@Miloš Maneskin jeste skupio preko 300, ali i oni mogu u tu viralnu kategoriju, jer su postali svetska rok senzacija. Pre toga je bilo cak i cesto 300+ poena, ako je Sobral imao pricu iza sebe, Bugarska je te godine to osvojila, rekao bih zbog slabe godine.
Cudi me da nisu u Crnoj Gori Izraeci organizovali glasanje, posle onog broja glasova na Montesongu + nema ex-yu zemalja u finalu, to im je bio takoreci zicer za laganu dvanaesticu.
Upravo to.
Da su želeli da nameste bodove učinili bi to u Crnoj Gori, Srbiji, Malti, Estoniji, Litvaniji...
Ne mislim da im je po svaku cenu stalo da pobede, možda im se u njihovu kolektivan narativ još više uklapaju ove dve farse žiri glasanja. Bukvalno kogu zamisliti kakav spin će napraviti i kakvu će poruku da šire. Nešto tipa prelepa Yuval osvojila Evropu i srca publike, dok su je neki zli ljudi spustili na 14.mesto i oduzeli joj pobedu. Naravno kao i uvek u svakom spinu (laži) ima i deo istine, a to je taj deo da Evrovizijski žiriji štimuju glasove i da je Yuval stvarno bila sjajna. Sve ostalo nije tako utemeljeno.
Naravno neće se spomenuti da su upotrebili svu svoju moć da dođu do tih 297 poena tvt.
Bitno im je bilo da ostave što jači utisak u "politički bitnim" zemljama.
Kod Izraelac obaveza svakog stanovnika je ili da služi vojsku ili da služi bukvalno u PR tj. propahandi.
To su uradile i Eden i Yuval i sve je bilo u cilju promocije nacije. Obe pesme su na neki način inspirisane događajem od 7.oktobra.2023.
Cilj je jednostavan barem sa njihove tačke gledišta, prikazati se u pozitivnom svetlu i opravdati zlodela koja su posle počinili.
Samo ne zaboravite da je propaganda premoćna stvar i da je "meka" moć na koju Izrael decenijama igra veoma veoma moćno oružije. Ne tako davno, početkom 30' godina prošlog veka, na koliko toliko fer izborima u tada jednoj od najmodernijih i najmoćnih zemalja Evrope (Nemačkoj) je na vlast došao možda i najmračniji lik u svetskoj istoriji. Propaganda je stravično oružije, bila biće.
Što se tiče Evrovizije, ponavljam da ne bi trebali da učestvuju, ali pošto "finim Evropljanima" odgovaraju Izraelski novci i najmoćnije vlade tesno sarađuju sa Izraelskom vladom, jednostavan je rezultat. Biće tu i ubuduće i ništa to ne može da promeni. Budite pripremljeni da ako dođe do nekog "primirija" ili nečeg sličnog verovatno će doći i jedna politički motivisana pobeda za Izrael. Budite tada šmekeri, pa recite da je ok kao i sve ostale politički i lobi inspirisane pobede na ESC, a bilo ih je mnogo.
Muzički, obe pesme su bile među najbolje izvedenim, da je samo do muzike mnogi bi ih slušali i uzdizali u nebesa. Meni su bile među 5 najboljih u oba slučaja, čak i blizu najbolje. Nisam mogao da pošaljem SMS za njih iz nekih drugih razloga, (isti oni razlozi koji smetaju i većini), ali da je bila druga zastavica pored imena Eden ili Yuval uradio bih to bez problema.
Ne bih ulazio u detalje sukoba, ali bi samo rekao da su najviše krivi za ono što se događa zadnjih 100 godina u tom delu sveta oni koji piju čaj u 5 i pitaju se What a just hell happened.
Izvinjavam se na malom offtopicu, ali mislim da je bitno reći stvari onakve kakve jesu.