Pesma Evrovizije 2024 - SRBIJA: Konkurs

Status
Not open for further replies.
Ko je Amvon? Koliko znam to je ova crkvena konstrukcija.

%CE%AC%CE%BC%CE%B2%CF%89%CE%BD%CE%B1%CF%82.jpg

Ne pričamo o amvonu, nego porodici Amvon :)

Ja bih i voleo da vidim Amvon ponovo. "Raj" mi se baš dopada u studio verziji ...e sad, to što oni nisu imali osmišljen nastup, nula energije i harizme i katastrofa stajling i samim time apsolutno upropastili lepu pesmu je nešto drugo 🤣

Miloše, šta te spopala ta porodica Amvon? 😭
Nije mene, Stole ih spomenuo a evo i dracarys ih priželjkuje. I meni je "Raj" bila baš simpatična pesma.

I dalje ne znam ko je ta počasna porodica niko mi nije dao odgovor. Pričate o njima ko da su Vindzori. 😂

@Bebi
Tina i Lola, Bata i Filip su ćerka i majka, otac i sin, članovi veoma muzikalne porodice Amvon, nekada Anđelković, iz Stokholma.

Glava porodice Amvon je Bratislav Bata Anđelković, profesionalni muzičar, akademac, čiji su roditelji Srboljub i Slavica još sredinom šezdesetih iz Jagodine otišli na privremeni rad u Švedsku. Bata im se prudružio sa suprugom Olgicom Zdravković iz Beograda krajem osamdesetih. Kako su oboje radili u KUD Abrašević, u pozorištu Dadov, u beogradskom Narodnom pozorištu i u hladnoj Skandinaviji su nastavili da se bave muzikom.

Olgica Lola Amvon je vodila školu za talentovanu decu sa posebnim potrebama i muzičku školu u Stokholmu od 1998. godine. Bila je aktivista srpskog društva Vladimir Rolović, u kome je vodila dečiji ansambl i hor, koji je pevao naše popularne pesme i šlagere. Bata je istovremeno vodio tri švedska hora, koje je učio da pevaju dela Stevana Mokranjca i pravoslavne pesme.

Bata Anđelković je, između ostalih, vodio švedski hor Šensevik koji je izvodio i pesmu Oj, Moravo, Tebi pojem i učestvovao u Srbiji na Festivalu Horovi među freskama.

Porodica Anđelković iz Stokholma je devedesetih godina, posle napada muslimanskih i albanskih nacionalista na njih u Švedskoj, jer su nastupali sa srpskim repertoarom na koncertima svojih horova, odlučili da uzmu drugo srpsko prezime. Novo prezime Amvon, što znači crkveni kamen, ih je spaslo od nasilja Bošnjaka i Albanaca.

Tina Amvon, koja peva i svira klavir, je muzički producent, kompozitor i muzički pedagog. Predaje muziku u osnovnoj školi u Stokholmu. Radila je produkcije pop pesama i spotova, učestvovala na velikoj sceni Brewaldhallen kao vodič programa melodijskog festivala. Bila je deo tima producenata na velikoj pozorišnoj sceni Göta Lejon sa poznatim svetskim zvezdama: Sven Bertil Taube, Lotta Engberg ,Charlotte Strandberg, Hanna Hedlund, Linda Kruger..

Tina je sa 11 godina bila na audiciji za mjuzikl Emi i dobila ulogu pored hiljadu drugih devojčica. Filip je nastupao kao violinista u mjuziklu Jadnici, svirao je sa Londonskom filharmonijom.

Ovu muzičku porodicu naša javnost je upoznala kao Amvon mjuzik kroz pesme Kad ptice krenu na jug u tv seriji i Iskrena pesma u tv seriji Šifra Despot, koje su dobile veliku podršku srpske publike.

Na nacionalnom izboru 2019, Tina i majka Lola su pevale "Tvoje oči" posvećenu baki iz Jagodine, a 2020. Tina i brat Filip su nastupili zajedno izvodeći numeru "Raj".

Hvala lepo Miloše na informacijama baš deluju onako smerno.

I ja sam voleo Raj, ali su je urnisali uživo izvođenjem i nepostojećim nastupom.

Status
Not open for further replies.
Back