Pesma za Evroviziju 22: Učesnici i kompozicije

Status
Not open for further replies.
Sa druge strane, ogromne pohvale Cobiju i Bojani Vunturišević na ovom novom valu srpske pop muzike. Uspevaju da tradicionalne srpske elemente naprave veoma relevantnim u trenutnim trendovima, što je ogromna razlika u odnose na jednostavne bliskoistočne ritmove (not to be confused with sjajni kompleksni bliskoistočni ritmovi) koji se spajaju uz jeftin hip hop haus.
Coby je sa Mami Mami po meni započeo mini revoluciju koju su posle on i Bojana popularizovali sa Malom Plavom, a čiji će se efekti tek videti jer će naterati naše kompozitore da se malo muzički obrazuju i potrude da bi završili u trendingu, jer smo bili baš upali u mračno doba pop muzike zbog popularnosti jbnih Jale i Bube gde je bilo dovoljno samo u dva takta mrmljati o Balensijagi i jedva konsenzualnom seksu.

That being sad, više bih voleo da je Muškarčina pravljena da bude hit, dakle treba mi još razvoja u drugoj polovini. Mada je i dalje verovatno najbolja pesma na našem izboru u zadnjih X godina.

Utisak mi je da kad bi sad neko ovde nama mogao da garantuje bolji rezultat sa nekom od tri najslušanije pesme (Zorja Sara Anđela) odmah bi skočili na noge i to podržali i odrekli se svog prvog favorita...većina sigurno. Ja prvi.

Pošto smo beležili uslovno rečeno malo slabije pozicije sa nekim pesmama a nadali smo se višim, neki iz tih razloga smatraju da je daleko bolji ići sa eksperimentom po svaku cenu, nego sa poznatim klasikom.

Niti je svaki eksperiment garancija baš kao ni klasik song.

Ali ono što znam da su ovde mnogi prezaićeni " baladama" ali i mnogi greše kada Zorjinu pesmu svrstavaju u bilo šta slično tome do sada od nas.
Isto tako nije se odavno pojavila pesma na escu tog ranga i niovao a u world etno power music fazonu . (Ne to nije UKR prošle gdoine) Zorja to ima. Pokupila bi daleko više glasova od žirija nego bilo šta od nas što je išlo još od Joksa. A publika nam je naklonjena po formuli (ex yu + dijaspora) + svi oni koji ovo cene i vole,ima ih . Mislim da bi bio daleko bolji rezultat, negde na levoj strani.

Sara bi veroatno bila debelo " kažnjena " od žirija, masovno kao i Uragneke. Po istoj formuli doživelka bi flop i ignor.
Na osnovu čega možete ceniti jedan elektro folk sa tekstom kakv jeste,a član ste žirija? Osim da vam se taj ekstrem dopada. Rizično je i rubno je.
Glasala bi i publika delimično najviše mi tj dijaspora naša i ex yu i naše komšije,to je plahon i opet rezultat kao Uraganke ali možda za par pozicija niže.

Sad sam malo listao po yt i skuzio sam da ja rijetko sta Coby-evo volim, meni to uglavnom nije melodično, nemam pojma. Al dobro, ja dosta tih "urbanih" ne preferiram, smatram da će oni uništiti srpsku estradu 😂 Npr. Edita se uništila otkad je počela s tim urbanim proljevima. Breskva i onaj njen štancaju pjesme kao da sutra ne postoji, a sve kao jogurt.

Ja mogu zamisliti da je Muškarčinu izbacila ovako kao singl, meni ne zvuči kao pravljena za ESC, što je dobro.

Koja god bude, Zorja ili Sara, biće dobro... Više sam za Saru jer je potpuno drugačije od svega što imamo na izboru i što smo slali i jer verujem da bi napravila vrhunski nastup. Zorja je, sa druge strane, mnogo bolja pevačica tako da tu ona ima prednost. Angellinu, nažalost, ne vidim više kao moguću opciju, čak ni za top 3, iako je pesma odlična.

Na Zorju, ja obožavam taj zvuk.
Pa najviše jer smo imali taj trend kasnih 90ih i ranih 2000ih i da bi se taj trend opet pokrenuo potrebna mu je neka inovacija.
Fingers crossed da se Cobijev i Bojanin trend uhvati i na balade, pa da dobijemo opet sjajne etno balade koje odgovaraju današnjem vremenu.

Ma Sara bi Isla na neki umetnicki stilizovan nastup koji ce delovati skupo. Uraganke nisu iz te price.
100% se slažem.

