rs Srbija 2023: Luke Black - Samo mi se spava

Mene u Lukinom slucaju ta dijaspora najvise brine, jer svi znamo kakvi su ukusu nase dijaspore i da bi na Chegija ili Princa crkli glasajuci, ali dobro ajde da se uzdamo u tu neku mladju populaciju dijaspore i ljudi kojima se pesma zaista dopadne.
Pošto više od decenije živim u dijaspori i krećem se u različitim krugovima ljudi, kulturama, jezicima, ova tema koja se ovde provlači iz godine u godinu a to je ta tkz. podrška dijaspore, se u ovom postu gore a i inače na forumu, jako, jako pogrešno tumači i sagledava a većina forumaša je u velikoj zabludi kada se o glasanju dijaspore govori.
Zašto?
Elem, generacije dijaspore (potenc. glasači) recimo 2000-2010 i deceniju posle a od recimo neke 2020- , se drastično ali drastično razlikuju.

Prvo, današnji potencijalni glasači iz dijaspore nisu više te generacije glasača iz 2000-2010(roditeljstvo, posao, brz život, kriza...) koje su bile mnogo više vezane za Srbiju kao zemlju pa i za taj tradicionalni zvuk, već upravo slušaju mnogo urbaniji zvuk, neretko tvrdji zvuk, mahom stranih umetnika koji ali apsolutno veze nema sa ovim što gore pomenuti Princ ili Čegi nude ove godine na PZE.
To danas mogu da slušaju skoro pa samo roditelji dece tj ti koji su za Lane, Oro, Molitvu glasali. Verujte ali i ne morate.👍

Ove današnje generacije zaista neretko i ne govore srpski jezik ili jako slabo (čast roditelima koji drže do maternjeg jezika, turci recimo ali bez izuzetka i apsolutno svi znaju turski) što mi je katastrofa bukvalno ali opet većinski vole da poslušaju i ono što Srbija nudi za ESC.
Cecu, Jecu i druge slušaju i mnogo više vole ,,Lane moje" generacije njihovih roditelja.

Pravilo, kao i na samom ESC-u je da nema pravila, ali u kontekstu učešća Luke Bleka apsolutno nema potrebe oslanjati se na dijasporu pa čak ni da je Baloš pobedio. Pesme su same po sebi dovoljno i kvalitetne, moderne pritom, da su prihvatljive šire tj. i ne exYu populacijama.

Razloga za oslanjanje i apel dijaspori da glasa bi imali vrlo verovatno u slučaju pobede Princa ili Zejne, pesama koje su nama još uvek meinstrim u Srbiji ali su nekonkurentne za bilo kakav ozbiljniji plasman i kod žirija a posebno kod ESC publike kada krene glasanje a svesni smo bar kroz iskustvo da mi na publiku jedino i možemo da se oslonimo u kontekstu glasanja na ESC-u.

Preopširno ali tema se ponavlja često iz godine u godinu a osecam da pogrešno vidite iz ugla ,,srbina iz Srbije" te tkz. sadašnje generacije glasača iz dijaspore.

Last edited:
Pošto više od decenije živim u dijaspori i krećem se u različitim krugovima ljudi, kulturama, jezicima, ova tema koja se ovde provlači iz godine u godinu a to je ta tkz. podrška dijaspore, se u ovom postu gore a i inače na forumu, jako, jako pogrešno tumači i sagledava a većina forumaša je u velikoj zabludi kada se o glasanju dijaspore govori.
Zašto?
Elem, generacije dijaspore (potenc. glasači) recimo 2000-2010 i deceniju posle a od recimo neke 2020- , se drastično ali drastično razlikuju.

