Izbori

Živa istina. Samo što sve ovo jako dugo traje. Na svakom koraku se vidi i oseti trag lopovluka i bahatosti, do te mere da je to postalo njihova uobičajena praksa. Ali nebitno, sve dok je jeftinih zidarskih sendviča, sve je divno, sjajno i ružičasto, živimo punim plućima kao evropski ekonomski tigar. 💀

Mica zavetnica kaže da nećemo ni ući u EU, da nam ne trebaju zapadne investicije kao do sada, kada država stranim kompanijama da subvencije, a posle par godina oni odu i ostave ljude bez posla. Kaže da se gubi uticaj zapada i da se treba okrenuti Africi, jer je to veliko tržište.
za nju se već odvajkada i u desnim krugovima priča da je SNS krtica.

uglavnom fora je da kaže nešto što radikalnije tako da se ljudima ogadi i onda ne glasaju za njih već za vlast ili abstiniraju.

Bože, Mica i Miša.. Stara dva znanca.. 😌

@Mrm nadam se da se smeješ ironično. :LOL:

Da, svakako da je Micika proruski orijentisana, ali vidimo da sad teži ka afričkom kontinentu. Dakle, po njoj, trebamo se okrenuti velikom i najsiromašnijem tržištu na svetu. Ok, dobro. 🤣 Iako mi je u početku bila zanimljiva jer je imala neki stav i bila oštrog jezika, često je čak i imala dobre argumente za neke teme, u poslednje vreme mi se ogadila ovakvim nebuloznim izjavama.

@Djole89

Pa smešno mi je sve od zidarskog sendviča do lUbanje.. 🤭🤓

Last edited:
Jeste smešno, i žalosno u isto vreme. Zavisi iz koje percepcije posmatraš. :)

• Sad
Reactions: Mrm
ovoliko % je opozicija dobila na parlamentarnim prošle godine

Stari Grad 70.26%
Vračar 67.43%
Savski venac 63.97%
Novi Beograd 60.94%
Zvezdara 60.72%
Voždovac 56.84%
Rakovica 53.58%
Čukarica 53.50%
Palilula 52.45%
Zemun 49.72%
------------------------------
Lazarevac 41.56%
Grocka 38.66%
Obrenovac 37.77%
Surčin 37.16%
Mladenovac 36.45%
Barajevo 35.64%
Sopot 32.33%

dakle može dobiti u svim gradskim opštinama, ali ne može ni u jednoj prigradskoj

napraviću slično ovako i za gradove po Srbiji

• Like
Ovakvi procenti sasvim dovoljno govore, pametnom dosta. Prigradske opštine su oduvek bile u teškom mulju SNS-a, a ovakve brojke izgleda i dalje nisu dovoljne opoziciji da se malo pozabavi istima. Žalosno.

Pa to i rekoh pre neki dan. Opoziciju nedovoljno zanimaju prigradske opštine, primetim tek poneku izjavu ili akciju sa njihove strane na tu temu, i to se češće tiče pljuvanja po aktuelnoj vlasti, umesto plana i programa šta bi oni uradili za te opštine.

mnogo država ima administrativno odvojeno uže jezgro grada od okoline upravo zbog ovakvih situacija, recimo u Hrvatskoj ima Grad Zagreb (uže jezgro) i Zagrebačka županija (šira periferija grada, upravo ono što su kod nas prigradske opštine)

U takvoj konstelaciji SNS nikad ne bi mogao da bude na vlasti u Beogradu, ni približno

