ESC 2023 – Liverpul, Ujedinjeno Kraljevstvo: opšte, arena, grafika, scena

Pa jeste, pametna žena. Rekla je da je stavila Sloveniju i Finsku u top2 tako da su to njeni glasovi.
Ono što mene interesuje jeste kredibilitet Sandre Perović da bude u žiriju. Kontam da je ona ocenjivala scenske nastupe.

Da i mene to čudi.Zar nije da svi članovi žirija moraju da se bave muzikom?A ona je voditeljica u filmski kritičar.

Pa u Grčkoj su ljudi sa radija bili članovi žirija, zato se digla ogromna frka na njih tamo, najprije zbog samo 4 boda Kipru a onda se krenulo analizirati ko su članovi žirija i rekoše da je nečuveno da neko sa radija bude u žiriju a ne tekstopisci, kompozitori itd.

Skupe ih s koca i konopca i onda imaju 50% udela.

Kakva blamaza i sramota. Ali od sledece godine više ne. Sta god da promene ovoliki udeo zirija vise biti nece svakako.

Maloprije mi pade na pamet - 2013. godine od svih balkanskih zemalja samo su Grčka i Rumunija bile u finalu Evrovizije, 10 godina kasnije obrnuta situacija tj. svi učesnici sa Balkana prošli a samo Grci i Rumuni ispali.

Isto je zanimljivo to što su prošle godine sve balkanske države (izuzev Bugarske, Rumunije i Slovenije) poslale ženske izvođače a ove kompletan Balkan muškarce (osim Albanije gdje je mješoviti sastav u pitanju). :p

Ima li neko dokon da izracuna koje bismo mesto bili 2021. da je ziri bio 25% glasova?

Samo pomnozis poene zirija sa 0.5, a publiku sa 1.5, saberes i rangiras. Mislim da najbolje cemu se mozemo nadati sledece godine 40:60. 25:75 neke mozda naredne.

Mislim da je super sto se trazi maksimum a to je ukidanje zirija. Vidim da i hrvatski sef delegacije kaze da mnogi to predlazu.

A kad se krene od maksimuma kompromis je negde na pola puta. Mislim da ce verovatno ici na ispod 40%. Bar 33%.

Super je sto smo i mi i jos neke zemlje sa jakom dijasporom flopnuli bas ove godine lol

Pa Svedska vise nikada nece pobediti kada se umanji udeo zirija lol Tj. vrlo tesko.

Oni su jedva pobedili na televotingu i sa mega hitom Euforijom,tj nije ona nesto izdominirala nad ruskim bakicama.

A plus mislim da su sada vrlo nepopularni kod eurofanova.

Ja iskreno mislim da samo treba striktno odrediti pravila oko biranja žirija i to je to. Promena odnosa vrednosti glasova ili eventualno ukidanje ne, pošto ne verujem da će situacija iz prošle godine sa Ukrajinom biti poslednja takva i onda ima da ponovo slušamo kukanje fanova kako je neko pobedio iz sažaljenja i slične stvari. Da i, mada je to verovatno teško moguće da se niko sa strane ne meša u glasanje i da ti članovi žirija glasaju onako kako misle da treba da glasaju.

Ne verujem u reformu zirija, barem ne takvu da im treba ostaviti 50% odlucivanja. Ziri je oduvek mogao da manipuliše rezultatima samo sto je to ove godine bilo toliko očigledno da svi vide.

Ranije je to videlo samo nas par fanatika po forumima koji seciramo kako oni glasaju.

Zapravo ne znam ni sta je ziri doneo takmicenju. Pesme koje bi iskakale iz tog vrlo uskog sablona za koji oni glasaju bi retko dobijale neku ozbiljnu podršku pa cak i kada bi pevaci to vrhunski izvodili.

Ziriji su bili alergicni na sve ono sto je etno ili sto ima primese neceg lokalnog. Bukvalno birali pesme koje imaju komercijalni potencijal a to je zapravo zadatak publike.

Umesto da sluze kao neki korektivni faktor i da sprece da neke kvalitetne pesme koje nisu sa siroke mase flopnu oni su birali cesto konfekcijske pesme, vrlo uskogrudno.

Da ne govorim o očiglednim naklonostima ka pojedinim zemljama ili zanrovima.

Ja iskreno mislim da samo treba striktno odrediti pravila oko biranja žirija i to je to. Promena odnosa vrednosti glasova ili eventualno ukidanje ne, pošto ne verujem da će situacija iz prošle godine sa Ukrajinom biti poslednja takva i onda ima da ponovo slušamo kukanje fanova kako je neko pobedio iz sažaljenja i slične stvari. Da i, mada je to verovatno teško moguće da se niko sa strane ne meša u glasanje i da ti članovi žirija glasaju onako kako misle da treba da glasaju.
Pa prvo nadam se da niko nece doci u situaciju kao Ukrajina prošle godine vise ikada u Evropi ali prosto glasanje iz sažaljenja se ne moze sprečiti.

Taj slucaj je toliko ekstreman i ziri nikako nije mogao da spreči njihovu pobedu sem da im bukvalno gotovo svi ziriji daju nulu sto ta pesma realno nije zaslužila.

Vecinski narod u Evropi je hteo da Ukrajina pobedi i to je to.

Back