Pesma Evrovizije 2023 - SRBIJA: Konkurs

Status
Not open for further replies.
Najbolje svi okruzi, njih 24+ BG+ Kosovo (ukupno 26), svuda po tri člana žirija (do 25, 25- 50 i preko 50 godina)...što je maksimalno 312 poena...To da bude 50 % svih glasova, 25 % da budu SMS glasovi iz Srbije, a preostalih 25 % online gde bi glasala i dijaspora i strani fanovi...

Ps. Greškom prilikom prvog kucanja sam stisnuo Report...
Online glasanje nikako, ali ni ka ko
Ovo je Srbija, na sta bi licio taj televoting kad bi se prijavio npr Andrija Jo opet ili neka tako tiktok zvezdica, klinci bi samo kliktali
Ovako 40 dinara pa ko moze glasa

Mislim da nipošto ne treba imati internacionali žiri (a pogotovu ne jednak srpskom), pa koja je poenta toga? Valjda mi biramo pesme, a ne stranci. Pogotovu što bi ti stranci uglavnom bili neki Eurofanovi, koji često ne mogu da izađu iz svog muzičkog bubble / a, pa bi birali samo "yas queen", pop pesmičice.

Online glasanje nikako, ali ni ka ko
Ovo je Srbija, na sta bi licio taj televoting kad bi se prijavio npr Andrija Jo opet ili neka tako tiktok zvezdica, klinci bi samo kliktali
Ovako 40 dinara pa ko moze glasa
Mislio sam da isto bude namenjeno samo ljudima van Srbije... Takođe internacionalni žiri je isto rizičan jer mogu ciljano da glasaju za slabije pesme (ne mora da znači ali može da se desi, setimo se kako je pobedio Fusedmarc za Litvaniju 2017 pored barem 4 odlične pesme)...

Po mom mišljenju, u polufinalima treba da budu pojedinačni žiriji kao do sad (dakle 5 tzv "eksperata") i da bude 2:1 u odnosu publika : žiri (da bi gledanost u finalu bila što većai da bi se ljudima isplatilo da glasaju).

Onda u finalu u odnosu 1:1, sa ovih 5 regionalnih žirija, recimo i taj 6. za dijasporu od 1 do 12 bodova (evrovizijski, bez 9 i 11). Što se tiče publike, isto bi bilo od 1 do 12 po evrovizijskom principu, samo što bi se množilo sa 6, pa bi recimo prvi u glasanju dobio 12 * 6 = 72 poena, drugi 10 * 6 = 60 poena itd.

Nema nikakvih pretvaranja poena žirija u 1 do 12, kao što je bilo prošlih godina (kao što su, recimo Sara Jo i Konstrakta obe imale po 46 pre skaliranja, jedna dobila 12, a druga 10 zbog više 12ica što je meni bzvz, ostavi onako kako je dato).

Po mom mišljenju, u polufinalima treba da budu pojedinačni žiriji kao do sad (dakle 5 tzv "eksperata") i da bude 2:1 u odnosu publika : žiri (da bi gledanost u finalu bila što većai da bi se ljudima isplatilo da glasaju).

Onda u finalu u odnosu 1:1, sa ovih 5 regionalnih žirija, recimo i taj 6. za dijasporu od 1 do 12 bodova (evrovizijski, bez 9 i 11). Što se tiče publike, isto bi bilo od 1 do 12 po evrovizijskom principu, samo što bi se množilo sa 6, pa bi recimo prvi u glasanju dobio 12 * 6 = 72 poena, drugi 10 * 6 = 60 poena itd.

Nema nikakvih pretvaranja poena žirija u 1 do 12, kao što je bilo prošlih godina (kao što su, recimo Sara Jo i Konstrakta obe imale po 46 pre skaliranja, jedna dobila 12, a druga 10 zbog više 12ica što je meni bzvz, ostavi onako kako je dato).
Možemo da predložimo 100 različitih formata, svakako će biti onako kako RTS odluči....

