Offtopic

Ma sve to mora ja se slazem ali nije to izazvalo ovo. Treba se baviti pitanjem mentalnog zdravlja dece i da li su se prepoznali oblici psihopatskog ponasanja. I kako prepoznati za ubuduce.

Ovaj da je sprecen da udje u skolu pobio bi decu ispred skole na odmoru. Usao bi u prodavnicu ili pekaru gde oni kupuju uzinu.

Koji su rani siptomi psihopatskog ponadanja, kako ih prepoznati, moze li se to spreciti izleciti.
Rani simptomi su ti nasilje nad slabijima, patološko laganje, pasivna agresija u šta spada verbalno nasilje itd itd.. Uglavnom to i budu povučene osobe i kod njih primetiš da nešto debelo nije ok tek kad bude kasno. Kad se nakupi i kad takva osoba pukne i napravi se scena. U najboljem slučaju ta scena je samo izliv besa, dranje, i to ne sme da se gurne pod tepih tad se odmah reaguje. A ako dođe do fizičkog obračuna definitivno su potrebni razgovori sa psihologom i praćenje ponašanja i stanja te osobe. Svako od nas u sebi ima momente agresije, ljudi smo i emotivni smo, i dokle god umemo da prepoznamo da problem postoji, to je dobar znak da smo na odličnom mestu da se stvari reše prirodnim putem.

A ako osoba ne prepoznaje da je ono što radi loše i da to ne može biti prihvaćeno onda je ta osoba nesvesna svog stanja i definitivno da nema moralni kompas. Ako vidiš da dete gleda krv po prvi put a reakcija mu nije šok, ili ako vidiš da je sklon mučenju životinja i to bez trunke empatije, odmah možeš da sklopiš sliku u glavi da takvo dete može postati sociopata i psihopata.

Psihopatija se može lečiti ali se mora uočiti još kad je dete malo otprilike oko 10e godine 11e možeš već uočiti ako dete ima takve simptome. Ako krene sa lečenjem, biće ok u budućnosti.

Nemam iskustva sa lečenjem psihopatije ali simtpome umem da prepoznam automatski. Ovo što sam spomenuo su oni najučestaliji simptomi i najučestalije situacije kod deteta koji može razviti psihopatiju.

Razmišljao sam malo, kažu bio tih i povučen, pretpostavljam onda i da su ga zadirkivali, mislim napravio je popis za likvidaciju, nije ušao u školu i random počeo pucat, točno je sve znao šta će i kako će i to je planirao mjesec dana, postojao je dakle neki razlog zašto je određene osobe odabrao, koliko se meni čini vjerojatno je u pitanju vršnjački bullying ovdje, i nažalost dečko je pukao i nažalost dovoljno je poremećen bio u glavi, imao resurse(pištolj), znao kako se koristi i napravio nakraju ovo strašno zlodjelo. Za početak ja šta bi napravio je to, da u školama bude nulta jebena stopa tolerancije na bullying, od tuda se treba početi prvo, jer kao što vidimo nije nemoguće da se stvori monstrum kao posljedica bullyinga, ako je to ovdje slučaj naravno, to su samo moje pretpostavke na osnovu nekih izjava, tekstova koje sam pročitao itd. I da se razumijemo ne opravdavam ovo što je napravio, gorio u paklu dabogda, nego kažem šta se treba radit dalje, a to je da se treba usmjerit sva energija od sad pa nadalje u borbu protiv vršnjačkog nasilja u školama

Nema nikakvih dokaza da je bio zrtva vrnjackog nasilja. Cak je pre dve nedelje bio na rodjendanu osobe koju je ubio, znaci zvali su ga na rodjendane, nije bio izopsten iz drustva.

Razmišljao sam malo, kažu bio tih i povučen, pretpostavljam onda i da su ga zadirkivali, mislim napravio je popis za likvidaciju, nije ušao u školu i random počeo pucat, točno je sve znao šta će i kako će i to je planirao mjesec dana, postojao je dakle neki razlog zašto je određene osobe odabrao, koliko se meni čini vjerojatno je u pitanju vršnjački bullying ovdje, i nažalost dečko je pukao i nažalost dovoljno je poremećen bio u glavi, imao resurse(pištolj), znao kako se koristi i napravio nakraju ovo strašno zlodjelo. Za početak ja šta bi napravio je to, da u školama bude nulta jebena stopa tolerancije na bullying, od tuda se treba početi prvo, jer kao što vidimo nije nemoguće da se stvori monstrum kao posljedica bullyinga, ako je to ovdje slučaj naravno, to su samo moje pretpostavke na osnovu nekih izjava, tekstova koje sam pročitao itd. I da se razumijemo ne opravdavam ovo što je napravio, gorio u paklu dabogda, nego kažem šta se treba radit dalje, a to je da se treba usmjerit sva energija od sad pa nadalje u borbu protiv vršnjačkog nasilja u školama
Vršnjačko nasilje je bar u Srbiji problem još odavno. Nadam se da će ova situacija da natera mnoge da reaguju i da se bore protiv vršnjačkog nasilja a i da se spreče roditelji koji bi učili svoju decu kako da koriste oružje. Smatram da dete od 12, 13 godina nema šta da radi sa pištoljem u ruci.