Prvo, današnji potencijalni glasači iz dijaspore nisu više te generacije glasača iz 2000-2010(roditeljstvo, posao, brz život, kriza...) koje su bile mnogo više vezane za Srbiju kao zemlju pa i za taj tradicionalni zvuk, već upravo slušaju mnogo urbaniji zvuk, neretko tvrdji zvuk, mahom stranih umetnika koji ali apsolutno veze nema sa ovim što gore pomenuti Princ ili Čegi nude ove godine na PZE.
To danas mogu da slušaju skoro pa samo roditelji dece tj ti koji su za Lane, Oro, Molitvu glasali. Verujte ali i ne morate.👍

Ove današnje generacije zaista neretko i ne govore srpski jezik ili jako slabo (čast roditelima koji drže do maternjeg jezika, turci recimo ali bez izuzetka i apsolutno svi znaju turski) što mi je katastrofa bukvalno ali opet većinski vole da poslušaju i ono što Srbija nudi za ESC.
Cecu, Jecu i druge slušaju i mnogo više vole ,,Lane moje" generacije njihovih roditelja.

Pravilo, kao i na samom ESC-u je da nema pravila, ali u kontekstu učešća Luke Bleka apsolutno nema potrebe oslanjati se na dijasporu pa čak ni da je Baloš pobedio. Pesme su same po sebi dovoljno i kvalitetne, moderne pritom, da su prihvatljive šire tj. i ne exYu populacijama.

Razloga za oslanjanje i apel dijaspori da glasa bi imali vrlo verovatno u slučaju pobede Princa ili Zejne, pesama koje su nama još uvek meinstrim u Srbiji ali su nekonkurentne za bilo kakav ozbiljniji plasman i kod žirija a posebno kod ESC publike kada krene glasanje a svesni smo bar kroz iskustvo da mi na publiku jedino i možemo da se oslonimo u kontekstu glasanja na ESC-u.

Preopširno ali tema se ponavlja često iz godine u godinu a osecam da pogrešno vidite iz ugla ,,srbina iz Srbije" te tkz. sadašnje generacije glasača iz dijaspore.
Ja glasam uvek za Srbiju, iz dijaspore sem kad se posalje nesto kao Balkanika. Hurricane nisu bili moj cup of tea ali sam glasala.

Ma sta ste napali Majsticu zato sto ima osecaj da ispadamo, ima covek pravo na svoje misljenje. Ionako oduvek potcenjuje Luku, a pogotovo u poslednjih mesec dana kada je konstantno pricao da ce biti treci na PZE. Polako ljudi, zapusice mu Luka usta i u maju ☺
Ali KONSTANTNO = jednom se našalio i napisao 3. mjesto 😂

A nema šta da zApUŠi usta budući da ja ovde nisam loše komentarisao ni nipodaštavao njega ni njegov nastup nego govorim da je P J E S M A na izboru za PJESMU Evrovizije rizična, što se slažu svi i kao što rekoh, svi su u fazonu može top ili flop ali ne daj Bože da neko i pomisli da stvarno može flop, kojem se niko ne nada, ali je svjestan da može da se desi i spreman je na sve od top 3 do nq. Možda mene osjećaj vara (kao osjećaj da Srbija osvaja Mundijal zbog one euforije, rip) i budemo top 3, to bi mi bilo najdraže, i ne znam što su svi navalili da komentarišu moj jedan post u ovoj temi gdje sam napisao svoju opasku i utisak, ja se nisam kačio onima koji pišu pobjeda ili top 5 iako ne dijelimo mišljenje.

Ali kao što rekoše Petar i još par ljudi, ne daj Bože da se kaže drugačije mišljenje, to se ipak na forumu izgleda najmanje cijeni, treba svi da imamo isti stav, utisak i doživljaj 😄

Jedno je sigurno a to je da svi navijamo pa makar nam pjesma bila u top 5, 15 ili 25, to je na kraju krajeva najbitnije, a ne subjektivni osjećaji i ne da se prozivaju ljudi zbog istih. Nemamo 16 godina.