Ja ne bih menjao nista. Ne vidim razlog da menjamo sistem koji funkcionise i uvek nam da najbolje od ponudjenog.

Menjati reda radi mi je besmisleno.

Ionako to bog (Olivera) sve lepo poredja na kraju

Ja ne bih menjao nista. Ne vidim razlog da menjamo sistem koji funkcionise i uvek nam da najbolje od ponudjenog.
Svakako, više su to kozmetičke promene.

Jedino što stvarno mora da se menja (u odnosu na prošlo izdanje) je broj pesama, da se vrati nazad na 24 i da to bude standard za svaku godinu, nezavisno od konkurencije.

ovo se slazem skroz

Žiri je notorna šizofrenija, kako na Evroviziji tako i na Beoviziji , Dori , gde god....
da li ste videli kako je isti dodeljivao neke druge poene ako ostavimo sad po strani Konstraktu, i ko je bio top 3 ili top 5 u polfinalima naprimer.. npr Gift ?
To je mahom skup ljudi koji je kontrolisan -podobni ljudi RTS-a (ne nužno svi) i nema potpuno slobodnu volju. E za to je ih je malo konkretno i u Srbiji jer ih je lakše manipulisati. A tu su da budu privid struke i paravan za unaped donete odluke. Naravno da bi sve izgledalo uverljivije uvek imamo jednog člana koji je antiprotivan ovim dirigovanim većinskim glasovima žirija. I to je tako i nikako drugačije i ne može niko da promneni. Sasvim je druga svar što se nekad ti glasovi žirija natrefe kako narod hoće a bogami to nije i neće uvek biti slučaj.

Što se tiče reginalnog glasanja ....kao ideja je dobra ali to bi bila samo FORMA. SUŠTINA bi i dlaja ostala ista.

Žiri po republikama i pokrajinama je mogao imati svoju nezavisnost samo u SFRJ kad je 8 televizijskih JRT centara glasalo onako kako su oni hteli i nije mogao niko nikom da naturi svoje glasove. Niti Beograd Zagrebu ni obrnuto. Niti Beograd Novom Sadu ni obrnuto.... itd itd...
I to je imalo smisla jer su ti centi imali POTPUNU nezavisnost jedni u odnosu na druge.
Šta je država tada kontrolsisala.... kontrolisala je ko može i sa kakvom pesmom da se pojavi. To se i sad radi ali nekog političarenja nije moglo biti.
Sada to nije slučaj. Sada Beograd SVE kontroliše kao i Zagreb ..i sad imamo samo PARAVAN da bi neki reginalni centi o nečem mogli da odluče. Naravno da ne.

Svakako, više su to kozmetičke promene.

Jedino što stvarno mora da se menja (u odnosu na prošlo izdanje) je broj pesama, da se vrati nazad na 24 i da to bude standard za svaku godinu, nezavisno od konkurencije.
Nr slažem se....ne može biti standarda gde ga ne treba biti . Nije svake godine isto ...niti broj pesama koje se prijave niti podjednako broj kvalitetnih ili bar intersantnih pesama.
Ako su rešili da prave festival koji je i izbor od tri dana a i jedini je tog tipa u Srbiji onda može da bude minimum 30 kompozcija. Ali ne nužno .Može manje a i više u zavisnosti od godine do godine.
Ne slažem se ni sa tim da Beovizija bude jedini način izbora ako bi se na vratima RTS pojavio neko sa strava, vanserijskom pesmom i njega izaberu interno.
Slažem se da bar forma ako već ne može suština glasanja da bude promenjena i da se učini daleko zanimljivojom. Ovo deluje ofucano.
I voditelji da se menjaju bar na svake dve godine jel ako ćemo mi gledati ove kao RTS-ove uhlebe i u nardnih 10 godina, na šta će to ličiti .

