Izbori

Pa ide on sa vlasti negde oko 2027. godine, nakon što mu istekne mandat, a možda stigne da otvori Expo, eventualno se zadrži u političkim vodama kako bi otvorio i prvu liniju Bg metroa. Posle će biti košarkaški trener dečjem uzrastu. :)

A stiže još jedna igračica koja bi mogla da pomrsi račune nekima - Zorana Mihajlović osnovala pokret “Uvek za Srbiju”!
➡️ https://nova.rs/vesti/politika/sazn...okret-sa-njom-dragan-sormaz-i-stanislava-pak/

Last edited:
Znam, ali nije isto kada ima Vladu (ili Skupštinu) čiji je de facto predsednik i kada ima izvršnu vlast (ili zakonodavnu) koja nije ista politička opcija. Njegova uloga kao predsednika države je više ceremonijalna, a to što on zloupotrebljava poziciju je druga priča. Slično je radio i Tadić, ali u znatno drugačijim okolnostima.

Pa da li misliš da je realno da se promeni republička vlast, tj. Vlada, na predstojećim izborima? Ja nešto ne vidim to kao mogućnost. Jedino što mi donekle deluje realno je da se smanji razlika i malo promeni odnos snaga u parlamentu. Ako SNS ostane nosilac vlasti, to će trajati i naredne četiri godine dok bude trajao mandat novoj Vladi, tj. do početka 2028, tako da nešto ne očekujem da će Vučić imati tu ceremonijalnu ulogu u tih nekoliko godina.

Ne mislim, kažem nisam optimista da ćemo uopšte svedočiti bilo kakvoj promeni sve dok on ne ode. Verovatno će se malo tumbati snage, ali ne znatno, osim ako se ne desi neki epohalni preokret, u šta ozbiljno sumnjam, tj. na nivou je naučne fantastike ako se pogleda kakva je opozicija. A, da ima Vladu koja je opoziciona, bio bi prilično ograničenih mogućnosti da radi ono što radi godinama sa pozicije na kojoj se nalazi.

A nijedna njegova Vlada nije izgurala pun mandat, ako dobro pamtim, jer stalno pravi neke kalkulacije. Ali neka, tako je i Milošević raspisao izbore uveren u pobedu, pa dobio prc.

Vučić čim vidi da opozicija napravi neko sranje automatski raspisuje izbore i koristi tu situaciju za novu pobedu i opstanak na vlasti. Problem i jeste što je opozicija uglavnom glupa ko kurac, pa i nije čudo što ovi pobeđuju

Baš im se žuri. 😍
Da, da, ja sutra moram na posao jer do utorka mora da se preda neka statistička predikcija bm u ino.. 😭 Krenulo je.. Druga polovina oktobra će se raspisati izbori..

Pa u Srbiji realno i nema opozcije. Ovaj skup raštimovanih stranaka je SVE samo ne opozicija.
Da bi neko iole bio opozicija režimu MORA imati SISTEM na terenu po celoj Srbiji. A ne prosipati šuplje priče i sr_ti svaki dan na nova.rs i N1. Što god da urade zabiju sebi autogol, svako malo.
Srbija je nakada davno imala opoziciju koja je stvorila sve što treba po svim gradovima i opštinama Srbije. Ako to nemaš ne možeš ništa napraviti , pogotovo ne delujući sa dve prokazane televizijske stanice a i da su najbolje ne vidi ih ne petina Srbije, realno.
Tako da režim koliko god je očajan ( za koga god) takozvana opozicija je još očajnija. I niko ne treba da se zanosi da će oni nešto napravati i da su za bilo šta sposobni , pogotvo ne da donesu Srbiji boljitak. Na makro nivou u celoj Srbiji su skoro pa marginalni, nebitni i gotovo i neprimećeni. Ljudi danas čak ne znaju ni da te neke strančice uopšte i postoje a kamoli ko ih vodi . Žalosno.

Last edited:
Vučić čim vidi da opozicija napravi neko sranje automatski raspisuje izbore i koristi tu situaciju za novu pobedu i opstanak na vlasti. Problem i jeste što je opozicija uglavnom glupa ko kurac, pa i nije čudo što ovi pobeđuju
poenta je da i zapadu i istoku odgovara Vučić, ovim prvima zato što se "oslobađa" Kosova diplomatskim sredstvima, a ovim drugima zato što se plaše da na vlast može doći neko ko je potencijalno neprijateljskije nastrojen prema njima i onda im odgovara status quo u vidu Vučića.

tako da suštinski ma koliko god se opozicija upinjala do promene neće doći dok se ne pojavi neko ko isto tako odgovara i jednima i drugima. Sad imamo dva opoziciona polariteta - jedan skroz pro-zapadni i drugi skroz pro-istočni, stoga nema smisla uopšte dovoditi u pitanje bilo kakve promene.

bilo bi lepo da se na lokalu desi pobeda opozicije u sredinama gde za tako nešto ima šanse kako bi eventualno imali obrise normalne države u kojoj nije svaka svakcijata opština napredna.

