ESC 2023 – Liverpul, Ujedinjeno Kraljevstvo: opšte, arena, grafika, scena

Lažni finalisti sa treće generalne probe su:

Hrvatska
Moldavija
Portugalija
Srbija
Holandija
Norveška
Letonija
Finska
Švajcarska
Češka

Ispali Irska, Švedska, Malta, Azerbejdžan i Izrael.

Eto to je to što se tiče proba, a večeras konačno glavni šou :love:

Moja definitivna prognoza finalista iz prvog polufinala pred početak show-a (po redoslijedu nastupanja):

1. Norveška - iako otvara veče, ne postoji teoretska šansa da ovo ispadne, mada mi se nije svidio njen stajling a ni vokal na probama, dovoljno je da bude podjednako dobra kao na nacionalnom izboru i na konju su.

2. Srbija - mislim da je već sve rečeno, stvarno ne vidim scenario u kom bi moglo biti negativnih iznenađenja pogotovo što glasa samo publika (da je uključen i žiri uhvatila bi me ''prpa'' prilično jer ovdje glasovne sposobnosti nisu jača strana a opet nije toliko catchy kao ''In corpore sano'' pa da nas iole nagrade kao Konstraktu na konto viralnosti), sinoć pogrešno izračunah predviđene poene lol pa umjesto nekih 80 napisah manje, sve u svemu između 80 i 90 poena očekujem i neko mjesto između 6-og i 9-og.

3. Portugal - kao što sam već pisao, pjesma se izdvaja sama po sebi a i Mimicat je gospodarica scene, njihova dijaspora će se isto aktivirati dovoljno da je proguraju do finala.

4. Hrvatska - ne bih volio da prođu ali nažalost će proći najvjerovatnije pošto skoro svake godine jedna ovakva ludačka stvar se mora naći u finalu, pri tom ne znam što ih ljudi porede sa ''Trenuletul'' kada su Moldavci bili dosta harizmatičniji na sceni a pjesma vesela i prijemčivija za uši dok kod ovih ne zna se šta je bizarnije lol, pokidati sa glasovima neće ali će svakako upasti iz razloga što će ljudima oni biti zanimljiviji nego tipa Letonija ili Holandija koje će im biti dosadne i neupečatljive.

5. Švajcarska - dvoumio sam se između njih i Holanđana, ali ipak Remu dajem blagu prednost jer će stejdžing nadam se biti efektan a stvar je koliko-toliko pamtljivija, boriće se za 10. mjesto sa još par njih.

6. Izrael - kvalifikant bez sumnje, pjesma je toliko bezukusna i plastična ali da će ona kao paket izdominirati to nam je svima jasno kao dan, bukvalno je rođena za pozornicu pa će svojim performansom i plesnom tačkom zamaskirati sve mane kod ''Jednoroga''.

7. Moldavija - kada god su poslali etno-folk poskočicu na rumunskom izgazili su televoting pa će tako vjerovatno biti i ovaj put, imaju dar da svojim šarenilom i vrcavošću poberu brojne simpatije i natjeraju cijelu Evropu da masovno glasa za njih.

8. Švedska - nema se ovdje puno toga za reći, žena je jednostavno fenomen za sebe i u njenom fahu joj nema ravne, završiće veče na drugoj poziciji ali za nju polufinale ionako nije bitno jer ona za subotu oštri svoje kandže i računa na glasove žirija.

9. Češka - dosta nepredvidiva situacija sa Vesnom, nekad ih vidim u finalu a nekad ne, svakako želim vjerovati da će se izboriti sa vokalima i da će biti dovoljno upečatljive i ''svoje'' za prolaz.

10. Finska - lagano gazi ovo kao plitak potok a naročito mu ide u prilog što nastupa posljednji, ostaviće na publiku najjači utisak od svih učesnika pa će ga se i u subotu svi sjećati.

Nekih iznenađenja ne vjerujem da će biti jer je ovo polufinale iskristalisano nakon proba i otprilike se zna koja su mjesta rezervisana a ko se odmah sutradan vraća kući, mogla bi samo Malta da me (pozitivino) iznenadi plasmanom a da ispuši Švajcarac.
Srećno Luki i našem timu večeras, hype is real now! ;)

Moje predikcije za večeras su rečene na kladioničarskoj temi 😊 Ne znam koliko ću biti online večeras , pošto mi je baterija na izdisaju.. Srećno Luki i ostalima , a vama ugodno gledanje polufinala

Baš sam išao pogledati stanje na kladionici prošle godine na dan prvog polufinala. Od osme do desete pozicije su omanuli, mada je i bilo nešto ujednačenije po kvotama. Svakako mi je čudno da recimo Litva nije bila u top 10

IMG_4786.webp

Da, ali to su kvote nakon polufinalnih nastupa, uglavnom bude dosta promjena nakon uživo nastupa

Back