli oće li se pobednik San Rema udostojiti da ide na ESC.

Ova godina nam je jasno rekla da više ni žiri ne interesuje kvalitetne pesme.

Prema aktuelnim pravilima Sanrema, izvođači unapred potpisuju da li su saglasni, odnosno zainteresovani za učešće na Evroviziji, tako da nema više toga da li će se naknadno udostojiti da ide. Ako pobednik nije među zainteresovanima, ide prvi sledeći na rang-listi koji jeste.

Dodatno, ako je npr. zainteresovano samo 10 takmičara, treba li onda četvrte večeri samo oni da nastupaju i time možda steknu prednost i na Sanremu zbog jednog nastupa više? Ne vidim zašto bi se oni koji nisu zainteresovani za ESC, pojavili to veče i spremali neki poseban evrovizijski nastup.

Stoji to u pravilniku, ali u praksi nije bas tako. Ono sto su promenili ove godine je rok, koji je oko 1-2 dana nakon zavrsetka, nakon proslogodisnjeg cekanja Olija nedelju dana.

E sad, vise je razloga zasto mislim da nema nista od toga. Prvo je to sto je Milos rekao, kako bi se to resilo za izvodjacima koji ne zele na ESC? Kada bi preskocili to vece, znaci da bi ovi koji zele imali prednost u vidu jednog dodatnog nastupa sto bi se mozda reflektovalo na finalne rezultate. Kada bi svi bili obavezni da nastupe, neki bi mozda svesno sabotirali svoj nastup. Treba istaci takodje da je vece dueta njima dugogodisnja tradicija i da je vrlo gledano, pogotovo zbog atraktivnih gostiju koji dolaze, a to bi znacilo njegovo ukidanje.

Italijani prosto ne razmisljaju o ESC i to se prihvata kao neki ,,side quest", ali cinjenica je da pobednici Sanrema beleze fantasticne rezultate i da se fanovi nekad previse izgube u pojmu ,,evrovizicnost" i ne vredi razmisljati po principu ,,da je baba musko".

Razlog zasto prolaze dobro je popularnost Italije i njihovog jezika u celoj Evropi, ali i kvalitetne pesme koje salju iz godine u godinu. Sada su u zamahu da stagod posalju proci ce dobro, isto tako ce se ta era verovatno zavrsiti pre ili kasnije, ali bi definitivno bilo glupo menjati sistem koji funkcionise kao podmazan.

Mislim da ce Italija uci u flop eru onog trenutka kad budu poceli vise da se bave Evrovizijom. Kontradiktorno, ali je tako.

Pa ova koju su ESC fanovi hvalili mjesecima sa SR, Ke fastidio, nema šanse da bi bila u top 5

Kada si non stop u top 10 onda dolazi da dizanja očekivanja javnosti kao što je to kod Švedske pa svako ko ne pobedi bude proglašen za fail. Felicija postade nacionalna sramota zbog katastrofalnog mesta (po njima) a nisu nešto dizali u nebesa ni prošle predstavnike koji su skoro svi bili u top 10. Tako i kod Italijana, mnogo top 10 je devalviralo taj uspeh kod njih i žele više.

Druga stvar neki umetnici koji recimo imaju super joke pesmu koja je odličan potencijal za ESC nemaju šta da traže na SR jer bi ih tamo uništili. Zatim neko je već primetio da italijani imaju očajne staginge, a to je tako jer je bina u San Remu mala i nema tehničkih mogućnosti da se menja iz temelja posle svakog izvođača. Ovo se neće rešiti ovim predloženim promenama ali ako bi se promene desile onda bi možda za par godina došlo do totalnog razilaženja SR i izbora za ESC što bi bio pun pogodak za oba događaja.

San Remo može onda da bude festival Italijanske kulture što je i bio do pre par decenija a na tom novom festivalu oni koji žele na ESC mogu da dođu i sa pesmama koje nemaju šanse na SR. Inače ove promene traži udruženje muzičara i razni izdavači koji su prilično bitni kada se priča o muzici.

To nije tako u Italiji, njih ESC ne zanima ni blizu koliko Šveđane i ne bi ni flop, koji će se nekad desiti sigurno, bio okarakterisan kao kataklizma.

A koliko su Italijani pljuvali Sala u komentarima, pisali da ne treba niko da glasa za njega, da ih je sramota pjesme, a on lagano u top 5 🔥

A koliko su Italijani pljuvali Sala u komentarima, pisali da ne treba niko da glasa za njega, da ih je sramota pjesme, a on lagano u top 5 🔥
Video sam da su ga i neki mediji prozivali nakon pobede na Sanremu, imaju malo elitisticki pristup, a Sal mi se cini kao covek iz naroda

Meni je čudno da su sada dozvolili nekome sa juga sa tipičnom južnjackom pesmom da pobedi na Sanremu, s obzirom na to kakav tretman oni imaju među elitom ovog festivala.
Pre dve godine je bila velika frka sa Geolierom i teleglasovima i tu pobedu su sprečili.

Elita može da priželjkuje šta hoće, ali činjenica je da njihovi najveći muzičari (a i oni istorijski i internacionalno priznati) svi oni dolaze sa juga!

San Remo je njihov nezavisni muzički festival koji se vremenom povezao za ESC-om ali većina Italijana u glavi to ne doživljavaju tako.
Možda ovim promenama pokušavaju da objedinje ta dva i ipak preusmere širu publiku malo više na Evroviziju?

Mislim da je ideja katastrofalna, koja je logika popravljati nesto sto vec funkcionise? Devet godina zaredom nisu ispod sedmog mesta, salju zanrovski razlicite stvari i medju tim dobrim plasmanima bilo je i anonimnih izvodjaca, i onih koji su bas poznati.

Da ne pricam koliko bi to ubilo draz takmicenja, Eurofanovima bi finalno vece bilo potpuno nezanimljivo. A da ne pricam o tome sto je percepcija Italijana o ESC vrlo pogresna, oni su primera radi pisali da je Chimica iz 2022. pobednicki materijal za ESC, ko zna sta bi poslali na ESC.

Samo nije imala srece, ubola je prejaku godinu, pobedila bi sigurno ove godine sa istim paketom. Mada, svakako mislim da ti inventarci poput Analise, Irame, Elodi su sve dalje i dalje od eventualne pobede, a kakve su pesme znali da imaju. A onda skontam da je Mahmud najlaganije pobedio dvaput u tri godine 🤣
Samo nije usao u finale FSC-a 😂

it Italija 2026: Sal Da Vinci - Per sempre sì
Back