Pesma Evrovizije 2024 - SRBIJA: Konkurs

Status
Not open for further replies.
Mnogi autori imaju pogrešnu percepciju šta treba poslati na esc. Pogotovo mislim na ove klasične balade i etno pesme koje su zaostale u vremenu. A nekad znaju da omanu i pesme modernog zvuka kada zvuče bez esc potencijala.

Pa nije bas da je sve za kantu za djubre, ove godine smo imali dosta bogatu ponudu pesama i festivalsku atmosferu. Bilo je minimum desetak pesama ako ne i vise koje su se lepo zavrtele i koje su mogle da se slusaju.

Mislim da se ide u odlicnom pravcu. Od 2018. i 2019. godine kada objektivno apsolutno ni jedna pesma nije bila dostojna organizovanja Beovizije (mogli su najbolju da izaberu interno umesto da se pustaju oni blamovi od pesama) do 2022. kada je krenulo da raste interesovanje i kada su se cule i neke kvalitetne kompozicije. Od tada pa do danas interesovanje se nije zaustavilo i imamo momenat da poznati mladi izvodjaci dolaze na ovaj festival i daju jednu potpuno novu energiju. Naravno da su i "iskusniji" izvodjaci dobrodosli i niko im ne brani da dodju, samo ako budu bili malo manje sujetni.

Produkcijski smo jako slabi i to je glavna problematika. Ove godine smo imali jaku produkciju, ali je sa drugih strana bilo manjkavosti. Treba pronaći način da se svi faktori ukombinuju. Ali ono što je suštinski bitno jeste kolektivno osvešćenje autora. Jednostavno se mora pristupiti izradi pesama u skladu sa nekim trendovima koji u ovom momentu preovladavaju i mora se ići u korak s vremenom. Frapantno mi je da nekome ko je iole upućen u priču oko ESC-a uopšte padne napamet da na konkurs pošalje pesme koje su izvodile neke Jelene Vlahović, Jelene Pajić, Čegi Bluz Bend, Hercenšlusi i Vis Limunade. 💀

To je problem jer RTS zivi u svom mehuru i forsira svoje PGP izvodjace i zaista kvari utisak festivala. Ne postoji drugi nacin da ti ljudi promovisu svoje pesme jer njihov lejbl nema svoju platformu i marketing nego ih ubace kao padobrance na izbor za Evroviziju...

To bi bilo sasvim u redu da su njihove pesme iole konkurentne. I opet se vraćamo na problem nedostatka kreativnosti i ambicije. Da se razumemo, nemam ništa protiv anonimnih izvođača, problem su isključivo pesme.

Mislim da napreduju po udelu modernih pesama. Nisu sve moderne, ali ove godine je bila bar polovina sto prosle nije bio slucaj. Ono sto je meni veci problem je neiskustvo izvodjaca na sceni.

To je problem jer RTS zivi u svom mehuru i forsira svoje PGP izvodjace i zaista kvari utisak festivala. Ne postoji drugi nacin da ti ljudi promovisu svoje pesme jer njihov lejbl nema svoju platformu i marketing nego ih ubace kao padobrance na izbor za Evroviziju...
Uh, jedva čekam neku PGP RTS mumiju, tipa Slavko Banjac. Topim se na pomisao iskustvo+moderan zvuk 😻

Mislim da niko nije postavljao - u današnjoj emisiji Jedan dobar dan se pričalo o PzE '24. Kosjerina reče da je kreativni supervizor festivala Olivera Kovačević :love: a šef delegacije Srbije (HoD) i urednik festivala Uroš Marković koji je bio i gost emisije:

Sve sto ste rekli, sve se slazem. Autorska kriza, sujeta kod popularnih izvodjaca, RTS sto forsira PGP izvodjace, pesme zaostale u 2005. i 2006, povampireni neki zaboravljeni izvodjaci itd itd.

Bila na XF našem 2013.

Složio bih se da je generalno problem u pop muzici našoj što se apsolutno ne prate trendovi (čast izuzecima poput Emine Jahović) nego se gura isti fazon kao ranije i onda se pitaju zašto nemaju hit i kao eto nema više publike za pop. Ima, samo se ne trudite dovoljno oko njega.

Ne mogu ni producenti bogznakako da iščupaju pjesmu koja je u osnovi obična i generična. Mora to bolje, ne samo na PzE, nego uopšte.

I da, volim što je Olivera i dalje tu 😄

I Konstrakti je kod bumera bio plus sto se "ostvarila kao majka"
Konstrakta je "prevara" veka. Ne pamtim da je nešto tako pomirilo Srbe kao ona. Levičari su je svojatali po modelu "evo, konačno i nas glas da se čuje, ona bi animirala izborne apstinente" i tako to, a desničari su bili u fazonu "ostvarena kao majka, otišla na Evroviziju da sprda glupe zapadnjake". A žena je samo radila svoj posao 😂

Sto se pesama na PZE tice ja ne znam nijedno NF da ima vise od 4-5 pesam konkurentnih za ESC. A I sto se tiče produkcije nama su zadnje dve godine pobedile pesme sa ozbiljnom produkcijom. Jedna bila na vrhu finala jedna na dnu.

U sustini nikad se ne zna.

Ali ne mozete istovremeno hteti modernu produkciju a biti protiv ucesca Albina kao autora, generacije Zed itd koji imaju najmoderniju produkciju kod nas.

Status
Not open for further replies.
Back