rs Srbija 2023: Luke Black - Samo mi se spava

Hi, guys - I’m new here. Bacih pogled na forum, pa reko da se ukljucim

Pokusavam da objektivno sagledam Lukinu pesmu I ima stvari na kojima treba raditi, nije Lukin performans bio savrsen. Ali ono sa cim nikako ne bih mogla da se slozim je to da je Luka los vokal I da je pesma lose otpevana. Ne mislim da svaka pesma mora da ima kulminaciju, I postoji gomila pesama koje volim, a da ne prate tu klasicnu formu. Razumem da je to na Evroviziji potrebno I da to pali najvise, I da ce mozda bas to Luki oduzimati poene. Ali ne bih samu pesmu osporavala zbog toga. Meni se na primer dopada nacin na koji on izvodi ovu pesmu, I mislim da u njoj (pogotovo ovoj akusticnoj verziji) nema mesta za neko podizanje tona samo da bi se izvodila vokalna gimnastika I dokazivalo dal moze ili ne moze to da izvede. Na kraju krajeva, ti neki ukrasi koje on koristi dok peva kada nekad utanji glas, nekad otpeva dubljim glasom, spoken word, i na kraju onaj zesci deo gde koristi “screaming” – je takodje pevacko umece. Takva je tema pesme, I ja licno, mnogo volim kada je nacin pevanja u skladu sa atmosferom I porukom pesme – pa koja god tema bila u pitanju, u ovom slucaju “spavanje” I letargija. Doduse, slazem se da je klavir mogao biti bolji ovde, al sve u svemu, dopada mi se.

Ja bih jako voleo da nastup bude sjajan, a posebno nemam želju da širim neki defitizam, ali utisak mi je da sve deluje traljavo posle naseg izbora za ESC. Previše se svi uzdaju u nastup, zato ne želim da previše očekujem, posebno posle svih ovih skromnih aktivnosti, jer ne bih voleo da se posle razočaram. Ipak, nada poslednja umire.

Konstrakta je imala odličan spot. Verujem da bi neko kreativan mogao da smisli spot i za ovu pesmu koji ne košta mnogo, samo mi se čini da uopšte ne postoji interes.
Ma šta će nam spot, Švedjani vidim uvek imaju samo taj nastup sa naciinalonog finala, oni karte bacaju na nastup pa eto prodju ok mahom uvek, bitna je pesma kao prva stavka pa onda nastup, problem je meni pesma a to je meni najbitnije..

Nekad imam osecaj da se ljudi trude da vole ovu pesmu samo zbog rodoljublja jer je predstavnik Srbije.
Znam da sam dao sansu pesmi, al ne mogu protiv svog poriva da kliknem next kad krene na esc plejlisti, kao i mnoge druge pesme sto preskacem da slusam.

Nekad imam osecaj da se ljudi trude da vole ovu pesmu samo zbog rodoljublja jer je predstavnik Srbije.
Znam da sam dao sansu pesmi, al ne mogu protiv svog poriva da kliknem next kad krene na esc plejlisti, kao i mnoge druge pesme sto preskacem da slusam.
Ne znam, ali ja iskreno samo nekoliko pesama zelim slusati cesto i mogu ih cele cesto slusati, cak i Finska ciji mi je refren zarazan i pevljiv i simpatican kada cujem, iskren da budem cesto uzmem i prvih minut i 45 sekundi preskocim i cekam da krene prvi put taj pop melodican letnji hit refren, jer em nisam fan tog repa ili sta je em mi je predugo minut i 45 sekundi da cekam da se nesto u pesmi desi, to je mana te pesme sto skoro 2 minuta se ili nista ne desi ili jednostavno ljude ce mozda smoriti.
Na primer Norveska koja mi je običnija i izlizana pesma više u odnosu na Fince mi odmah krene da "napada" odmah se nešto dešava i na prvu loptu nekom prosecnom slusaocu koji ce gledati evrovziju privuče pažnju, isto važi i za Austriju,Hrvatsku na primer zarazne su pesme, ali te vuče da ih slušaš do kraja ,dakle imaju priču koja te vozi i dešava se od prve sekunde odmah šok neki i nepredvidive su, ne znaš do kraja šta očekivati.
Kod Finske je problem što premotavaš, dakle čim ti moraš da premotaš i ljudi se neki smore jer 2 minuta repuje, to može biti i mana..
Imao si ti brze pesme pobednike, ali brze pesme koje su pobedjivale su ti paznju privukle od prve sekunde i odmah su krenule onako žustro, žestoko i napadački da slušaoce drže prikovane za ekran i pesmom i nastupom..

Nema to veze kod mene da li je brza pesma ili ne, ne radi se o tome sto pominjes. Balada itekako moze biti keci i ne dosadna. Pesma ko pesma mi ne ostaje u glavi, niti me vuce da je zapevam vise od “samo mi se spavaaa” sto nije ni sekund trajanja. Neko je pomenuo “dok svet gooorii” da je keci. Sta da radim s dva dela od po pola sekunde sto vuku da moze biti keci?