Nažalost, nemam nikakva očekivanja od izbora. Istina je tužna-nema te opozicije koja će da parira i da se konfrotira ovoj gamadi. Rasejani, pogubljeni, mlate praznu slamu, nema konkretnih planova niti rešenja, samo mnogo prazne priče. Ipak, kakvi god bili, treba glasati, jer je svaka opcija bolja od trenutne.

Ipak, kakvi god bili, treba glasati, jer je svaka opcija bolja od trenutne.
to je suština

neko ko ne može jednom u par godina da izađe do obližnjeg biračkog mesta da zaokruži broj samo zato što su "svi isti" zaslužuje da mu ovako ostane još narednih 10 godina

Ne znam šta da stavim za Beč, 3 biračka mesta su bila 2022. godine. U Parizu 2.. 🤔 Lugano je bio jači od Berna po prvi put po broju prijava.. Lisabon i Varšava su izvisili prošle godine, ali je Doha bila i Bejrut a oni nisu bili 2020. godine..

još jedna stvar je očaj sajta RIKa, hteo sam da analiziram rezultate izbora 2022. i nigde nema lepo skupljeno u tabelu već se mora ići po ZAPISNICIMA sa biračkih mesta ispisanih na papiru u pdf formi, bukvalno ko da je 20. vek

po tome smo ubedljivo najgori u tzv. regionu

Mica zavetnica kaže da nećemo ni ući u EU, da nam ne trebaju zapadne investicije kao do sada, kada država stranim kompanijama da subvencije, a posle par godina oni odu i ostave ljude bez posla. Kaže da se gubi uticaj zapada i da se treba okrenuti Africi, jer je to veliko tržište.

to je suština

neko ko ne može jednom u par godina da izađe do obližnjeg biračkog mesta da zaokruži broj samo zato što su "svi isti" zaslužuje da mu ovako ostane još narednih 10 godina
Što je najgore, neće samo tom nekom biti tako narednih 10 godina, nego svima nama. Rekao sam i ranije, nama sudbinu kroji i određuje šaka potkupljenih i izmanipulisanih persona. Iskreno, malo su mi ulivali nadu protesti protiv nasilja, ali imam utisak da je fama i oko toga splasnula. Jednostavno, mi kao narod nemamo karakter ni dovoljnu količinu volje i želje da nešto zajednički promenimo, i kada se to na momente pokaže, vrlo je kratkog daha.

još jedna stvar je očaj sajta RIKa, hteo sam da analiziram rezultate izbora 2022. i nigde nema lepo skupljeno u tabelu već se mora ići po ZAPISNICIMA sa biračkih mesta ispisanih na papiru u pdf formi, bukvalno ko da je 20. vek

po tome smo ubedljivo najgori u tzv. regionu
Daaaaa, daaaa...😌🤭I ja ću sad morati sve te zapisnike da češljam sutra i u ponedeljak jer sam izgubio prilikom prebacivanja sa kompa na komp neka dokumenta, a tu mi je bio broj prijavljenih birača 2022 po bm.. 🤭

Mica zavetnica kaže da nećemo ni ući u EU, da nam ne trebaju zapadne investicije kao do sada, kada država stranim kompanijama da subvencije, a posle par godina oni odu i ostave ljude bez posla. Kaže da se gubi uticaj zapada i da se treba okrenuti Africi, jer je to veliko tržište.
Ona je tek u teškom deluluizmu. Žena doslovno lupeta gluposti.

Što je najgore, neće samo tom nekom biti tako narednih 10 godina, nego svima nama. Rekao sam i ranije, nama sudbinu kroji i određuje šaka potkupljenih i izmanipulisanih persona. Iskreno, malo su mi ulivali nadu protesti protiv nasilja, ali imam utisak da je fama i oko toga splasnula. Jednostavno, mi kao narod nemamo karakter ni dovoljnu količinu volje i želje da nešto zajednički promenimo, i kada se to na momente pokaže, vrlo je kratkog daha.
za analizu post-komunističkih društava treba imati par faktora u vidu:

1) Svi su živeli pod diktaturom jednopartijskog, represivnog režima. Neki su bili malo bolji poput SFRJ, neki lošiji poput Rumunije, ali je to glavna okosnica. Pioniri tog vremena su današnje biračko telo stranaka vlasti zato što su od malena učeni da tako treba i da svaka alternativa oće da uništi državu..

2) Srbija i Srbi specifično imaju post-traumatsko iskustvo sankcija, bombardovanja, ratova i svako ko igra na toj retorici automatski ima respekt dobrog dela biračkog tela. Koliko puta sam čuo frazu "Dobro je kako je, samo da se ne zapuca". Takvi će isto u ogromnoj većini slučajeva glasati za vlast.

3) Ruralne sredine koje su odsečene od dešavanja van televizije, dakle automatski pod apsolutnim uticajem režima. Njima u suštini nije ni toliko bitno ko je na vlasti s obzirom da žive od svoje zemlje i životinja, ali će svakako u mnogo većem % izaći na biračka mesta pre nego neko iz urbane sredine ko misli da je produhovljen "zato što su svi isti".

@Pokahontas

Jel će u plemenu Pohatan biti više od 100 prijavljenih birača srpske dijaspore? Može li se računati na bm? 🤭

Back