Sa ove tačke gledišta, možemo reći da su Iz**el, Švedska, Grčka i Finska sigurni finalisti 100%. Svi ostali, ako ćemo realno, nisu stoprocentno sigurni.
Moldavija, Srbija, Hrvatska- recimo 70 %. Nakon sigurica, najviše šanse dajem upravo nama, Lelekicama (pod pretpostavkom da apgrejduju nastup i budu ubedljivije vokalno, što verujem da će biti) i Moldaviji na koju će tvt izdivljati;
Litvanija - 60 %, rekao bih da će taj čudnjikavi vajb koji pesma i izvođač nose više kupiti žiri nego publiku;
Poljska - 50 %, ovo je meni NQ kao kuća, ali pretpostavimo da će žiri nagraditi vokalne sposobnosti i žanrovski miks;
Gruzija - 50 %, pesmu ne znamo još, ali uzimajući u obzir njihovu ESC reputaciju, i ovo je apsolutno upitno u svakom smislu.
CG - 50 %, sve je na Tamari, ako bude mid na sceni kao na Montesongu, ne ide.
Ovo su gotovo sigurni otpaci:
Belgija, Estonija, San Marino, Portugal - neka bude između 10 i 20% jer zaista ne znam ko bi kršten glasao za ovakve pesme u 2026 godini. Ostavimo neki prostor za iznenađenja, ali mišljenja sam da je tako nešto moguće na nivou statističke greške.
Potpuno razumem crv sumnje kod nekih, legitimno je imati takav stav, ali smatram da je bespotrebno svako malo mračiti, jer za razliku od prošle godine, kada je ogromna većina nas bila sa punim pravom kritična prema predstavniku, spletu okolnosti i celoj situaciji koja je pratila prošlogodišnji PZE i ESC, sada za tako nešto nema nijednog jedinog razloga, naprotiv. Ovi momci su na najveći mogući ponos svima nama, nevezano za ishod na kraju, tako da bi stvano bilo lepo da ostanemo ujedinjeni u podršci od pre 10 dana.