Kako god, ne vidim potrebu da se skače i reži svaki put kad neko kaže nešto što odskače od mišljenja većine. Zašto uopšte reagujete na takve postove kad već nema teoretske šanse da ispadne?

Season 3 Laughing GIF by The Simpsons

Pa nije skakanje ako se neko ne slaze lol

To je diskusija. Niko nije vredjao licno, samo se komentarise taj stav.

Ja nisam reagovao na @Majsta94 , za njega uvijek pun respekt. Iskreno nisam ni pročitao sve prethodne strane. Samo me je zakačila ta dijaspora i konstantna priča o njoj. Nije nam to dovoljno i to je to.

A da ima mnogo netolerancije ovde ima je, obično od istih likova. Na primjer ne postoji afirmativan post o Princu da ga neko nije odmah popljuvao, i napao.

Komentariše se poprilično agresivno, sa podsmehom i sa pokušajem nekog ubeđivanja. Just another day on OGAE Serbia forum. ❤️

Mislim da je ok da neko kaže jedno, drugi drugo, obe strane da daju razloge i da se na tome završi.

I stvarno ne želim o ovome da pričam ceo dan, dajte koncerte i intervjue. 😭

Pa kako bi se komentarisalo da je napisem npr na temi Svedske da su ogromne sanse da Loreen ne pobedi na Melodiju?

Cim se kaze nesto sto 98% ljudi misli da se nece desiti dobices push back. Sad ko sa koliki stila odgovara do forumasa je. Ja uvek "napadam" stav a ne forumasa.

Mozda ce imati priliku da se u maju nasmeje svima i kaze I told you so lol

Joj, ne znam, ja sam prerastao taj način diskutovanja. Svakako se ljudi ne obaziru na komentare za tuđe pesme koliko za našu, u srpskoj temi smo večito imali stražare.

Pa ja nikad to ne bih uradio, pogotovo ne kad je u pitanju srpsko učešće bilo gdje.

I isto ne planiram više o ovome pisati, rekli smo šta smo rekli da mislimo, sad dalje da podržimo i navijamo 🇷🇸

Problem je ako neko to tako doživljava da je napadnut. Na forumu smo radi diskusija a ne pisanja u prazno. Kada nešto želimo da napišemo samo za sebe, to uradimo u ličnom dnevniku ili okačimo na fejs i podesimo da samo mi možemo da vidimo. Trebalo bi da je ok sve dok nema ružnih reči, velikih slova i sl, a kako ko percipira stvari, to je do pojedinaca. Nekad se složimo sa stavovima nekog forumaša, drugi put možda nećemo i to ne znači da neko nekog napada, već se možda samo ne slaže sa nečijim mišljenjem, a uzimajući u obzir određene okolnosti.​

Ovde bar ima šta da se podržava i navija i bez pesme, za razliku od nekih ranijih pokušaja gde ništa nije valjalo tipa Blamkanika, tako da se svakako nadam da će proći što bolje, a svakako neću stalno ponavljati šta mislim o plasmanu jer ne želim da se ljutite. ❤️

Pa kako bi se komentarisalo da je napisem npr na temi Svedske da su ogromne sanse da Loreen ne pobedi na Melodiju?

Cim se kaze nesto sto 98% ljudi misli da se nece desiti dobices push back. Sad ko sa koliki stila odgovara do forumasa je. Ja uvek "napadam" stav a ne forumasa.

Nemoj se ljutiti, obožavam sve stare forumaše pa tako i tebe, ali ti si jedan koji voli malo đonom na suprotan stav. Daleko sam i ja od cvjećke ali obično budem bezobrazan kad neko pretjeruje sa ubjeđivanjem u ispravnost svojih stavova. Kao što to rade Mrm i Turbo. Meni je iznenađenje sezone bio @Stole koji je prag tolerancije na tuđe mišljenje spustio skoro na nulu. Nije bio takav prije, i zbog toga mi je bio forumaš broj 1.

Back