Pesma za Evroviziju 2026: Učesnici i kompozicije

Koliko mi je cudno da na nekoliko klipova stranaca cujem : Jugoslavija pobednik evrovizije. Jedan cak: ukinite sve sve ostale Nf...hahahaha preterivanje. Mada svako zeli od nas isto, sa nekom pesmom makar .
Pa kad bi zaista želeli, možda bi i bilo moguće. Sa dosta promocije, nekim ,,Melodifestivalen" nastupom (scenografijom i kadriranjem) i korišćenjem datih okolnosti da Evropi treba neko koga će da proguraju kao pobenika (da to ne bude Izrael). Na sve to je Zejna i muslimanka pa bi možda imala i podršku te ,,anti-Izrael" strane i levičara koji bi glasali za nas iz inata.

Ovogodišnje pesme za dlaku bolje od prošle godine.
Favorite nemam. Ali imam da poručim ljudima na forumu da je Jugoslavija bila socijalizam, ne komunizam Sovjeta. Jugoslavija je verovatno poslednja drzava u kojoj svi Srbi žive zajedno. I najveća, uslovno rečeno, srpska država nakon Dušanovog carstva.
Toliko za sad.

loud-music.webp

Jugoslaaaavijaaaa smo tiiii i jaaaa

Zejna jako pametno i kalkulisano ušla u ovo, prvi put je među favoritima ako ne i glavni favorit, Ljubba joj radi nastup, nastupa u prvom polufinalu te ima prednost u odnosu na ostale favorite, pored nje tu je jedino Eegor. Pobednik publike je do sad uvek nastupao u prvom polufinalu, baš zato što imaju više vremena da naprave hajp i što se ljudi često već u prvom polufinalu zalepe za neku pesmu/nastup.

Baš joj se lepo slažu kockice.

Koje su šanse da Zejna dođe sa nekim ,,Melodifestivalen" nastupom (koji bi trebao da ide uz ovu pesmu)?

Pozdrav, dragi forumaši. 🫶
Pažljivo sam preslušao sve favorite sa zakašnjenjem, nekih desetak pesama za sada (manjak vremena).

Pročitao sam sve, ali tek nakon što sam prethodno odslušao pesme, kako niko ne bi uticao na moj prvi, meni jedini i najvažniji utisak kada je naša ESC pesma u pitanju.

Pritom, dovoljno sam tvrdoglav da kritike na račun pesama saslušam, mišljenja oslušnem ali svoje zadržim. imam samo par kratkih referenci 😄ako ja uopšte umem kratko. 😊

Već nakon tih desetak pesama jasno mi je da je ovaj PZE, gledano isključivo kroz same pesme, znatno bolji od prethodnog, makar imao i par jako solidnih, ali slušljivih filera.

Drugo i meni najbitnije – napokoooon da čujem jednu pesmu koja mi se na prvo slušanje, pritom je nisam poslušao kao prvu, izdvojila i to, bez ikakvog preterivanja, barem za pet klase iznad drugog, trećeg ili mog petog favorita.

Elem, bez ikakve dileme, zadrške ili razmišljanja, Zejna i „Jugoslavija“ su oduvali konkurenciju u ovom PZE izdanju pesmom i za sada govorim isključivo o audio verziji i samoj strukturi i kvalitetu kompozicije.

Vizuelni aspekt ostavljam za ono što sledi uživo na PZE-u, jer pesma treba biti kompletan audio-vizuelni paket čak i za samu pobedu na PZE-u.
Naravno, pesma je osnova, fundament i najbitniji element, svaka vizuelna dorada je treba nakon toga samo boljom napraviti.

Ali ovakvu pesmu koja mene „radi“ na prvo slušanje, oduva bukvalno i odmah me vuče i uvuče da je slušam ponovo i iznova, koja nosi pritom univerzalnu poruku izgovorenu na engleskom, sa tim tehno bitom u nastavku koji grmi i kida (zamišljam je već u Stadthalle)😉...iskreno ne pamtim kada sam poslednji put imao.

O produkciji pesme, samom vokalu i tu ću se ponoviti, 5 klase iznad konkurencije, sorry no sorry.

To mi je fenomenalan znak, s'obzirom na to da godinama unazad uglavnom biram samo bolje od lošijeg i trudim se da mi se nešto što je ispostaviće se na kraju, samo ok za ESC, dopadne kao ono najbolje za nas.

Konstraktu ne računam pritom, jer je jedna i neponovljiva.

Originalnost same kompozicije,, Yu", potencijalne kontroverze i ostalo ostavljam po strani za ovaj prvi post, iako imam i tu dosta toga da kažem – i reći ću.