Sara po meni može da izvuče najbolju kombinaciju Jorgeous i Violet Chacki, dok su mi Uraganke nekako Carmen Farala na steroidima nakon trećeg uzastopnog nastupa u Ofenbahu.

I ja mislim da će Sara pre da ide na savremeni umetnički vajb, nešto konceptualno, a opet dovoljno skupo, pre nego fazon pevaljka-performerka u poliesteru na šljokice cepa koreografiju (pritom to ni ne ide uz njenu pesmu), and I'm here for that.

A vezano za polemiku eksperiment vs proverena formula, Beovizija/PZE uopšte do sada nije bilo niti je bilo zamišljeno kao mesto za eksperimente, tj. isti su bili retki do nepostojeći na ovom festivalu. Sarina pesma je ove godine jedini muzički eksperiment među favoritima (od ostalih Konstraktina), i to joj je, ustanovili smo, više krst koji treba da nosi pred širom publikom nego nekakva prednost (prednost je samo nama raznima što volimo da čujemo i slušamo nešto drugačije, uvrnutije, mračnije itd, a većina recimo traži nastup za Muškarčinu da im upotpuni ili popravi utisak).

That being said, mislim da i na samoj Evroviziji postoji sudar više vrsta publika:
- ljudi koji hoće proverene standarde i koji padaju na kvalitet poznatog i proverenog (što ako ispuni sve uslove i ima pritom "ono nešto" uglavnom bude u top 3 na ESC, jer to je najveći deo publike)
- ljudi koji gledaju i traže uvrnute inovativne pesme koje su na granici smisla i izvan svih formula i očekivanja i donose nešto novo (a to je hit or miss, jer se onda bude ili Conan Osiris ili SHUM) i ovde spadam npr. ja jer mi se pola pobednika iz prethodne decenije ić ne sviđa i u srcu su mi najčešće neki potpuni alternativci i autsajderi koji su uradili nešto drugačije, al mislim da je ovakve publike najmanje, ali tu je
- ljudi koji se vode hajpom, ili pretežno samo time kako nešto izgleda na sceni, ili da li im je izvođač hot ili intrigantan i zanimljiv, ili šta god ali u konačnici ne obraćaju mnogo pažnje na muziku i izvođenje nego na show

I onda na kraju dana osim par pesama/nastupa za koje se odmah skonta da su winner material, i još par njih što ispadnu potpuna nebitnost viđena za dno tabele, sve ostalo u sredini je bukvalno enigma kako će završiti, meni se bar čini da su ti plasmani tipa od 4. do 20. mesta uglavnom bili relativno nepredvidivi poslednjih godina.

Elem, sad kapiram da je meni Origami najgotivnija pesma sama po sebi ali mi jelte nije glavni favorit jer Angellina ne kida kao performer, Zorju bih pustio samo ako u lajvu bude imala X faktor i nenormalno jaku ali nepatetičnu emociju (meni je iskreno ona za te stvari upitna više nego za vizuelni nastup), a Saru ako sve u nastupu bude istovremeno i profi skockano i pomereno/blago uvrnuto, i od ova tri must-a za lajv njih tri mislim da je Sara najbliža tom cilju.

Skoro svi u reakcijama na yt su za Sarinu pesmu rekli da je drugačija, da nikad nisu čuli tako nešto i da se izdvaja, što je realno odlično i to je baš ono što je Sara želela, ako ubode sa nastupom mislim stvarno da bi i na ESC-u mogla daleko da dogura

Skoro svi u reakcijama na yt su za Sarinu pesmu rekli da je drugačija, da nikad nisu čuli tako nešto i da se izdvaja, što je realno odlično i to je baš ono što je Sara želela, ako ubode sa nastupom mislim stvarno da bi i na ESC-u mogla daleko da dogura
I ja to primetih onoliko koliko sam zagledao reakcije stranaca, i mislim da bukvalno imamo situaciju gde je Sari veći problem da ubedi Srbiju da je pošalje na ESC (mnogi je ili hejtuju samu po sebi ili je gotive ali kapiraju pesmu i shvataju je kao flop, jer prosto žele ili apgrejdovani Loco Loco ili nešto bilo šta standardnije), a da bi ako ode tamo mogla da prođe dosta dobro i pokupi pohvale (key word mogla jer postoji varijanta da završi i tipa 20. lol)

Inače, koja god da pobedi, očekujem da joj Konstrakta javno makar u nekom postu na mrežama pred odlazak u Torino poželi da bude ZDRAVA 😁

Status
Not open for further replies.
Back