Žiri je notorna šizofrenija, kako na Evroviziji tako i na Beoviziji , Dori , gde god....
da li ste videli kako je isti dodeljivao neke druge poene ako ostavimo sad po strani Konstraktu, i ko je bio top 3 ili top 5 u polfinalima naprimer.. npr Gift ?
To je mahom skup ljudi koji je kontrolisan -podobni ljudi RTS-a (ne nužno svi) i nema potpuno slobodnu volju. E za to je ih je malo konkretno i u Srbiji jer ih je lakše manipulisati. A tu su da budu privid struke i paravan za unaped donete odluke. Naravno da bi sve izgledalo uverljivije uvek imamo jednog člana koji je antiprotivan ovim dirigovanim većinskim glasovima žirija. I to je tako i nikako drugačije i ne može niko da promneni. Sasvim je druga svar što se nekad ti glasovi žirija natrefe kako narod hoće a bogami to nije i neće uvek biti slučaj.

Što se tiče reginalnog glasanja ....kao ideja je dobra ali to bi bila samo FORMA. SUŠTINA bi i dlaja ostala ista.

Žiri po republikama i pokrajinama je mogao imati svoju nezavisnost samo u SFRJ kad je 8 televizijskih JRT centara glasalo onako kako su oni hteli i nije mogao niko nikom da naturi svoje glasove. Niti Beograd Zagrebu ni obrnuto. Niti Beograd Novom Sadu ni obrnuto.... itd itd...
I to je imalo smisla jer su ti centi imali POTPUNU nezavisnost jedni u odnosu na druge.
Šta je država tada kontrolsisala.... kontrolisala je ko može i sa kakvom pesmom da se pojavi. To se i sad radi ali nekog političarenja nije moglo biti.
Sada to nije slučaj. Sada Beograd SVE kontroliše kao i Zagreb ..i sad imamo samo PARAVAN da bi neki reginalni centi o nečem mogli da odluče. Naravno da ne.
Pa mogli su i tada da se dogovaraju, to što su drugačiji javni servisi ih ne ograničava.

Svakako, ako imamo te regionalne žirije, to je opet u svakom žiriju po bar 3, 4 osobe. To je već, za 5 žirija, 20 ljudi. Verujem da će se sigurno naći dobar deo njih koji će da ocenjuje po svojem nahođenu.

Svakako je mnogo veća šansa da bude objektivnije glasanje nego 5 random ljudi koji su direktno birani iz RTS / a, a još imamo i faktor da postoji dobra šansa da se članovi žirija međusobno znaju. Na primer Nevena Božović, koja je dala Igor Simiću 12 bodova najverovatnije zbog toga zato što su iz iste izdavačke kuće, Magic Records (iako se meni pesma svidela baš). Ovako bi Nevena, pošto je sa Kosova, recimo bila u regionalnom žiriju za Kosovo i sa još 2 - 3 kolege bi morala da dogovori kome bi dali poene.

Naravno, lošija strana toga je što postoji šansa da bi neki glasali za pesme koje pevaju pevači iz njihovog kraja (recimo da Novosadski žiri glasa za Gift zato što su iz NS), al opet ne verujem da bi to radili toliko očigledno.

Problem sa žirijima je generalno što oni glasaju ponajpre za neke svoje pulene , prijatelje iz sveta muzike , ma kakva da im je pesma. U to smo se osvedočili više puta. Setite se kako je Bebi Dol galsala kad je Marija izabrana te 2007 godine. Jel prepoznala ona tada Marijunu pesmu? Nije. Zašto nije? i kako je moguće da nije ? ... Pa nije jer nije htela namerno. Marija je tada bila niko i ništa A Bebi je glasala za svoje frendiće sa scene. Kraj priče. I tako je to manje više uvek. Takvih primera koliko hoćete.
Dakle njih ne zaniam kako će Srbija realno i najbolje proći na escu nego će oni pravdati svoje šizofrene odluke sa " umetničke strane" .... ma kako da ne. Evo verujem ti na izrečenom stavu. A ima i podkupljivanja. Nema razloga da ne verujemo i tu opciju.

