Jelena Karleuša

Ne trebaju jer govorimo stvari koje im se ne dopadaju, pogotovo kod analize sopstvene kulture jer ne odgovara laičkom pogledu na istu.
A mogli bismo na sve ovo i da dodamo da je Karly politicka figura koja pravi savez sa strankom koja je u moći već dugo i da muzika može da se interpretira kroz taj momenat nacionalizma kao “nove” srpske kulture proistekle iz 90ih.
Al to je već sad odlaženje u širinu, za to treba da se pravi studija.

A jeste sad, kome treba studija koja bi verovatno bila puna kontroverzi i vodila ko zna kakvim zaključcima. Ne bih ja govorio da je neko politička figura jer eto ima neke veze sa vlašću, državnim firmama, a takvih je na stotine. Ako stavimo na stranu te veze sa ovim ili onim, u njenoj muzici teško da ima momenata nacionalizma itd. Previše bi se otišlo u širinu, više nego kada đak analizira neko književno delo na času srpskoga jezika.​

Pa i studije se i analiziraju više nego književno delo iz đačke klupe. Zato su studije. I zašto se ne bi bavile kontroverznim pitanjima ako su ta pitanja deo svakodnevnice koju živimo? To nisu ko zna kakvi zaključci ako se temeljno i stučno bave temom koja ne upliće samo jedan faktor ili segment društva nego je to kompletna refleksija. I kako možeš da odlučiš da li je studija puna kontroverzi ako je nisi pročitao? To ne može onda biti objektivno mišljenje već ostrašćenost da li je JK koristila folklorizam ili ne i da li ona može biti politička figura ukoliko ima sledbenike koji slepo prate njen rad.

Tićoni izlajkovala sve Karliti na insta, sve id A do Š.. 🙌🤩🤭

PZE 2024 - Karly, Milica Pavlović & Tićoni - "Moja Srbijo"

Romania mea... 😌

@Bebi Ok, ako neko ima vreme da se bavi time, neka pravi studiju o JK. Taman joj fali još malo publiciteta. Zar ona ima ikakve sledbenike koji slepo prate njen rad? Znam da ima verne fanove, nebitan broj, a da li su to baš sledbenici i da li se to može staviti u paralelu sa sledbenicima političkih figura, nisam siguran, trenutno bih rekao apsolutno ne.

Ako se ne smatra političkom figurom, u datom trenutku, zašto onda politički establishment koristi estradne zvezde u službi dobijanja/postizanja političkih poena?
Biti nečiji fan ne znači po svaku cenu podržavati lik i delo, a kod njene publike je vidljivo sledbeništvo u svakoj situaciji koja ona priredi, zato su tako okarakterisani.

Ako se ne smatra političkom figurom, u datom trenutku, zašto onda politički establishment koristi estradne zvezde u službi dobijanja/postizanja političkih poena?
Biti nečiji fan ne znači po svaku cenu podržavati lik i delo, a kod njene publike je vidljivo sledbeništvo u svakoj situaciji koja ona priredi, zato su tako okarakterisani.
S ovim bih se složio. Fanovi Jelene su najbolesnija sorta fanova. Njeni fanovi žele da budu ona, uvek ja pa ja. Jedan od razloga zašto ne volim tu ženu jeste zbog njenih fanova koji će po svaku cenu, ali bez argumenata, naturati na nos kakva je ona zvezda i zašto se njoj trebamo klanjati. Bolest...

Pa ima tih ostrašćenih fanova, ali da li je slede kao političku figuru i slepo prate šta im govori, i da li bi skakali i u bunar da im to kaže, to ne znam, to mi već zvuči kao neka sekta, a nisam siguran da to dotle doseže. Iako je ušla u određenu vrstu aranžmana sa Telekomom i deli neke stavove vlasti, ja je još uvek ne posmatram kao aktivistkinju SNS-a koju bi neko sledio kroz njene političke stavove. Više mi deluje da tim njenim fanovima je to sporedna stvar, štaviše i da nisu nešto zainteresovani za politiku, a prate je zbog drugih stvari. Iz ugla nekog istraživanja, pre bih se pozabavio takvim fanovima nego njom, da se vidi šta ih tu vezuje za kult ličnosti, ako se to tako može reći.​

Meni je to da su njeni fanovi "najbolesnija sorta fanova" generalizovanje. Znam gomilu ljudi koji su fanovi JK, a da je njihov maksimalan domet u fanatizmu što će postaviti s vremena na vreme neku njenu pesmu na story. Naravno da ima onih koji opsesivno prate, podržavaju ono što JK radi ili kaže, ali daleko od toga da su oni većina - zapravo su samo jedna bučna manjina. Takve fanove ima i Ceca i Lady Gaga i Dua Lupa.

