rs Srbija 2023: Luke Black - Samo mi se spava

Rezultati i dijaspora

Dalo se naslutiti da podrška dijaspore neće biti nešto jaka, mahom i zbog ovih mojih ranijih komentara da ljudi nisu bili upoznati sa čovjekom uopšte i vjerovatno kad su vidjeli nastup u polu/finalu, bili su na fazon - ko je ovo i šta pjeva?

Od žirija sam očekivao dno i to smo i dobili. Ne bih rekao 'to je zato što smo Srbija', jer je očito da se ni publici nije svidjela pjesma, ali mi je opet smiješno kako su Poljska, Hrvatska, Albanija i Srbija na dnu kod žirija, što se skoro uvijek dešava :D

Međutim, baš samo 16 poena nisam očekivao, mislio sam da će biti oko 40, prije nego što su nam rekli poene, ja rekao '43'. Kad ono...
Mada, i da je dobio još 30 poena, ne znam bi li se pomjerio za jedno mjesto, možda za dva, ali ništa posebno. Jednostavno, nije naišlo na simpatije ni na jednom frontu i omjer 14:16 je baš izbalansiran.

E sad, dijaspora. Mi smo narod koji nema pravo da se žali na dijasporu i njeno glasanje, budući da smo i sad bukvalno u finale ušli kroz iglene uši i to baš zbog te švajcarske ili ajde dijaspore sa Malte. Dakle, imali smo sreće što je iz prvog šešira došla Švica a ne Albanija, jer bismo izgubili 6 poena i samim tim otišli kući u srijedu ujutru. Čak i Malta da nije bila sa nama a Švica da jeste, isto bi se desilo. Dakle, dijaspori hvala jer smo zahvaljujući njoj, i Hrvatskoj, bilo srpskoj 'dijaspori' tamo ili Hrvatima generalno, i ušli u finale. Peto za redom, da naglasim opet.

Zbog te iste dijaspore smo otprilike i ušli u finale i 2015, 2016, zamalo i 2017, a pogurali su nas i 2018. onim poenima publike da se udaljimo od Rumunije dovoljno i prođemo. Nevena, koja se toliko proziva da je nebitna (ne ovde, generalno), je sa glasovima žirija već bila dobrim dijelom u finalu, falilo joj možda 30p od publike, a imala je mnogo više od toga - čak i da joj nije bilo Slovenije i Crne Gore da daju po 12, prošla bi u finale. Isto kao Hurricane, imale su samo Švicu i Austriju i prošle su, a prošle su i po žiriju svakako.

Imali smo mnooogo sreće sa žrijebom i sa izborima drugih zemalja, jer da je samo jedna od onih 5 bila konkurentnija, išli bismo kući odmah. Razlika između 10. i 9. mjesta je bukvalno bila dvostruka - 37 i 74, što je ogromno, a između 10. i 11. svega 3 poena. Bliži smo bodovno bili 15. nego 9. mjestu. Kad smo 2017. godine ispali za 3, sad je stvarno bilo u redu da i prođemo za 3 :D
Ova godina je pokazala da te ni dijaspora ne može spasiti, Grčka završila sa svega 14 poena, Rumunija sa NULOM. Mi bismo doživjeli grčki scenario da smo bili u drugom, dobili bismo 7-8 od Slovenije i otprilike ni od koga više. Tako da, opet - hvala dijasporo i srećo prilikom žrijebanja.

I ne mislim da je dijaspora zakazala jer je Luke takav izvođač i skroz drugačiji od svega do sad, mislim da je prvenstveno problem bila PJESMA koja uopšte nije nešto što se sluša ni kod nas ni u dijaspori, niti je bila viralna pa da dođe do ljudi, niti je 'mejnstrim' bilo gdje u Evropi (ako griješim, ispravite me). Dalje, meni su mnogi govorili 'on se ništa ne razumije, pojma nemam šta pjeva' i to je uticalo, kao i naravno događaji ovi koji su vjerovatno udaljili gledaoce od Evrovizije.

A ono što je takođe vidljivo jeste da je dosta poena iz dijasporaških zemalja otišlo Hrvatskoj a ne Srbiji, kao i 2011. kad je Merlin dobio mnogo više od Nine. Očito je da su i srpska i bosanska dijasora podržale Let 3 više nego Luku, i odlučili su se za njih a ne za njega. Tako bi i 2021. bilo rasipanja poena da je i Albina prošla kad i Hurricane, ovako su one profitovale a da je i HR prošla, Srbija bi bila par mjesta niže sigurno.

Da li je malo poena? Da. Da li je u pitanju 'bojkot' dijaspore? Ne vjerujem, jer kao što rekoh, opet su nas pogurali dovoljno u pf, a u finalu su prosto više otišli za Hrvatskom, kao što je i ogromna bh. dijaspora eto glasala više za Željka nego za Mayu Sar u Bakuu. Dešava se.

Ali je zanimljivo kako se pisalo kako ne želimo glasove dijaspore i da i ne moraju doći, da će glasati druge zemlje, a na kraju sad pravimo od blata te glasove dijaspore od ranije i žalimo za njima.

Ja vam rekoh da cemo ostvariti najgori rezultat u finalima ikada a vi mi niste verovali...

Nisam bas ocekivao da smo se JEDVA kvalifikovali ali to je otprilike to.

Pouka: Ne slati depresivne pesme na Evroviziju

PA kad Dragi bravo postavio snimak Cvijanovica gde kao Slovenac porucuje "sezilop im ojaj".

I onda se nadje masa strucnjaka da komentarise.

Jos gore, zasto tebe zanima sta je random lik koji je vrv neinformisan i nema pojma ni o cemu kaze na tako neku glupost?

Ne razumemo se, ali dobro.

Poenta - ne izlazi se onome sta ti ne prija.

Samo dokaz da pored nas samih, neprijatelji nam ne trebaju uopste. Mi smo sami sebi najgori neprijatelji.

Sto neko rece, ne bi me vise zacudilo da posle svega Luka vise nikad ne kroci u Srbiju.

Meni je najvise smetalo sto njegov glas ode u podrum u refrenu kad grune onaj bit. Znaci on i muzika u totalnom diskonektu kad treba da napravi najveci impact.
Meni to nije smetalo kod nas i u studijskoj verziji, cak mi se super uklapa. Ali taj deo se nije bas najbolje preneo na evrovizijsku scenu, iz kod god razloga. Znam da Evrovizija posebno zahteva pesme koje ce imati klimaks u nekom delu ili pred kraj, tako da je to falilo ovde. Najvise zbog toga nisam ocekivala neki dobar plasman (iako sam se nadala) plus je estetika nastupa i pesme mracna. Mada meni to nista nije smetalo, osim sto se slabo cuo. Al da se ne ponavljam, u pravu si da glas ode u podrum u tom delu.

@Majsta94 svaka ti čast na opservaciji.. Zanimljivo mi je takođe i broj poena desetopalsirane 🇪🇪 u drugom polufinalu, a potom i njen rezultat u samom finalu u odnosu na 🇷🇸..

Last edited:
Ja sam mislio da je nemoguće da Srbija ovako lose prodje

Ovo je stvarno debakl epskih razmera.

Ali eto neke lekcije se mogu i ovde nauciti

Back