ESC 2023 – Liverpul, Ujedinjeno Kraljevstvo: opšte, arena, grafika, scena

Steta sto Globen otpada.

Ali ja bih licno Geteborg. Bio je Malme 2 puta, Stokholm je bio tri puta, ajde jos jednom Geteborg posle 39 godina.

Zasto ne objave rezultate zirija u polufinalima da uzivamo u tome koliko smo imali srece

Stvarno bi bio red da bude Friends Arena. Mozemo jednom u 10 godina da imamo veliku Evroviziju sa ogromnom scenom i arenetinom sa puuuno ljudi. 2011. davno bese.

Što se Friends arene tiče, za Melodifestivalen se koristi samo pola stadiona i tako staje 26.000 ljudi. Ne verujem da bi je koristili celu ni za ESC, ali scena bi sigurno bila ogromna...

Za Friends problem mogu da prave prvenstvene utakmice AIK-a i eventualne utakmice reprezentacije, ali male su šanse da reprezentacija igra u aprilu i maju...

Slegli su mi se utisci o jučerašnjem finalu, pa želim da podelim svoje mišljenje u vezi sa nekim stvarima:

- Čestitke Švedskoj na (po mom mišljenju) zasluženoj pobedi. Lorin je izvanredan umetnik i izvođač i drago mi je da su ljudi ponovo prepoznali njen talenat i uložen trud. Najiskrenije me je dirnula podrška koju je dobila od samih Šveđana i možda mi je pobeda na Melodifestivalenu još draža od pobede na Evroviziji.

- Sa druge strane, duboko sam uznemiren količinom ogorčenosti nezanemarljivog dela evrovizijske zajednice (uključujući i pojedince na ovom forumu), koja se graniči sa kolektivnom psihozom i koja se protivi svim evrovizijskim vrednostima. Mislim da bi i sam Karija bio razočaran stvarima koje ljudi koji govore u njegovu odbranu pišu.

- Ljudima koji se žale kako je takmičenje namešteno mogu samo da poručim da se hitno dozovu pameti. Ljudima koji se žale da je pobedila generic pesma na EVROVIZIJI, takmičenju generic muzike, make it make sense 😭 Pravila su jasna i transparentna svima i shodno tome ne vidim ni najmanji problem da pobedi neko ko je pobedio u glasovima žirija i bio drugi u glasovima publike. Pritom, žiri je rangirao Finsku prilično visoko. Četvrto mesto za onakav vokal je izuzetan uspeh, čak je i Konstrakta koja je imala stabilnije vokale bila 11. Da nije bio toliki miljenik publike, ko zna kako bi ispalo. Tattoo je komercijalno najuspešnija evrovziijska pesma ove godine i žiri, koji je sačinjen od profesionalnih muzičara (od kojih su mnogi i sami nastupali na Evroviziji) je očigledno prepoznao kvalitet i potencijal ove pesme. Nemojte se iznenaditi ako Tattoo ispadne neuporedivo veći hit od Cha Cha Cha. Na kraju dana, nijedan pobednik nije bio univerzalno prihvaćen otkad postoji novi sistem i mišljenja su uvek podeljena. Čak je i Salvador prilično omražen a jedini je pobedio i kod žirija i kod publike.

- Što se tiče našeg plasmana, razočaran sam (ne u Luku već u publiku), ali ne i iznenađen. Pre proba sam prognozirao neko 21-22. mesto, ali na kraju je ispalo još lošije. Ipak, ponosan sam na Luku, jer mislim da je ovo jedna od najboljih pesama koje smo ikad poslali na Evroviziju sa svakako konceptualno najprofesionalnijim i najambicioznijim nastupom. Njegovo 24. mesto mi je neuporedivo draže od 18. mesta Nevene Božović, 19. mesta Balkanike i 15. mesta Uraganki sa pomalo bajatim dinosaurus pesmama (ne hejtujem).

- Sad kad su se slegli utisci, mogu sa sigurnošću da kažem da je po mom mišljenju bila prilično slaba godina. Po prvi put otkad ozbiljnije pratim Evroviziju su mi rezultati potpuno neshvatljivi. Abnormalne razlike u poenima i plasmanima država između polufinala i finala su esej za sebe. Ne razumem kojim čudom su se Estonija, Belgija, Australija (iako mi je grower), Litvanija i Kipar našle u top 12??? Nemam komentar na činjenicu da je Poljska bila 8. kod publike i Albanija 10, dok su Španija, Francuska i Slovenija potpuno patosirane i ignorisane. Bilo je nekoliko prijatnih iznenađenja poput visokog plasmana Australije i Ukrajine, ali znatno više negativnih.

