Ostali sportovi

Madjarska je naredni protivnik. Rezultatski relativno lako pobedila Hrvatsku 18:12. U drugom pf-u su Spanija i Grcka (kao 3. plasirana iz grupe D).

Falilo nam je i malo sreće danas. Bilo je napeto do samog kraja, ali mora se priznati Mađari odlični bili. Šteta za tesan poraz, ali nije kraj preostaje borba za bronzu.

Ne znam koliko se prati SP u plivanju, ali moram spomenuti jednu devojcicu iz Kine, Zidi Yu, koja sa 12 godina (nepunih 13) za samo 7 stotih delova izmakla bronzana medalja u disciplini 200 mesovito. Inace, nije dozvoljeno mladjim od 15 godina da se takmice u seniorskoj konkurenciji (bar na SP koliko sam upucen), ali zbog njenih fenomenalnih rezultat joj je dozvoljeno.
Upravo je sad kao 8. plasirana u disciplini 200 leptir kvalifikovala za finale, njeno drugo. Ako ona sad ima ovakve rezultate, sta tek da se ocekuje kada jos ojaca i nastavi sa ovakvim ritmom treniranja.
https://www.olympics.com/en/news/yu-zidi-top-facts-chinese-swimming-prodigy

Inace, od nasih se najvise ocekuje od Barne koji se takmici u 50 slobodno koji moze da udje u finale.

Nakon jos jednog odlicnog rezultata i 4. mesta u 200 leptir, Zidi Yu se ipak na kraju domogla svoje prve medalje, bronzane, u stafeti 4x200, iako nije plivala u finalu. Plivala je u kvalifikacijama i samim tim joj sleduje medalja. Ipak nije otisla praznih ruku.

Barna je danasa bio odlican u kvalifikacijama i u pf-u na 50 slobodno gde je zauzeo ukupno 3. mesto i sutra ce se boriti za medalju ukoliko bude plivao na tom nivou kao danas. Olaksavajuca okolnost za sve sto ne ucestvuje David Popovici iz Rumunije osvajac zlatne medalje na 200 i 100 slobodno, a na 100 je oborio svetski rekord.

Кад видим да неко напише Давид Поповици, најежим се. Човек се презива Попович

Barna ipak na kraju 6. sa nesto slabijijm vremenom. Da je plivao kao u pf-u, imao bi sansu za bronzanu. Mislim da je doprinelo slabiji start, dok je u pf-u odlicno startovao.

Kakve veze ima sajt World Aquaticsa sa izgovorima imena na srpskom jeziku? Gledam prvenstvo i krstim se koliko su domaći komentatori nepismena. Nisu u stanju da se potrude da bar onim poznatijim plivačima nauče imena

Kada su u pitanju strana imena i kada pisem, vise sam za originalan naziv ili na engleskom, latinici nego za nas prevod. Kao sto su kineska imena na latinici, a tako i napisem.
Znam da ide ono "pisi kao sto govoris", ali... Ako se sama osoba ne izjasni kako se izgovara ili nisi imao priliku da cujes, najbolje je pisati izvorno.
Recimo, meni je cudno da procitam Misel Fajfer za razliku od Michelle Pfeiffer.
Ali se svakako slazem da se nasi komentatori trebaju vise potruditi da pronadju kako se cije ime izgovara.

Srpski jezik se isključivo bazira na transkripciji stranih naziva. Koja je poenta pisati izvornu grafiju kad ni sam autor teksta ne zna pročitati to ime.

Kako bi ti pročitao ime Pan Zhangle ili Liu Xiang? Izgovor je Pan Džangle i Lju Sjang

Izgovor je jedno, a pisanje drugo.
Kad se napise Lju Sjang ne bih se odmah setio ko je, a kada procitam Liu Xiang onda znam ko je. A svakako cu izgovoriti Lju Sjang, ako se tako izgovara.
A recimo ja bih, laicki, izgovorio Pan Žangle i Liu Ksjang.

Druga pobeda odbojkašica Srbije na Svetskom prvenstvu u Bangkoku! Laganih 3:0 protiv Kameruna i obezbeđena osmina finala i pre poslednje utakmice u grupi sa Japanom. Nažalost povreda skočnog zgloba Tijane Bošković u 2. setu i napuštanje terena uz suze. Sutra će se znati stepen oziljnosti povrede, nadam se da će biti u redu i oporaviti se do utakmice osmine finala.

Poraz odbojkašica danas od Japana. U osmini finala igraće protiv Holanđanki. Terzić kaže da je Tijanina povreda lakša i da će se vrlo brzo vratiti na teren ali ne može da precizira da li će to biti za 3, 7 ili 10 dana. Izvesno je da će propustiti meč osmine finala koji je na programu u petak.

Neće to biti nimalo lak zadatak, pogotovo bez Tijane.

NOKAUT FAZA MUSKA SVETSKO PRVENSTVO
#3 🇫🇷Francuska eliminisana
❌#4 🇧🇷Brazil eliminisan
❌#5 🇯🇵Japan eliminisan
❌#8 🇩🇪Njemačka eliminisana
❌#9 🇨🇺Kuba eliminisana❌
LUDA GRUPNA FAZA
Screenshot 2025-09-18 at 20-41-22 2025 FIVB Men's Volleyball World Championship - Wikipedia.webp

Za Filipine mi najviše žao.. jako su se radovali svemu ovome a i malo im je (sreće) falilo.

Sad kad naši odu daleko! Ali teško, ako pobedimo Iran opet ide Češka...

Bome baš ludo, posebno za Francusku i Brazil. Mada, sumnjam da je iko očekivao pobedu naših i to još 3:0.

Možda na kraju ispada tačno ono da smo najbolji kad smo otpisani. Posle prve da je neko davao potencijalni TOP8, oberučke bi prihvatili.

Back