Hi, guys - I’m new here. Bacih pogled na forum, pa reko da se ukljucim

Pokusavam da objektivno sagledam Lukinu pesmu I ima stvari na kojima treba raditi, nije Lukin performans bio savrsen. Ali ono sa cim nikako ne bih mogla da se slozim je to da je Luka los vokal I da je pesma lose otpevana. Ne mislim da svaka pesma mora da ima kulminaciju, I postoji gomila pesama koje volim, a da ne prate tu klasicnu formu. Razumem da je to na Evroviziji potrebno I da to pali najvise, I da ce mozda bas to Luki oduzimati poene. Ali ne bih samu pesmu osporavala zbog toga. Meni se na primer dopada nacin na koji on izvodi ovu pesmu, I mislim da u njoj (pogotovo ovoj akusticnoj verziji) nema mesta za neko podizanje tona samo da bi se izvodila vokalna gimnastika I dokazivalo dal moze ili ne moze to da izvede. Na kraju krajeva, ti neki ukrasi koje on koristi dok peva kada nekad utanji glas, nekad otpeva dubljim glasom, spoken word, i na kraju onaj zesci deo gde koristi “screaming” – je takodje pevacko umece. Takva je tema pesme, I ja licno, mnogo volim kada je nacin pevanja u skladu sa atmosferom I porukom pesme – pa koja god tema bila u pitanju, u ovom slucaju “spavanje” I letargija. Doduse, slazem se da je klavir mogao biti bolji ovde, al sve u svemu, dopada mi se.
Dobrodosla!

Upravo su pustili akustičnu verziju Samo mi se spava, u ovoj emisiji A Little Bit More. Čista magija 😍🥰
Fenomenalno je ispalo. Violina mi se baš i ne uklapa, mislim da bi se i muzički i vizuelno bolje uklopila harfa, ali sve ostalo mi je top.

Meni ne smeta violina. Može violinska deonica da ostane takva kakva jeste, ai mi smeta što je klavirska deonica siromašna i mlaka. Trebalo je pred kraj dobro zakuvati, napraviti veliku kulminaciju, a tu je klavir trebalo da odigra glavnu ulogu.
Mnogo mi se dopada komentar, jer je pametan, argumentovan i konstruktivna kritika (mada se sa njom u par stvari ne slažem) ❤️

Čini mi se da ne postoje ni klavir ni udaraljke koji bi mogli da naprave dovoljno dobar efekat buđenja kao industrija i skrimovanje u originalnoj verziji, i da bi insistiranje na tom efektu u akustičnoj verziji bila pogrešna umetnička odluka.
Pogotovu u ovako slojevitoj pesmi, koja bez problema može da se nasloni na temu mentalnog zdravlja kao jednu od svojih poruka...

Za akustičnu verziju mi je baš bolje što je više uronio prvi, depresivni deo pesme, i u drugi deo borbe sa unutrašnjim demonima (on u belom sa pozitivnim mislima, i violina u crnom sa negativnim)...

Akustična verzija nije takmičarska, pa ni ne mora ni da ima tu kulminaciju borbenosti... Može da se završi i tužno, kao mala zasebna umetnička minijatura...

Kod Luke ja dosad još nisam videla pogrešnu umetničku odluku.

Dok mi se Käärijin rege recimo nije dopao uopšte, jer mi je rege bezbrižniji i više me tera na igru nego uštogljeni ča-ča-ča, i gubi mi se smisao pesme.

Rege na finskom mi je tek blasfemija (slična onoj kada sam u bioskopu probala da gledam Aki Kaurismakija sinhronizovanog na italijanski, kada se čulo pevajuće "ti amoooo" dok finski glumac nije pomerio ni jedan jedini facijalni mišić lol).
Jer svaki jezik ima neki svoj karakter koji delimično oblikuje pesmu ili film...

Mada, ni ova Käärijina izvedba za Liverpul ne znači baš ništa, tamo se okreće novi list...

Ima specifičnu atmosferu i prosto priziva slike
Pesma odlično prenosi atmosferu i emociju...
Što po meni i jeste poenta jednog umetničkog dela.
Luka ima taj dar.

Ponekad se virtuozi na klaviru toliko udube u svoje egzibicije da zaborave da prenesu emociju (recimo Adem na našem PZE).

Osim toga, druga poenta bavljenja umetnošću mi je doneti neki nov umetnički izražaj, biti samo svoj, kreativan, i originalan...
(Ovo je recimo na PZE falilo Egretu, mada je što se mene tiče morao u finale i samo na osnovu pesme i emocije).

Luka mi je u akustičnoj verziji stvorio magiju.

Pre Izraela, Luka mi je bio retka biljka koju treba negovati da poraste...

Danas je (što se mene) tiče već zvezda 😍
Renesansna muza i seks simbol.
Umetnik.

