lu Luksemburg 2026

Luksemburg

Miloš

Starešina foruma
Staff member
Administrator
OGAE član
ESCLuxembourg.webp

Na konkurs RTL-a za pesmu koja će ih predstavljati na Evroviziji u Beču, stiglo je 83 pesme od 58 izvođača. 59% pesama je na engleskom, oko 30% mešavina jezika, najčešće engleskog i francuskog, 10% su isključivo na francuskom, dok 7% pesama uključuje luksemburški jezik. Pored ova tri jezika, u nekim pesmama ima i nemačkog, španskog i portugalskog. Nacionalni izbor "Luxembourg Song Contest" biće održan 24. januara u Ešu u dvorani Rockhal.

Međunarodni stručni žiri će na audicijama, koje počinju danas, izabrati najbolje kandidate. U selekcionom žiriju su Elsie Bay (Norveška, poznato lice MGP-a poslednjih godina, i koautorka kiparske pesme 2025), Paul Jordan, poznat kao Dr Eurovision (UK, medijski komentator, član međunarodnih žirija u Francuskoj 2019. i Irskoj 2023), Karin Gunnarsson (Švedska, muzička urednica radio stanica P3 i P4, menadžerka u Universal Music u Stokholmu, članica žirija Švedskih Grammy nagrada), Gísli Berg (Island, izvršni producent Söngvakeppnin-a, član islandske ESC delegacije) i Ludovic-Alexandre Vidal (Luksemburg, tekstopisac luksemburške pesme 2025).

Spisak učesnika nacionalnog izbora biće objavljen 30. oktobra.​

Sve redom nativni Luksemburžani.🤣 Povratak nakon 30 godina garantuje treće finale za redom. Zadnja dva izdanja simpatični nastupi ali fascinira broj pobjeda ukupno.

Meni su bili simpatični prošle godine i sviđa mi se kako su obe prethodne pesme bile u istom žanru. Videćemo da li je to neki njihov vajb ili će izabrati nešto sasvim drugo.

Odabrani su učesnici luksemburškog nacionalnog izbora:
  • Andrew the Martian – I’m The Martian
  • Daryss – Melusina
  • Eva Marija – Mother Nature
  • Hugo One – Born Again
  • Irem – Bad Decisions (Hush Hush)
  • Luzac – Prison Dorée
  • ShiroKuro – Eye To Eye
  • Steve Castile – Sweet Tooth
Pobednik će biti odlučen kombinacijom glasova gledalaca i žirija, koga će čini 40 stručnjaka iz 8 zemalja.

Pesme mogu da se preslušaju na:
https://eurovision.rtl.lu/news/discover-the-8-songs-competing-for-a-shot-at-the-eurovision-stage-1606843373

1765444539477.webp

Daryss ima prelepu balada ala Baraba Pravi. Rekao bih da se Luzac izdvaja i da je kao neki favorit, ali iskreno slabo se meni tu nešto sviđa. Andrew the Martian je toliko lepo počeo i mislio sam to je to, ali refren užas. Ostalo baš slabo.

Daryss-Melusina treba da ide u Beč. Luksemburg može sa njom u TOP 10.

Bogami

IMG_4834.gif

Veliko UA što je pola pesama otpadak sa Melfesta, ali to na stranu, čini mi se da imamo prvu konkurentniju pesmu ove godine. Daryss - Melusina možda nije svačiji ukus, ali ovde ima potencijala, naročito ako nastup bude dobar. Klasična francuska šansona sa filmskim instrumentalom i vajbom mračnih dečijih bajki. Podseća me na francusku bajku Le Petit Poucet (Palčić) i na španski film Panov lavirint. Lukšić nema nikakvih problema sa budžetom, tako da ako se malo iscimaju, mislim da ovo može da bude baš, baš dobar paket. Voleo bih da Zorja ima ovakvu pesmu 😭

Ipak, čak i ukoliko Melusina flopne uživo, imaju i prilično solidnu alternativu. Luzac - Prison Dorée je malo messy i na momente previše bučna, međutim je takođe nešto što bih totalno mogao da zamislim na francuskom mejnstrim radiju. Dinamična je i uzbudljiva, intenzitet se povećava kroz celu pesmu, a čak i ovi “bučni” momenti bi možda mogli da se dobro iskoriste vizuelno u nastupu.

Lukšić se već polako izdvaja kao država od koje uvek možemo da očekujemo solidan kvalitet. Nisu Italija, Švedska, Holandija, Švajcarska ili Ukrajina, ali evo već treću godinu zaredom su veoma solidni i mislim čak i bolji iz godine u godinu.

Poslušao sam Melusinu još par puta i iskreno it’s kinda good. Dečku, koji nije toliki evrovizijski nerd, se takođe svidela i rekao je da refren i kraj pesme imaju tiktok/viralan potencijal.

Baš je nekako teatralna/ pozorišna pesma i deluje kao da će biti i glume u nastupu. Ne znam da li će to neke ljude odbiti.

Daryss i Luzac mi se najviše sviđaju ovde. Bilo ko od njih dvoje da ode bio bih zadovoljan

I meni se Daryss izdvojila. Mada ni ona mi nije bas odlicna. Uzdam se da ce uzivo da bude bolje. Ostalo mi je dosta slabo i ovo mi je najslabija ponuda u odnosu na prethodne dve godine koje su bile odlicne.

Sutra u 17h počinje prodaja ulaznica za luksemburško finale, pa ako biste želeli da prisustvujete, evo prilike!
Ulaznice za spektakl 24. januara u Rockhal dvorani u četvrti Belval, prodavaće se na rockhal.lu.

Inače, u subotu ispred sedišta RTL-a u Kirhbergu, okupilo se oko 60 demonstranata koji su tražili da se RTL pridruži bojkotu Evrovizije, zbog učešća Izraela. Portparol tog pokreta za bojkot, najavio je, da ukoliko RTL odbije njihov zahtev, oni će organizovati alternativni muzički događaj u maju. U govoru na skupu, Izrael je opisan kao teroristička država optužena da je počinila genocid u Gazi i da koristi Pesmu Evrovizije za političko "krečenje". Tokom protesta, korišćeni su slogani poput "Od reke do mora, Palestina će biti slobodna", za koji kritičari kažu da se može protumačiti kao poricanje prava Izraela na postojanje.

1765912063023.webp

Iskreno, bezveze su mi pesme, klasični Melfest reject. Luzac ima potencijala za dobar nastup, Eva Marija ima zanimljiv instrumental. Ostalo mi nije privuklo pažnju.

Back