Zato žiriju treba izmaći stolicu. Služe samo za manipulaciju.
Onako kako narod kaže i odluči , to je što je.

Inače JRT žiriji se nisi dogovarali jer su imali nacionalni ključ. dogaovaranje tog tipa nije bilo moguće. Svako je gurao svoje. Pa kome se posreći . Budite sigirni u to.

Last edited:
Nr slažem se....ne može biti standarda gde ga ne treba biti . Nije svake godine isto ...niti broj pesama koje se prijave niti podjednako broj kvalitetnih ili bar intersantnih pesama.
Ako su rešili da prave festival koji je i izbor od tri dana a i jedini je tog tipa u Srbiji onda može da bude minimum 30 kompozcija. Ali ne nužno .Može manje a i više u zavisnosti od godine do godine.
Ne slažem se ni sa tim da Beovizija bude jedini način izbora ako bi se na vratima RTS pojavio neko sa strava, vanserijskom pesmom i njega izaberu interno.
Slažem se da bar forma ako već ne može suština glasanja da bude promenjena i da se učini daleko zanimljivojom. Ovo deluje ofucano.
I voditelji da se menjaju bar na svake dve godine jel ako ćemo mi gledati ove kao RTS-ove uhlebe i u nardnih 10 godina, na šta će to ličiti .
Mislim da nacionalni izbor gubi neki svoj prizvuk ako svako malo menjaš format. Jedne godine 36, druge 24, treće 50, četvrte 10... Festival gubi kredibilitet. Nisu slučajno Melodifestivalen i Sanremo uvek na standardnoj cifri (Melodi na 28, 7 x 4 i Sanremo na 24 do 28, male varijacije), to je neki format koji je ustaljen i koji je prepoznatljiv. Beovizija treba da teži tako nečemu.

Taj sa vanserijskom pesmom neka se pojavi, ako zaista ima vanserijsku pesmu neće imati problema da se prošeta kroz konkurenciju na Beoviziji. Neki popularniji pevači su umišljeni i smatraju da ne treba da konkurišu za Evroviziju ako nisu odmah izabrani interno. Beovizija prošle godine (tj PZE) je bio sjajan pokazatelj da ime ne znači previše, a i prethodnih godina Neda Ukraden, Dženan Lončarević itd.

Poenta je da Beovizija mora da se digne na veliki glas, da bude nešto na čemu će ti biti čast da učestvuješ, a ne vašarski festival propalih muzičara koji pokušavaju da ožive karijeru.

Problem sa žirijima je generalno što oni glasaju ponajpre za neke svoje pulene , prijatelje iz sveta muzike , ma kakva da im je pesma. U to smo se osvedočili više puta. Setite se kako je Bebi Dol galsala kad je Marija izabraa te 2007 godine. Takvih primera koliko hoćete.
Dakle njih ne zaniam kaoo će Srbija realno i najbolje proći na escu nego će oni pravdati svoje šizofrene odluke sa umetničke strane .... ma kako da ne. Evo veruje ti na izrečenoms tavu. A ima i podkupljivanja verovatno. Nema razloga da ne verujemo i tu opciju.

Zato žiriju treba izmaći stolicu. Služe samo za manipulaciju.
Onako kako narod kaže i odluči , to je što je.
Opet dolaziš u rizičnu situaciju da neko poput Andrije Jo, recimo, pobedi zbog nerealne podrške sa strane koja nije konkurento glasačko telo. Konstrakta je više izuzetak, ranijih godina su glasanje dobijali Nataša i Una (promocija preko Play radija), a i verujem da bi Hurricane svakako dobio toliko glasova i sa lošijom pesmom samo zato što su, jelte, Hurricane. Žiri MORA da postoji. Doduše, sviđa mi se što su članovi žirija imenovani, pa onda direktno snose za teret ako glasaju za kolegu, drugara itd.

Takođe, pogledaj na samoj Evroviziji. Često se žiriju nameće da glasa politički, a veoma često publika bude ta koja glasa potpuno politički. Pa evo Ukrajina koja je bila 5. kod žirija (što je zasluženo donekle) i onda dobili skoro maksimum u glasanju.