Previše računaš na opoziciju i sistem "sam protiv svih". Iako je teorijski moguće, teško je spojiti baš sve opozicione opcije. Drugo, kada pričamo o lokalnim izborima, jako je važno da postoji veza gradskog i prigradskog područja koje je izuzetno vezano za grad, npr. mnogo ljudi radi upravo u gradskom području Beograda jer u svojim opštinama ni nemaju gde (tj. imaju malo mogućnosti), svakodnevno putuje itd, pa ako bi se odvojilo glasanje a samim tim i vlast, i ta veza bi dodatno olabavila, pa bi prigradsim opštinama bilo još gore, jer bi tek tada lokalna vlast radila šta hoće, a bez pomoći gradske uprave slabo bi šta moglo da se uradi značajnije. Često imamo situaciju kada se namerno umanjuju ulaganja u sredine gde je suprotna strana na vlasti, pa bi to verovatno zadesilo te opštine i dodatno im umanjilo mogućnost razvoja.​

Novi Sad 48.40% / 3.61% manjine
Užice 46.67%
Niš 45.95%
Čačak 45.63%
Valjevo 45.29%
Kragujevac 44.33%
---------------------------------------------
Bor 43.12%
Pančevo 41.87% / 2.55% manjine
Šabac 40.81%
Vršac 39.91% / 4.21% manjine
Zrenjanin 39.85% / 7.20% manjine
Kraljevo 38.64%
Zaječar 38.47%
Požarevac 37.81%
Sombor 37.21% / 8.88% manjine
Smederevo 36.56%
Pirot 35.40%
Kruševac 33.35%
Loznica 32.49%
Sremska Mitrovica 32.46% / 2.41% manjine
Leskovac 32.11%
Jagodina 30.90%
Vranje 30.57%
Kikinda 30.11% / 6.34% manjine
Subotica 29.69% / 25.90% manjine
Prokuplje 28.33%
Novi Pazar 8.76% / 50.42% manjine

skandalozna situacija, a ove što sam odvojio (44+%) je ono na šta opozicija maksimalno mora da upre oči pošto je moguća smena vlasti na lokalu. Mentalno je jako bitno kada je gradonačelnik nekog većeg grada opozicioni.

Zapad Srbije znatno "opozicioniji" nego Istok i Jug. Vojvodina onako, tu u nekim mestima dosta zavisi od manjina (Subotica, Sombor, Kikinda...), a manjine generalno češće idu uz vlast.

Izdvojio bih još 2 sredine.

Čajetina - Zlatibor 60.80% (jedina većinski opoziciona sredina van BG)

Kosovo i Metohija 16.76% (glasalo 20 hiljada ljudi od 50 hiljada koliko obično glasa na izborima po Prištinskim institucijama)

Previše računaš na opoziciju i sistem "sam protiv svih". Iako je teorijski moguće, teško je spojiti baš sve opozicione opcije.​
nije na lokalu, to smo već rekli.

lokalne teme nisu Kosovo, EU ili Rusija itd. već kako urediti gradski park, kako poboljšati komunalne i javne službe itd.

Drugo, kada pričamo o lokalnim izborima, jako je važno da postoji veza gradskog i prigradskog područja koje je izuzetno vezano za grad, npr. mnogo ljudi radi upravo u gradskom području Beograda jer u svojim opštinama ni nemaju gde (tj. imaju malo mogućnosti), svakodnevno putuje itd, pa ako bi se odvojilo glasanje a samim tim i vlast, i ta veza bi dodatno olabavila, pa bi prigradsim opštinama bilo još gore, jer bi tek tada lokalna vlast radila šta hoće, a bez pomoći gradske uprave slabo bi šta moglo da se uradi značajnije. Često imamo situaciju kada se namerno umanjuju ulaganja u sredine gde je suprotna strana na vlasti, pa bi to verovatno zadesilo te opštine i dodatno im umanjilo mogućnost razvoja.​
ne bismo mi tu izmislili ništa novo, taj model već postoji u Hrvatskoj, Bugarskoj, Rumuniji i raznim drugim susednim državama i pokazao se da funkcioniše korektno.

Jednostavno ljudi u urbanim sredinama (pogotovu glavnog grada) glasaju drugačije od ljudi u ruralnim, prigradskim sredinama i to teško može da bilo koji politički program promeni. Ne bi bilo ništa više revanšizma nego što ga ima sada, postojao bi budžet i za gradske i za prigradske sredine koji bi ostao isti kao sada.

