si Slovenija 2025: Klemen - How Much Time Do We Have Left

Blackface je deo američke istorije, gde su belci izigravali crnce, predstavljajući ih kao glupe, primitivne i zaostale. Jim Crow (prva blackface fiktivna ličnost sa početka 19. veka) je bazirana na mržnji i rasizmu, dok ovo što je Klemen uradio nije. Ali mogu da razumem zašto ovo može biti problematično. Uglavnom, slažem se da nije na nama da odlučujemo da li je uvredljivo ili ne, već na crnačkoj publici.

Ono što je činjenica jeste da su ESC fanice fejk aktivisti i to isključivo ako im se ne sviđa pesma ili izvođač. Bilo je problematičnih učesnika čije su izjave ili radnje ignorisali ili čak i pravdali ako im se pesma sviđa. Tako da, ova moralna policija koju izigravaju je malo smešna i kontradiktorna.

Da im se sviđa pesma ne bi ni reč zucnuli o ovome. Jezivo je koliko su dvolični, izigravaju aktiviste isključivo kada im to odgovara. Previše su toksični i kao da na silu pokušavaju da canceluju sve živo što im ne odgovara.
Klemen ništa loše nije mislio ovim videom, kao ni Melody koju takođe pokušavaju da canceluju zbog učešća u TLZP-u gde je imala slične imitacije.

Eto, mislim da nakon ovoga ničije više mišljenje nije relevantno. Pogotovo ne lažnih belih aktivista po tviteru čiji jedini razlog za kmečanje je što ne vole njegovu pesmu.

Postoji razlika - blackface je uvredljiva, podrugljiva i ponižavajuća parodija na crnu rasu kao takvu, imitacija ovde gde je cilj što više ličiti, pevati ili plesati kao imitirana osoba je nešto potpuno drugačije. Toksične fanice u kanalu part 1000

Pesma mi se ne sviđa, ali taj video mi je bio veoma zabavan i poslao sam ga ovde bio, lično nisam ni primetio "blackface" dok fanovi nisu krenuli da kmeče, biće pre da oni prave rasne podele tamo gde ih nema, i to mi je u stvari više rasizam nego Klemenova parodija. Da im se sviđa pesma, i da je Klemen žensko, nešto sumnjam da bi pravili problem.

Dovoljno je reći da su ti isti fanovi ignorisali sumnjivu prošlost, a bgm i sadašnjost Elvane Gjate.

Last edited:
E bravo, ignorisaćemo to zato što je yas girls slay žena ali od ovoga pravimo frku. I to bijelci uglavnom, kao i za pletenice onomad

Хахахаха чувено "гњиде" упућено нама Србима од стране дотичног твитераша

Odgledah i ja pobednicki nastup. Pa sta znam, nije mi ni lose toliko, on zvuci dosta dobro vokalno, cak mi i refren zvuci pomalo pamtljivo. Tekst u nekim delovima previse bukvalan. Ipak u globalu, tesko da ce Slovenija nesto uraditi sa ovim, ali ajde.

Uopste me ne interesuje američka krivica i njihov rasizam i zabole me za njihovu ideju black face-a i ne priznajem da je to nesto uvredljivo i rasistički u ovom kontekstu

Njihov problem, ne zanima me.

The end

Back