Kao jedinog ozbiljnog konkurenta, koji je mnoge pa i mene iznenadio, Eegor i ,,Klaber" , pritom nudi zagarantovanu zabavu ali jako prosečan do ispodprosečan kvalitet same pesme posebno u produkcijskom smislu... ali koji će debelo, verujem, oduvati kod publike, ubode li nastup samo... zaraza, koju sam od Pelina očekivao a dobio je od Eegora. J...š mi mater...😁

Za sve ostale, a vidim da su vam favoriti još par njih, jedan baš ono... ne znam, ja ne vidim nikakav realan potencijal u Srbiji za pobedu.
Sve ostalo, biće mi možda u lajvu tek prijatno iznenadjenje ali za sad se baziram na pobednički potencijal kod nas i možda dobar plasman u Beču.

Last edited:
Ja sam sada malo izanalizirao Lavinu. Meni lično je ovo najbolja pesma jer sam odrastao na sličnoj muzici no ovde se ipak bira pesma za ESC. Naravno ako njega izaberemo odma idu poređenja za Litvancima od prošle godine. Litvanska pesma ima nekoliko dizanja tempa i duge note koje skreću pažnju slušaoca i ostavljaju utisak, Lavina je ravna 2 minuta i tek onda imamo krik i malo brži refren za kraj. Dakle ogromna razlika u energiji. Litvanci voze celu pesmu dižu i spuštaju Lavina udara samo na kraju.

Tekst Litvanaca je vrlo mističan, ljudi se i danas svađaju o čemu je pesma što im je ostavilo mogućnost da urade nastup koji ima upečatljive slike i odlično nadopunjuje pesmu. Lavina je ljubavna pesma koja jednom rok bendu prilično veže ruke što se tiče nastupa tako da očekujem klasičan nastup gde će da nose instrumente i sve će da bude na pevaču koliko će on da bude interesantan ali pošto pesma nije laka za pevanje on neće moći da luduje kao Damiano na nastupu. Jedino mi pada na pamet neka animacija devojke koja bi bila u tom dark fazonu na ekranu iza.

Lavina je trebala da ubrza pesmu ranije, ili da su recimo sve refrene uradili kao zadnji pa da na taj način vežu slušaoca za sebe. Nije ovde poenta vezati nekog ko voli rok muziku nego onog ko je ne voli. To je suština ESC nastupa. Zadnje rok pesme koje su napravile dobre rezultate su pune energije i to mora da ima svaka rok pesma koja hoće bolji nastup. I sad svo ovo poređenje sa Litvancima i na kraju ja ta Litvanija završila pri dnu u finalu tako da ja ne bi iz tog razloga slao Lavinu. Ta pesma nema kapacitet da konkuriše za bolji plasman osim da nam obećaju rewamp što je kod nas jedino Princ uradio do sada a i on prilično neuspešno.

Slazem se kao i vecina da u „Kraj mene” modulacija mora da dodje ranije — da zagrmi negde oko 2/3 pesme ili na polovini, jer ovo je Evrovizija, a mi na ovom forumu odlicno znamo sta prolazi dobro na ESC-u. Jos imaju vremena da ovo promene.

Ali Katharsis i Lavina su potpuno razlicite grupe i imaju potpuno razlicite pesme.
„Tavo akys” je alt rock - art rock - post-punk (sa grunge elementima). Stil je taman, melanholican i underground orijentisan — taj nihilisticki vibe, minimalizam i amorfni kostimi bez appeal-a daju utisak distopijskog filma.

Lavina je progressive metal / modern metal — strukturiran oko kompleksnih rifova, promena tempa i izrazene instrumentalne tehnike: dve gitare, slozene bubnjarske deonice, klavijature, a vokal ima snazan izraz.

Pretpostavljam da ce estetika nastupa ici ruku pod ruku sa energijom — znaci ima da prsti.

Da ne pricam kako ce publika, pogotovo zenski deo, da odlepi kad se pojave na sceni. Izgledaju svetski, kostimi pevaca su sexy i odlicno vladaju scenom.

Imam i mali savet: na ovom forumu smo vec elaborirali da scenografija, vizuali i svetlo ne smeju biti total dark, jer su se izvodjaci u ovom izboru vec opekli na tome ranije. Moze mracno — ali sa jakim svetlosnim kontrastima npr. ili vizualima.

Ljubba je, ako se ne varam, radio nastup Danijelu 2018?

Zejna sad ima najbolju šansu otkad pokušava, samo da joj se poklopi sve još, da se ne desi fazon:

Žiri: Zejna 12, Lavina 10, npr. Đurđica 8
Publika: Pelin 12 (u otvorenoj godini i uz svoje pratioce koji ga gotive lako može da dobije najviše glasova), Lavina 10, Zejna 8

A tu je naravno i Eegor od kojeg očekujem da je u eegri za Beč

Back