36 pesama jeste mnogo, al plašim se da će ove godine ići i preko (recimo 42), po mom idealnom mišljenju 30 pesama je najbolje, i da budu recimo 3 kruga izbora:
3 kvalifikacione večeri sa po 10 pesama
Polufinale sa 15
Finale sa maksimalno 8- 10 pesama
Ali sa druge strane mislim da bi sa više održanih večeri festival izgubio draž i da bi nakon 3- 4 večeri postalo dosadno...
Druga moja ranija idealna ideja je bila da se izbor održi u okviru MAC- a....

Pokahontas

Uvek će biti neko nezadovoljan. Nekad više, nekad manje.

Pa znaš kako ako treba Andrija Jo da pobedi neka pobedi. Pobedila je i Konstrakta. Pa šta.
Mnogo više je bolno da par ljudi manipuliše nego kako ceo narod odluči koji hoće glasati .
Poštenije je. I više verujem sudu svih nas nego njih 5.

Ja sam mislio da će prošle godiuen otići Sara ili Zorja, tako sam i glasao. Za obe. Ja Kontraktu za esc nisam video najdirektnije niti bi je poslao pored ove dve. Ali bila mi je treći favorit samo zbog igrokaza sa lavorom, ne zbog pesme toliko. To sve je činilo celinu i OK.
Drago mi je da je ona napravila uspeh i sad mi je pomerena granica u uverenju da možemo da šaljemo i tako nešto. Zato hvala Konstrakti na toj spoznaji. ... dakle što luđe i otkačenije to bolje al sa nekom " porukom " . Važi ! ...ako će to donositi top 10 plasmane, šaljimo to.

Ove godine ću obratiti posebnu pažnju d ali si pojavila neka nova Konstrakta ove godine :) Ali kad slušaš samo snimke to nije to. Ne može da se registruje sve na taj način , dok ne vidiš.

I ja sam za ovo, sve ostalo ne bih dirao. Ako je gledanost velika publika ce izgurati svog favorita ukoliko je pesma iole normalna, a ako je mala ziri tu moze da bude glas razuma kao 2019. Kada se pojavi neko sa mnogo fanova/pratilaca a los je uzivo ili mu je pesma krs ziri je tu duzan da nas spase od fanatika koje bas briga sta ce biti na evroviziji.

Opet dolaziš u rizičnu situaciju da neko poput Andrije Jo, recimo, pobedi zbog nerealne podrške sa strane koja nije konkurento glasačko telo. Konstrakta je više izuzetak, ranijih godina su glasanje dobijali Nataša i Una (promocija preko Play radija), a i verujem da bi Hurricane svakako dobio toliko glasova i sa lošijom pesmom samo zato što su, jelte, Hurricane. Žiri MORA da postoji. Doduše, sviđa mi se što su članovi žirija imenovani, pa onda direktno snose za teret ako glasaju za kolegu, drugara itd.

Takođe, pogledaj na samoj Evroviziji. Često se žiriju nameće da glasa politički, a veoma često publika bude ta koja glasa potpuno politički. Pa evo Ukrajina koja je bila 5. kod žirija (što je zasluženo donekle) i onda dobili skoro maksimum u glasanju.
Politika na Evroviziji je neiskorenjiva nažalost...Jedino da se uvede nekoliko tipova žirija (stručni žiri, žiri fanova Evrovizije, demoskopski žiri i sl...), al ni to ne znači da će se nešto iskoreniti....Jedino smanjiti vrednost glasova žirija na nekih 25- 35 %.. Može se uvesti i treće telo pored žirija i SMS glasova koje će da odlučije, a to bi mogli biti ili najveći fanovi (recimo okupiti njih 1000 iz Evrope i sveta) ili rejtinzi ostvareni za pesme (YT, Spotify, razne plej liste i td...)

Status
Not open for further replies.
Back