it Italija 2026

Sviđa mi se što su Ditonellapiaga i Serena završile u top 5, obe pesme su odlične. Dobre su i Levante, Mara. Elettrina je isto pamtljiva.

Ima lepih balada i deluje mi da je nekako sve svedeno i safe u smislu izbora kompozicija u odnosu na ranije godine i to mi malo ''smeta'', u kontekstu mojih nekih preferencija. Gledaću da ispratim i večeras, da uokvirim svoje favorite.

Biće zanimljivo videti u kakvom će se pravcu sledeće godine usmeriti festival. Tranzicija od Amadeusa ka Contiju je baš bila primetna.

Amadeus je u jednoj anketi imao značajnu prednost u odnosu na Contija kada je pitanje bilo koji im je prezenter omiljeni, a razlika je bila drastična u kategoriji od 18-34 godina, što otprilike i odgovara utisku da je festival delovao dinamičnije, raznovrsnije i živahnije od 2020. do 2025. Sigurno bi rezultat bio preslikan da su bili upitani da ocene selekciju pesama.

I sa aktuelnog spiska njih barem polovina su povratnici, a nekolicina su bili i 2x kod Amadeusa.

A za ovu godinu trenutno mi se najvise svidja Ditonellapiaga
Isto, bila mi je fenomenalna i sa Chimica.

Nije li Amadeus sada van RAI sistema?
Verovatno će neko nov od 2027. (Cattelan?), pa ako/kad to bude loše, onda veliki povratak Amadeusa pod njegovim uslovima.

Poslušao sve pesme, baš mi je sve nekako mlako. Od favorita definitivno Ditonellapiaga najbolja, ali nijednu pesmu samostalno ne bih pustio da slušam, što nije bio slučaj prošle, a kamoli pretprošle godine kad je bilo 10+ odličnih pesama. Npr Dargenova pesma pre dve godine je bila mnogo bolja od ove.

Takođe nema toliko žanrovske raznovrsnosti kao pod Amadeusom, kao što kaže jagoda i definitivno se oseti da se većina pesama stopi u jedno.

Jeste, balade dominiraju baš. Meni su najbolji Ermal, Sajf i Sal da Vinci, a mislim da pobeđuje duet ili Serena.

Nije li Amadeus sada van RAI sistema?
Verovatno će neko nov od 2027. (Cattelan?), pa ako/kad to bude loše, onda veliki povratak Amadeusa pod njegovim uslovima.
Direktor RAI je u razgovoru sa Fiorellom bacio ime Stefana De Martina kao mogućeg prezentera (ne znam da li se to odnosi i na umetničku odabir), ali je RAI brzo demantovao, a direktor rekao da je u pitanju gaf/šala i da odabir još nije završen.

Realno, osim neke gostujuće uloge, lik nema bilo kakve reference zbog kojih bi vodio ceo festival.

Redosled za večeras:
01 – PATTY PRAVO “Opera”
02 – LDA & AKA 7EVEN “Poesie clandestine”
03 – ENRICO NIGIOTTI “Ogni volta che non so volare”
04 – TOMMASO PARADISO “I romantici” 💙
05 – ELETTRA LAMBORGHINI “Voilà”
06 – ERMAL META “Stella stellina” 💛
07 – LEVANTE “Sei tu” 🩷
08 – BAMBOLE DI PEZZA “Resta con me”
09 – CHIELLO “Ti penso sempre”
10 – J-AX “Italia starter pack”
11 – NAYT “Prima che”
12 – FULMINACCI “Stupida sfortuna” 💚
13 – FEDEZ & MASINI “Male necessario”
14 – DARGEN D'AMICO “AI AI”
15 – DITONELLAPIAGA “Che fastidio!” 💜

Ovo je tema koju volim 😍 Mahmud je retka zver, kantautor, jedan od retkih evropskih pop izvođača koji je uspeo da organski spoji melodijsko pevanje sa rap fraziranjem, koristi melodijski rap a kad peva besprekoran je, cak ima falsetto. Fedez mu nije ravan.

Kad se setim Mahmud-a u Tel Avivu kad sam ga prvi put otkrila. Ispala mi vilica. Neverovatan glas, emocija i tehnika pevanja. Još začinjen repom. Naaajsss

Meni se Levante nekako najviše izdvojila zasada.

A što se bopuša tiče, više mi se svidela Eletra od Dido.

Preslušao sam prvu polovinu i čini mi se da je ova godina bolja od prošle.

Inače preferiram ženske vokale, ali sutra ipak navijam za Nikoloa. Svakako oboje buduće velike zvezde italijanske muzičke scene.

Meni se sviđaju Fedez & Masini - "Male necessario" . fino osećaju pesmu i pokazuju emocije, to diže pesmu klasu iznad. Samo treba pažljivo osmisliti nastup za ESC.

Back