De leba ti upoznaj i mene sa tim ljudima. Nadam se da si svestan da pričaš o vrlo retkoj sorti ljudi. Ja sam se lično susretao samo sa njenim fanaticima i odatle ovaj stav.

Pa to, tako i meni deluje, da samo ima glasnu manjinu. Jesu ti fanovi nešto bučniji, možda dele tu neku njenu buntovnost, pa im odgovara što ima duži jezik, ali da je slepo slede kao političku figuru, ne znam, možda postoji baš neki pojedinac, kao i bilo gde, ali u tu svrhu i ne treba neka studija, veza sa 90-im, nekom novom srpskom kulturom proisteklom odatle, a sve zbog par fanatika. Kada se i slizala sa nekim ljudima sa vlasti, uočljivije je bilo pljuvanje nego sledbeništvo. Sad su se neki od njih primirili zbog objave albuma, pa joj se kao "klanjaju" ali ne bih rekao baš zbog politike, već te njene "muzike". Slično rade i fanovi nekih drugih muzičara, možda ne u Srbiji, ali šire da.​

Takve ljude ja nemam u svom krugu poznanika - što užem, što širem. Možda je do mene, ali ja se držim podalje bilo kakvih fanatika, bez obzira da li su u pitanju muzički, politički, verski... to nije moje okruženje.
Ali i dalje smatram da je broj takvih ljudi mali. To mi je u rangu onog da su svi Srbi nacionalisti - nisu, samo su nacionalisti glasna manjina u Srbiji (i na Balkanu uopšte).

Kada se i slizala sa nekim ljudima sa vlasti, uočljivije je bilo pljuvanje nego sledbeništvo.

Da, ovo je apsolutno tačno.

odgovarala im je dok je bila deo njihove priče, a sada im odjednom sve oko nje smeta pošto je postala sendvičar iako se u ponašanju skoro nimalo nije promenila.

ne visi ni njima oreol na glavi

Da Karleuša nema uticaja u javnosti SNS nikada ne bi pravio ovu kolaboraciju sa njom prosto i jednostavno. Oni sve rade nakon ozbiljnog istrazivanja javnog mnjenja.

@Pokahontas slažem se, kako sada pišu dirljive tekstove o velikom gestu Seke Aleksić koja je vodila devojčicu romske nacionalnosti na maturu, a samo zato što je podržala proteste. Medijska scena kod nas je ultra polarizovana - ili vlast ili opozicija. Možda samo InsajderTV ima neki balans, mada i oni...

Tajkuni, druga ideologija, ista metodologije. A nije ni njima lako kad se klade u Miroslava Aleksica da nametne liberalnu demokratiju. Vuku ga tamo po studijima ispituju za gej prava a on nikako da proizvede tacan odgovor.

Da Karleuša nema uticaja u javnosti SNS nikada ne bi pravio ovu kolaboraciju sa njom prosto i jednostavno. Oni sve rade nakon ozbiljnog istrazivanja javnog mnjenja.
Ima određeni uticaj kao javna ličnost, ali ne nužno toliko jak da bi bila posmatrana kao politička figura kojoj se veruje i koja se slepo sledi. I kada su protesti opozicije, nije isto kada na binu izađu Svetlana Bojković i Dragan Bjelogrlić kao javne ličnosti poznate i bliske većini i neko drugo fizičko lice, nepoznato širim narodnim masama, koje je samo izašlo da podeli svoju muku. Uvek su se poznati koristili u te svrhe, i na strani vlasti i na strani opozicije.​

Back