Ali ovo je strašno, postaje cirkus, juče je bio tih, povučen, najbolji učenik, najbolji na takmičenjima iz istorije, danas je najrazmaženiji, nevaspitan, pio, mafijao, bukvalno u 24 h se promenila priča kakav je bio za 360 stepeni..
Ipak ima i lešinarenja medija što @Liberta reče.. 😔 Ovome treba pristupiti drugojačije, a ne psihosenzacionalistički kopati, utrkivati se ko će pre da izbaci slike iz života što žrtava, što zločinca... Ne znam čemu ovo...
Ovo nije "priča o nekoj Dalili iz zadruge" pa "Ajmo sad i da izmišljamo ako treba, što pre da objavimo, da šokiramo, da kopamo u sekundi sve"..

Nema nikakvih dokaza da je bio zrtva vrnjackog nasilja. Cak je pre dve nedelje bio na rodjendanu osobe koju je ubio, znaci zvali su ga na rodjendane, nije bio izopsten iz drustva.
Nažalost biće tu mnogo rekla kazala priči. I ja sam odlučio da medije maltene i ne pratim dok ne prođe neko vreme i dok ne izađu prave priče. Do juče je bila priča da je dobio jedinicu iz istorije i da je zato upucao nastavnicu a danas je priča da je upucao nastavnicu kako ga ne bi sprečila da puca na decu.

Juče je i jedno dete izjavilo - "Ne znam zašto sam i ja na njegovom spisku. Mene cela škola poznaje ali ja tog dečka nisam poznavao." Šta mu to sad znači, mene svi znaju ali ja njega ne poznajem?

Uglavnom, ne branim nikog i nema opravdanja za to što je taj Kosta uradio. Mora se samo raditi u budućnosti da se ovako nešto više nikada ne dogodi. Sva ona deca na tik toku na fejsbuku koja su se usudila da pišu poruke ohrabrenja za Kostu u smislu da se raduju što je uradio to što je uradio pod hitno trebaju da se pregledaju i ispitaju.

Sudeci po jednoj od svezijih slika, klinac je u porpilicno gaserskom fazonu, simulira drzanje pistolja sa ortacima, drzi se flasa vinjaka u drugoj ruci. Prosto mi ne deluje kao neko koga bi zadirkivali, naprotiv on mi preko slike ispoljava energiju nasilnika, plus ima nadmenu/nadobudnu facu.

Ako je to tako onda je ovaj čin još i više sulud, mada ostalo sve stoji, nulta tolerancija bullyinga u školama, kao društvo moramo se ozbiljno time pozabavit, djeca su u pitanju, tad se još razvijaju kao osobe, taj problem je ključan, a to je nažalost toliko zapostavljeno u ovom našem društvu, na stotine takvih priča imamo, prebili ovog, prebili onog, mučno mi je to uvijek čitat znajući da se radi o djeci

Sudeci po jednoj od svezijih slika, klinac je u porpilicno gaserskom fazonu, simulira drzanje pistolja sa ortacima, drzi se flasa vinjaka u drugoj ruci. Prosto mi ne deluje kao neko koga bi zadirkivali, naprotiv on mi preko slike ispoljava energiju nasilnika.
Često se dogodi da onaj na kome je vršeno nasilje postane nasilnik. Pa je moguće da je to slučaj i ovde. A moguće i da je to da su njega izopštili iz društva bila samo početna priča jer je to možda delovalo kao jedino logično objašnjenje za njegov potez. Šta god da je motiv, dečka ne treba pustiti na slobodu i potrebno mu je lečenje i pomoć.

Upravo to, u ovakvim stvarima koristiti se u izveštavanju pričama "Rekla kazala" je jako opasno čak, ovo nije priča kako je "Jovana Jeremić kupila stan u Beogradu i koga je isprozivala", nego MASOVNO UBISTVO!!! Da se neko zabavlja sa "pričama rekla kazala" vezanim za ovaj slučaj je jezivo i opasno...

