Evo jedan coke rant i od mene, pa više neću komentarisati na temu Srbije na ovogodišnjem ESC pa ko hoće nek čita:
Utisak mi je verovatno isti kao i svima, a to je da se osećam kao da ove godine i ne učestvujemo. Ne hejtujem Princa, samo mi je lik non event i teški smor. Posle dva uzastopna prolaska u finale i to na mišiće, bilo je očigledno da nam dolazi taj NQ i drago mi je da se to slomilo na ovogodišnjem izvođaču.
Ne kapiram ZAŠTO i radi čega nije uveden proporcionalni sistem glasanja posle toliko najavljivanja istog? Za Breskvicu sam i razumela prošle godine, ali ovo ne. Ostavljanjem starog sistema negde smo mogli i da naslutimo da će Princ ostvariti benefit, ali baš pobedu mislim da je mali broj ljudi priželjkivao.
Sad, sa realne strane ni proporcionalni sistem ne bi bio najsrećniji način glasanja, jer time bi najverovatnije uvek imali masovne kupovine kartica, organizovana plaćena glasanja i razne druge načine od kojih ne bismo dobili realnog pobednika, jer kada su ikada Srbi mogli da izguraju neku priču pošteno? Uvek moraju neke mutnje radnje da se upletu pa čak i za najobičnije takmičenje pesma. Prema tome bi sada BxD bili u Bazelu.
Ja bih da sam na mestu BxD te pare bih uložila u pravljenje dobre pesme i strava nastupa, pa ne bi morali da artificijalno kreiraju podršku publike jer bi ona organski bila tu, ali šta se ja razumem.
REALNI TOP 3 PUBLIKE, DAKLE BEZ MALVERZACIJA (od strane BxD i Princa):
1. Harem Girls
2. Mimi Mercedez
3. Ohajo
To se može i logično zaključiti po hajpu, broju pregleda, lajkova, popularnosti na društvenim mrežama itd. A takođe i po tome što veliki broj ljudi iz bojkota nije hteo glasati ove godine, što se i oslikalo na ukupan broj glasova koji su bili negde ujednačeni, izuzimanjem BxD.
Žiri je bio tako sastavljen da sam odmah znala da Haremke nemaju šanse za top 3 plasman kod njih, ali da će da ih onako ugrobare, to se nisam nado. Kao veliki šok mi je tolika podrška Sedlaru(znam ko je i šta je, poštuju ga itd) jer su time zapečatili sudbinu svih favorita koje su bukvalno ukopali poenima, dok je on bio neprimetan od strane publike. Da sam na njihovom mestu kao što nisam, pre bih te glasove dala Ohaju nego njemu (ovde sam pristrasna).
Zaključak:
RTS da dobro razmisli o svom nacionalnom izboru NA VIŠE NIVOA.
Prvo izdanje PZE 2022. nije moglo bolje proći što se mene tiče, a 2023. godina je takođe bila dobra po mom mišljenju. Kako smo od te dve odlične godine spali na ovo, ne znam. 2024. je već ona godina kod koje je krenulo da se manipuliše i igra na kvarno....
Prinčeva pobeda je dodatno ukanalila budućnost ovog festivala i prijave poznatijih imena ili mladih perspektivnih umetnika koji zaista ulažu trud i iskreno žele da idu na ESC.
Žao mi je što je RTS dozvolio da PZE toliko sroza svoju reputaciju koja sada podseća na onu od vremena Beovizija 2000-ih ili što bi Maja Nikolić rekla BEOBRUKA.