Naravno, jeste lakše, ali i dalje upitno. Sve to stoji teoretski, ali se ne dešava laka saradnja na lokalu u praksi.

Nije bitno gde postoji model, već gledati specifičnosti podnevlja i politike, a kod nas je dosta centralizovano. Može se promeniti bar odnos snaga, tako da procenti ne budu 70:30, već npr. 55:45 itd. Šta ako u gradu dođe druga vlast, koja ionako ne mari za prigradske opštine, šta će tek uraditi ako je u tim opštinama druga vlast i ako se formalno još više distanciraju prigradske opštine? Potencijalno, još više bi mogli da zapostave opštine koje su jako vezane za sam grad i upravo zbog toga je važno da svih 17 opština opstanu kao celina. Dakle, ako živimo u prigradskim opštinama, a većina aktivnosti nam je ipak u gradskom području, logično je da će ljudi želeti da imaju mogućnost da utiču na to ko će im biti gradska vlast, i indirektno gradonačelnik.​

Nije bitno gde postoji model, već gledati specifičnosti podnevlja i politike, a kod nas je dosta centralizovano.​
to je nešto što bi trebalo da se menja, ekonomska decentralizacija je zapravo jedna od tema koju bi opozicija najviše trebala da potencira.

Može se promeniti bar odnos snaga, tako da procenti ne budu 70:30, već npr. 55:45 itd. Šta ako u gradu dođe druga vlast, koja ionako ne mari za prigradske opštine, šta će tek uraditi ako je u tim opštinama druga vlast i ako se formalno još više distanciraju prigradske opštine?​
Gradska vlast ne mora da se bavi prigradskim opštinama, zato i postoje te opštine kako bi mogle da regulišu svoje finansije. Grad Beograd je tu samo kako bi raspodelio sredstva svim opštinama proporcionalno u odnosu na broj stanovnika.

Potencijalno, još više bi mogli da zapostave opštine koje su jako vezane za sam grad i upravo zbog toga je važno da svih 17 opština opstanu kao celina.​
A i to da su prigradske opštine "zapostavljene" je floskula, nisu ništa više ili manje zapostavljene nego ostatak Srbije.

Dakle, ako živimo u prigradskim opštinama, a većina aktivnosti nam je ipak u gradskom području, logično je da će ljudi želeti da imaju mogućnost da utiču na to ko će im biti gradska vlast, i indirektno gradonačelnik.​
dobro, neko teoretski može i iz Pančeva, Zrenjanina, Pazove i tih bliskih sredina da radi u BG (mnogo njih to i radi), a to ne samo da nisu isti okruzi već različita pokrajina (AP Vojvodina). Zato lepo dve lokalne sredine potpišu sporazum o lakšem međugradskom transportu njihovih građana.

Mladenovac, Lazarevac i Grocka realno nisu Beograd, to je Šumadija ništa manje nego Kragujevac, Knić ili Aranđelovac. Svako ko je bio tamo realno vidi očigledan šumadijski šmek različit od užeg BG. Čak štaviše neki od njih se pomalo i vređaju da im kažu da su Beograđani (iz ličnog iskustva).

• Like
Znao sam da je Poky kod Miloša Francuza.. Tačno sam znao.. 😌🤭🤓
nisam nigde, sam svoj igrač xD

ali jeste fakat da on prvi iskoči kad napišeš "nove gradske opštine", ma ko god pričao o tome

što se tiče njegovog programa OK mi je, nit smrdi nit miriše. Fali konkretnosti i plana.

pa zapravo jesu, nešto što je imalo dosta potencijala, ali je ludi Radule mnogo skrenuo u teorije zavere i time praktički otpisao sebe kao potencijalnog lidera opozicije.

• Haha
Back