rs Srbija 2026: LAVINA - Kraj mene

Bitna je kulturna emancipacija koju naši predstavnici na ESC donose u odnosu na našu muzičku scenu, koja već 30 godina tone i ne uspeva da istakne hitove van folkerskih podžanrova.
Ovakva decenijama buđava sredina ne motiviše, a kamoli pomaže i daje podršku. Doslovno sve što valja a da je drugačije je produkt lične inicijative i borbe i uz pomoć najbližih ljudi, ili malo vernih fanova i publike.

Nekadašnja YU je bila doslovno pionir u popularizaciji mnogih segmenata umetnosti i raznim alternativnijim izrazima i to ne samo u konkurenciji komunističkih zemalja, već i šire.

Meni bude drago kad vidim da naš tvt, koliko god bio mali i oslonjen na fandom, izglasa alternativnije izvođače bez ikakvih kalkulacija.

Last edited:
Tokom pripremnog perioda za pze 2024 na Radio Beogradu su rekli da je uvedeno pravilo da minimum 50% pesme mora da bude na srpskom.
Secam se toga kao juce da je bilo i od tada do sada sam se vise puta pitao da li bi napravili izuzetak ako bi pesma bila bas dobra a cela na engleskom.
To pravilo je samo za PZE kao selekciju i festival, ne odnosi se na pobedničku i predstavničku pesmu, koliko znam tu mogu izmene bukvalno svih vrsta da se prave, ako se izvođač/autor i emiter usaglase.

mozda to novo pravilo gde od 5 zirija koliko svaka zemlja mora da ima, dvoje ne sme imati preko 25
Žiri paneli su od ove godine prošireni na 7 članova, od kojih dvoje ne sme imati preko 25 godina, ostalih 5 smeju.
Svakako super promena, nego ne dođe taj udeo obavezno mlađih veliki, toliko bi ih možda bilo i bez tog starosnog pravila.

Nemam nista protiv da pevaju na engleskom
Ili pola pesme na engleskom ako tako osecaju i zbog boljeg plasmana, ma koliko sam navikla na originalnu verziju.

Ja sam u fazonu da bi spot mogao na engleskom. Ili bar da nekako čujemo tu prvu verziju koja je nastala pre srpske. Za ESC i neka ostane srpska verzija.

Šteta je da "propadne" engleska ali s' obzirom da imaju spreman album, možda će je na njemu obelodaniti?

Last edited:
Mislim da smo svi toliko navikli na srpsku verziju da bi nam, kakva god bila, ta izvorna engleska možda mogla biti malo čudna u početku, čisto zbog navike. Meni je svejedno, iako mi je ova naša malo ekspresivnija, strastvenija.

U suštini bih voleo da oni odaberu verziju koja je njima najbliža.

Sa ove tačke gledišta, možemo reći da su Iz**el, Švedska, Grčka i Finska sigurni finalisti 100%. Svi ostali, ako ćemo realno, nisu stoprocentno sigurni.
Moldavija, Srbija, Hrvatska- recimo 70 %. Nakon sigurica, najviše šanse dajem upravo nama, Lelekicama (pod pretpostavkom da apgrejduju nastup i budu ubedljivije vokalno, što verujem da će biti) i Moldaviji na koju će tvt izdivljati;
Litvanija - 60 %, rekao bih da će taj čudnjikavi vajb koji pesma i izvođač nose više kupiti žiri nego publiku;
Poljska - 50 %, ovo je meni NQ kao kuća, ali pretpostavimo da će žiri nagraditi vokalne sposobnosti i žanrovski miks;
Gruzija - 50 %, pesmu ne znamo još, ali uzimajući u obzir njihovu ESC reputaciju, i ovo je apsolutno upitno u svakom smislu.
CG - 50 %, sve je na Tamari, ako bude mid na sceni kao na Montesongu, ne ide.
Ovo su gotovo sigurni otpaci:
Belgija, Estonija, San Marino, Portugal - neka bude između 10 i 20% jer zaista ne znam ko bi kršten glasao za ovakve pesme u 2026 godini. Ostavimo neki prostor za iznenađenja, ali mišljenja sam da je tako nešto moguće na nivou statističke greške.

Potpuno razumem crv sumnje kod nekih, legitimno je imati takav stav, ali smatram da je bespotrebno svako malo mračiti, jer za razliku od prošle godine, kada je ogromna većina nas bila sa punim pravom kritična prema predstavniku, spletu okolnosti i celoj situaciji koja je pratila prošlogodišnji PZE i ESC, sada za tako nešto nema nijednog jedinog razloga, naprotiv. Ovi momci su na najveći mogući ponos svima nama, nevezano za ishod na kraju, tako da bi stvano bilo lepo da ostanemo ujedinjeni u podršci od pre 10 dana.

Što se tiče X meni ispadaju samo lepi komentari za Lavinu, uglavnom strani fanovi koji balave na Luku pa ga kače u različitim scenskim outfitima koje je nosio ili im je žao što nisu znali za njih ranije pa da idu na njihove koncerte.

Ja pljuvanje vidim samo ovde kad neko okači.

A što se tiče discorda, uglavnom kao i mi ovde podržavaju Lavinu i onda se nađe neko ko spomene kladionice ili tako nešto pa ga ostali iznapušavaju. Takođe i crtaju Lavinu i slično 😊
View attachment 42358View attachment 42359View attachment 42360View attachment 42361View attachment 42362

WaiTTTTT.

ona metalna maskica koju Luka nosi bi highkey bila TEAAAA

Let foreign Lavina stans cook

Još kad obuće nešto polugolo di mu se vide mišići bolje uz tu metalnu maskicu i letit će bodichi u Austriji chile- whewww

Back