E ali volim ove vaše "ja ne slušam pa nije za slušanje svaki dan"

Nekima nam je ukus uboden savršeno pesmom i slušamo je svaki dan od kako je izašla.
Slazem se, mada ja imam neke pesme koje jako gotivim i smatram ih prekvalitetnim. Al ne mogu da ih slusam stalno, ili mi nisu za neku playlistu koju slusam u autobusu, vec nesto sto pustim kod kuce i uzivam kad sam sama - pogotovo ako neki dobar spot ili nastup idu uz to, pa imam ceo paket

E ali volim ove vaše "ja ne slušam pa nije za slušanje svaki dan"

Nekima nam je ukus uboden savršeno pesmom i slušamo je svaki dan od kako je izašla.
Mislim da kada to napišu ne misle na pojedince, već rečenica: "Nije za svaki dan", se misli na prosečnog glasača na pesmi evrovzije, dakle prosečan gledalac ovog takmičenja neće u većini slučaja sažvakati ovo i voleti tu pesmu, kao što neće voleti ni Let 3, prosečan gledalac će mnogo verovatnije sažvakati pesmu "Fuego", ili pesmu "Heroes" iz prostog razloga, što u svetu je i Evropi taj stil i fazon mnogo popularniji i pesme su dosta komercijalnije od "Samo mi se spava" i "Mama ŠČ".
Kao što u Srbiji svako može slušati Acu Lukasa, ali ne može svako slušati Gobline ili Letu Štuke...

Znači OVO, ja i dalje preoduševljen koliko mi je ukus i senzibilitet uboden pesmom, i to čak ne primarno tekstom i porukom (mada i time), nego žanr, stil, produkcija, zvuk, atmosfera, doslovno se osećam kao da sam bio pitan šta bih otprilike voleo da čujem na PZE, a to što je pobedila mi je i dalje ponekad neverovatno i bonus što nas predstavlja.
I ima mi samo takav repeat value, na lastfmu (koji imam baš dugo) mi je to već ja msm jedna od najslušanijih pesama sa ESC ikada, a od naših predstavnika svakako odavno najslušanija (Konstrakta vrv druga). Ovo kako god da prođe će ostati moj omiljen srpski entry.

@Doctor Who mislim i da konstantno ove godine imamo isti top 3, I see you 👁️😁

Mislim da kada to napišu ne misle na pojedince, već rečenica: "Nije za svaki dan", se misli na prosečnog glasača na pesmi evrovzije, dakle prosečan gledalac ovog takmičenja neće u većini slučaja sažvakati ovo i voleti tu pesmu, kao što neće voleti ni Let 3, prosečan gledalac će mnogo verovatnije sažvakati pesmu "Fuego", ili pesmu "Heroes" iz prostog razloga, što u svetu je i Evropi taj stil i fazon mnogo popularniji i pesme su dosta komercijalnije od "Samo mi se spava" i "Mama ŠČ".
Kao što u Srbiji svako može slušati Acu Lukasa, ali ne može svako slušati Gobline ili Letu Štuke...
Ima i toga, zato i mislim da nacin na koji peva, sama forma, i ta mracna estetika su nesto sto ce mu potencijalno oduzimati poene. Zato mi je tesko da predvidim kako ce proci, moze svasta da se desi. I razumem da se nekim ljudima ne svidja i da nije po njihovom ukusu. Samo mi se ne svidja kad se Luka i pesma do te mere osporavaju, pogotovo na tviteru, kako on uzasno peva, kako pesma nema poentu, kako je najgori predstavnik ikada gori i od Marka Kona - to mi je bas previse. Meni su sve sve lampice upalile jos na studijski snimak, jer je nesto sto ja volim. Mada ispratila sam malo reakcije stranaca i mislim da su jos manje podeljeni nego kod nas, cak ga neki bas lepo kotiraju u svoji top listama. Tako da mislim da ima sanse da prodje ok, iako uvek sa ovakvim pesmama postoji sansa da ljudima jednostavno ne klikne

Ima i toga, zato i mislim da nacin na koji peva, sama forma, i ta mracna estetika su nesto sto ce mu potencijalno oduzimati poene. Zato mi je tesko da predvidim kako ce proci, moze svasta da se desi. I razumem da se nekim ljudima ne svidja i da nije po njihovom ukusu. Samo mi se ne svidja kad se Luka i pesma do te mere osporavaju, pogotovo na tviteru, kako on uzasno peva, kako pesma nema poentu, kako je najgori predstavnik ikada gori i od Marka Kona - to mi je bas previse. Meni su sve sve lampice upalile jos na studijski snimak, jer je nesto sto ja volim. Mada ispratila sam malo reakcije stranaca i mislim da su jos manje podeljeni nego kod nas, cak ga neki bas lepo kotiraju u svoji top listama. Tako da mislim da ima sanse da prodje ok, iako uvek sa ovakvim pesmama postoji sansa da ljudima jednostavno ne klikne
Slažem se potpuno si u pravu zaista.

Back