Juče je i jedno dete izjavilo - "Ne znam zašto sam i ja na njegovom spisku. Mene cela škola poznaje ali ja tog dečka nisam poznavao." Šta mu to sad znači, mene svi znaju ali ja njega ne poznajem?
To je malo izvlacenje iz konteksta. Taj djak je na pitanje da li ga je ubica poznavao rekao da njega zna cela skola ali da on ubicu nije poznavao licno nego samo iz vidjenja.

Sudeci po jednoj od svezijih slika, klinac je u porpilicno gaserskom fazonu, simulira drzanje pistolja sa ortacima, drzi se flasa vinjaka u drugoj ruci. Prosto mi ne deluje kao neko koga bi zadirkivali, naprotiv on mi preko slike ispoljava energiju nasilnika, plus ima nadmenu/nadobudnu facu.
Ja sam juče pročitao da je čak u školi glume koju je pohađao bio maltretiran i da je to i prijavljeno kao vršnjačko nasilje, a onda sam danas video da piše ovo što si ti kazao sad..
I ajde sad, šta misliti...
Gledao sam snimak oca neke devojčice koja je iz te osnovne škole koji kaže da je bio jako tih, povučen, da ga ne bi čudilo da su ga deca zadirkivala, a onda u sledećem momentu gledm onu ženu koja urla na ulici da je najrazmaženiji, bahat, bezobrazan, pije...

Ma kakvo vrsnjacko nasilje koliko je dece zrtva vrsnjackog nasilja pa ne prave maskre. Milsim da je motiv kombinacija povredjenog ega, zelje da se uradi nesto grandiozno i odsutsvo obzira prema bilo kakvim drustvenim normama.

Ako je to tako onda je ovaj čin još i više sulud, mada ostalo sve stoji, nulta tolerancija bullyinga u školama, kao društvo moramo se ozbiljno time pozabavit, djeca su u pitanju, tad se još razvijaju kao osobe, taj problem je ključan, a to je nažalost toliko zapostavljeno u ovom našem društvu, na stotine takvih priča imamo, prebili ovog, prebili onog, mučno mi je to uvijek čitat znajući da se radi o djeci
Mislim da ljudi jednostavno tesko prihvataju da postoji zlo, cisto i iskonsko i da njega nista nije izazvalo.

Nema dokaza da je u njegovoj porodici bilo nasilja, da su ga vrsnjaci zlostavljali. Nije bio huligan, nije se tukao, nije bio los djak. Nema slika Ratka Mladica na drustvenim mrezama.

Nema nijednu karakteristiku koja bi nam pomogla da ovo stavimo u neku kategoriju i razumemo. Mozda je tako i bolje jer bi onda opravdavali ovim drugim faktorima. Mislim da i ne treba da razumemo i shvatimo kako neko moze biti ovako zao.

Očigledna je na spisak stavio tzv popularnu decu koja sa njim nisu imala kontakt uopste. Ili dobre ucenike. Ljude koji su ga zvali na rodjendane. Jer je zao i pokvaren i izopacen i nema ni izgovara ni opravdanja.

Poslusajte intervjue sa Dahmerom. Jednim od najpoznatijih serijskih ubica. Nema tu razloga ni iceg racionalnog. I njega je otac naucio da uradi ono sto je uradio(seciranje u njegovom slucaju). I on je samo bio cudan od malena. Nesto je bilo lose u njemu od rodjenja. Mozda nam je tesko da prihvatimo da se radjaju cudovista bez iceg racionalnog da objasni ili spreci.

To je malo izvlacenje iz konteksta. Taj djak je na pitanje da li ga je ubica poznavao rekao da njega zna cela skola ali da on ubicu nije poznavao licno nego samo iz vidjenja.

Nije mi bila namera da izvučem iz konteksta nego sam citirao novine odakle sam to pročitao. Hvala na ispravci.

Ma decko ne oseca nikakvo kajanje i misli samo na sebe. Na poslu sam donekle povezan sa ovim slucajem i dosao sam do informacije da su mu preneli da mu je otac uhapsen, da mu je sestra jako lose zbog celog ovog dogadjaja na sta je njegov odgovor bio "pa dobro, pa sta". Neverovatno mi je da ne oseca neki vid empatije bar prema porodici. Mali je prosto psihopata, zlo.

Ja se izvinjavam, ali sam na prethodni post morao da stavim "🤣" jer mi je zaista bilo jako smešno..

Back