Sve u svemu, još jedna evrovizijska sezona je gotova i pobednicom sam prezadovoljan (za razliku od prethodne dve godine 👀). Ostalim rezultatima i nisam baš, ali to je što je. Ne želim da zagađujem internet negativnom energijom, a i vama preporučujem isto. Ako je nešto trebalo da naučimo iz ovog teškog perioda za našu državu, to je da smo najjači kad se volimo a najslabiji kada smo zavađeni. Kako Lorin kaže u mom verovatno omiljenom evrovizijskom stihu ove godine - All I care about is love.
Potpuno sam zaboravio da pomenem Italiju, koja me je oduševila. Reakcije ljudi na ovu pesmu su bile prilično mlake, ali je zablistao uživo i moram da priznam da sam zasuzio na kraju njegovog nastupa. Mislim da je za njega to bio full circle trenutak, jer se, koliko sam razumeo, konačno autovao, što je sigurno stresno u Italiji, naročito kada je neko toliko velika zvezda i u očima javnosti. Izgledao je vrlo emotivno na kraju nastupa.

- Sa druge strane, duboko sam uznemiren količinom ogorčenosti nezanemarljivog dela evrovizijske zajednice (uključujući i pojedince na ovom forumu), koja se graniči sa kolektivnom psihozom i koja se protivi svim evrovizijskim vrednostima.
Ovo. Odlicno si artikulisao kako se i ja osecam citajuci sve ovo.

- Sa druge strane, duboko sam uznemiren količinom ogorčenosti nezanemarljivog dela evrovizijske zajednice (uključujući i pojedince na ovom forumu), koja se graniči sa kolektivnom psihozom i koja se protivi svim evrovizijskim vrednostima. Mislim da bi i sam Karija bio razočaran stvarima koje ljudi koji govore u njegovu odbranu pišu.
evrovizijske vrednosti su da je publika vidno uznemirena što njihov očigledan favorit (aj da je bilo blizu, nego 135 tvt poena) zaustavljen da zasluženo pobedi i da je očito ovakav sistem izuzetno faličan.

nije kao da se evrovizijska zajednica prvi put buni na žiri. Na kraju krajeva, zbog svih nas i postoji to takmičenje, a ne zbog Martina Osterdala ili nekih "profesionalnih" žirija koji gledaju na kladionice

Ne sumnjam da će biti top organizacija, a friends arena je prilično velika, prima 50k ljudi, bila bi velika scena.

"They started working on a plan on hosting the contest already in March incase Loreen won.", jeste, za svaki slučaj su oni već isplanirali kako će da održe naredni ESC 3 meseca pre nego što se ovaj ovogodišnji i desio.

RDT_20230514_001627821955757082399770.gif

Poslušajte ovu pesmu od 25. sekunde, možda neko već objavio ovo. To je samo jedna od tri pesme. Kopija, plagijat, da li vise od 3 note ,,pozajmljeno" za Tattoo ili nije iz ove pesme. 🧐

Last edited:
evrovizijske vrednosti su da je publika vidno uznemirena što njihov očigledan favorit (aj da je bilo blizu, nego 135 tvt poena) zaustavljen da zasluženo pobedi i da je očito ovakav sistem izuzetno faličan.

nije kao da se evrovizijska zajednica prvi put buni na žiri. Na kraju krajeva, zbog svih nas i postoji to takmičenje, a ne zbog Martina Osterdala ili nekih "profesionalnih" žirija koji gledaju na kladionice
Pritom su dva puta pobedili zahvaljujuci ziriju, osim Svedske nijedna zemlja nije pobedila iskljucivo kao favorit zirija.

Žiri čine najvećim delom drugi muzičari koji se profesionalno bave muzikom i pristojan broj njih je i sam nastupao u nekom kapacitetu na Evroviziji. Tattoo je komercijalno najuspešnija pesma ove godine, tako da su adekvatno prepoznali radijski potencijal i hitičnost pesme.

Ne postoji sistem glasanja koji bi mogao da zadovolji skoro 200 miliona ljudi koji gledaju Evroviziju, ali ja sam lično mišljenja da je Evrovizija mnogo bolja sa žirijem nego bez njih. 1998-2009 mi je mračni vek Evrovizije i zaista ne mogu da zamislim da bih gledao takmičenje sa takvim (ne)kvalitetom pesama.

Iako je muzika subjektivna, da li stvarno misliš da je Poljska imala osmu najbolju pesmu ove godine?

Back