OGAE Song Contest 2026: Srpski izbor

Imate na našem sajtu sver rezultate, al baš ću narednih dana kad budem imao više vremena izvaditi statistiku :) Al ovo je naših 5 najlošijih nastupa (25 učešća je do sada bilo):

25. Nevena Božović – Jasno mi je (26/28 učesnika)
24. Lena Kovačević – Cafe (24/29 učesnika)
23. Emina Jahović – Vukovi (23/28 učesnika)
22. Negative – Bez promene (21/27 učesnika)
21. Hurricane – Favorito (21/28 učesnika)

Problem je glasacki sistem. Treba da postoji neki ziri koji ce uzeti u razmatranje koliko te pesme imaju potencijal da se svide medjunarodnoj publici. A do tada ce nam predstavnike najcesce birati fanovi i fanatici raznih pevaljki koje ne interesuje ni pesma ni rezultat dokle god se njihov predmet obozavanja takmici.

Slažem se donekle :) Al uzmite i ovu činjenicu u razmatranje, i ranijih godina je bila Prijovićka u konkurencijama, pa nije ostvarila više od finala jedna pesma. Tako da bukvalno svake godine je različito

Što se Aleksandre Prijović tiče i ovog novog albuma "Gatara" mi je guilty pleasure hahah, tako da bolje da je ta išla, ili da je Halo koja ima drugačiji aranžman, ali ona nije bila u prijedlozima vjerovatno. Meni ni DDD iskreno nije za neko takmičenje, čak mi je Kababa u nekim segmentima bolja.

Opet ponavljam, ovo nije takmičenje pevača, već pesama :)
Sigurno da takmičenje pevača na uštrb pesama nije bila osnovna namera, ali šta da radimo, negde usput nakon više godina stvorio se takav izraziti praktični utisak 🤷‍♂️

Setite se da je ranije bilo po nekoliko Radovićkinih pesama kada je ona tad objavila album, ili Tijane Bogićević i drugih itd
Pa ni to nije bilo u redu. Nije ovde stvar u nečijem žanru ili percipiranoj poziciji na nekoj elitnoj kulturnoj lestvici, nego u praksi koja se ustalila.

Pretežno osvedočena uljuljkana imena (ne mora se biti ni megapopularan ni megakomercijalan da bi se bio osvedočen i uljuljkan u karijeri i statusu), pa kad objave album da se to isprati sa što više njihovih pesama u izboru - zašto i čemu? Mislim da to mnogima više smeta i biva im dosadno (pa bi hteli npr. ograničenje na 1 ili 2 pesme po izvođaču, bez obzira ko je te godine izbacio više pesama, ako se već traži kvalitet kako kažeš a ne kvantitet); a ne to koja pevačica ima "profinjeniju i bogougodniju" a koja "prizemniju i vulgarniju" muziku, verujem da nisu ljudi baš toliko ekstremno isključivi i podeljeni po tom pitanju.

Muzika postoji i van iščekivanih albuma etabliranih i/ili najaktuelnijih imena, onih koji to nisu mislim da mnogi smatraju da bi trebalo da bude balansirano više u izboru (sad su u izrazitoj manjini) jer mnogi od njih nude sveže i zanimljive, pa i kvalitetne stvari.
A da ne pominjemo preveliku pristrasnost prema solo ženskim izvođačicama generalno, koja se ogleda i u glasovima i rezultatima na šta u načelu i ne može da se utiče, ali moglo bi joj se barem manje podilaziti samom selekcijom pesama.

Last edited:
OGAE Song Contest 2026: Srpski izbor
Back