Kao neko ko prati godinama ESC i raznorazna NF a zaludjenik je u staging, reziju, grafiku itd. moram da prokomentarisem produkciju PZE koja po mom misljenju stangira vec duze vreme. Ne postoji skoro ni jedan napredak od 2022. godine.
Imam utisak da kada je Olivera bila glavna da je tada fokus bio na sto ranijim pripremama, brandingu tj grafickom resenju i slicnim stvarima kao neki nacin da se kompenzuje mali studio koji ne nudi puno i ispodprosecna produkcija. Art planeta koju smo imali prosle godine, posebne custom grafike za svakog takmicara za Youtube i streaming platforme jos 2023. godine su podizali kvalitet takmicenja i hajp, medjutim implementacija tih grafickih resenja na samom takmicenju nije odradjeno na nivou. Svake godine ne mogu da ne primetim koliko otuzno izgleda ona tabela sa poenima. Pretpostavljam da te stvari ne radi ista ekipa, jer produkciju takmicenja radi Sky Music pa taj osmisljen dizajn pre takmicenja nije implementiran kako treba.
Zaista mi je neverovatno da jedna evropska televizija koja se finansira od nasih para plus zaradjuje od reklama kao i komercijalne televizije ne moze da obezbedi jednu povecu salu za iznajmljivanje na 2 nedelje. I to za jedan od najgledanijih programa. Time potencijal za bilo kakvu bolju reziju, vecu scenu, bolje nastupe se smanjuje, a pevaci pevaju jednoj kameri i zidu koji je udaljen 10 metara. Koliko sam video festival kosta oko 350k evra, zanima me na sta idu tolike pare ako uzmemo u obzir da takmicari sami placaju pirotehniku i slicno, a svake godine ugradjuju neke nekvalitetne podne ekrane i svetla sa temu-a. Svetla su tek problem jer vecina (a izgleda i RTS) misle da je dovoljno imati LED wall, a zapravo ako pogledamo Melodifestivalen u periodu izmedju 2017. i 2021. primeticemo da skoro nikada nemaju velike ekrane vec kvalitetno osvetljenje i rad kamere i uspevaju da naprave dobre nastupe. Na PZE setup kamera je los, puno puta sam primetio da kamere podrhtavaju i da se jako sporo pomeraju (cak i one na sinama).
Smatram da treba vise uloziti u sam festival, da se dovedu kompetentni i kreativni ljudi, da se ne daje posao ćacijima iz Sky Musica. Treba skloniti ogranicenje o jeziku, pa nek pevaju na jeziku na kom zele. Neke pesme su napravljene na stranom jeziku i prevodjenje radi festivala smanjuje kvalitet kompozicije. Vecina ljudi preferira pesme na srpskom tako da su u startu vec u prednosti, ovako sa ovim ogranicenjem verovatno su neke dobre pesme ostale van. Mislim da je problem sto bi neki Jimmy Johnson iz Svedske uskocio na spisak umesto nekog Igora Simica ali to je negov problem ako je autor svedske generike napravio bolju pesmu.
Sto se tice motivacije i RTS tj zarade, produkciju festivala svakako radi Sky Music i male plate na RTSu ne uticu na kvalitet produkcije. Svakako blokade su afektovale festival samo prosle godine. Glavni problem ovde je nekreativnost, neposvecenost, nestrucnost i ugovor sa produkcijskom kucom koja je ostala u prosloj deceniji