Izbori

nije realno koliko losu robu koristi
otišao na lice da proveri zašto mu uvaljuju lošu robu... :cry:

Ne vidim svrhu učestvovanja na ovoj farsi od izbora
ranije sam mislio da je politika stvar ličnih interesovanja, ali što više gledam mislim da treba kao neke države da uvedemo obavezno glasanje ili bar gubljenje povlastica prilikom apstinencije.

politika nije stvar preferencija, svaki pojedinac ima moralnu obavezu da se bar malo obrazuje po tom pitanju. Narod bez političkog obrazovanja nema budućnost.

Slažem se, trebalo bi i kod nas da se uvede obaveza glasanja. Zakonom se predvide izuzeci ako je neko opravdano sprečen, npr. ako ima dokaz da je uplatio put pre raspisivanja izbora ili je sprečen iz zdravstvenih razloga.

Države u kojima postoji obaveza izlaska na izbore: Australija, Argentina, Belgija, Bolivija, Brazil, Kongo, Kostarika, Edvador, Egipat, Grčka, Honduras, Liban, Lihtenštajn, Luksemburg, Meksiko, Nauru, Paragvaj, Peru, Samoa, Singapur, Tajland, Turska, Urugvaj. Takođe, obavezno je u nekim državama SAD, jednom švajcarskom kantonu i u tri regiona Austrije.

Kako prenose mediji, u nekim državama postoje novčane kazne. a iznos se razlikuje od zemlje do zemlje, u Australiji se na primer, kreće od 20 do 50 dolara, u Argentini od 50 do 500 pezosa. Moguće su i kazne zatvorom, ali do sada nije dokumentovan nijedan takav slučaj u praksi i to se predviđa ukoliko se, ni nakon opomene, ne plati novčana kazna. Neke zemlje mogu kazniti one koji ne izađu na izbore, ukidanjem određenih građanskih prava. U Belgiji će građanin koji ne glasa na četiri izbora u roku od 15 godina, biti lišen prava glasa. U Peruu glasač mora da nosi karticu sa pečatom nekoliko meseci nakon izbora kao dokaz da je glasao. Ovaj pečat je potreban za dobijanje nekih administrativnih usluga. U Singapuru se birač briše iz biračkog spiska sve dok ponovo ne podnese zahtev za uključivanje i ne podnese legitiman razlog zašto nije glasao. U Boliviji se glasaču daje kartica posle glasanja kako bi mogao da dokaže učešće. Ukoliko ne poseduje tu karticu, onemogućeno mu je da prima platu tri meseca nakon izbora. Takođe, u Belgiji je teško dobiti posao u javnoj upravi ako ne glasate na izborima.​

Tuda prolazi više autobuskih linija (bar 6 dnevnih sa čestim polascima) uključujući i zglobne buseve, a i pomenuta trola 29, pa ne znam što bi bio problem nosivosti za još neku trolu.
Razumela sam da im je problem bio ukupan račun na dnevnom /godišnjem nivou, ne pojedinačno za težinu jednog vozila, i da im je na tim trolejbusima bilo zgodno da srežu.

Istina je da su posle rekonstrukcije (iliti tačnije posle tog incidenta sa podignutim kockama, posle prve kiše, jer su prvobitno sve pustili) skratili te trolejbuske linije samo do Slavije.

ja bih uveo slično Belgiji, samo malo žešće.

Državljanin koji ima glasačko pravo ukoliko ne glasa nijednom u roku od 3 izborna ciklusa (na nivou republike) gubi državljanstvo. Pa da vidimo koliko bi onda imali nihilista i dežurnih "intelektualaca"...

A šta da radi bez državljanstva? Trenutno naš zakon dozvoljava otpust ili odricanje samo ako se ima državljanstvo druge zemlje ili se poseduje dokaz da će biti primljen u nečije. Malo mi besmisleno zvuči da postoje osobe bez ijednog državljanstva, iako verovatno ima i takvih na zemaljskoj kugli. Državljanstvo je bitno i zbog određenih prava, ali i obaveza.​

A šta da radi bez državljanstva? Trenutno naš zakon dozvoljava otpust ili odricanje samo ako se ima državljanstvo druge zemlje ili se poseduje dokaz da će biti primljen u nečije.​
Pa ne znam šta da radi, šta da radi čovek koji prokocka sve pare u kladionici? Svaki postupak ima svoje posledice.

Malo mi besmisleno zvuči da postoje osobe bez ijednog državljanstva, iako verovatno ima i takvih na zemaljskoj kugli.​
Naravno da ima, recimo u Letoniji i Estoniji ima više stotine hiljada (uglavnom) etničkih Rusa koji neće da uzmu državljanstvo Rusije, a ne mogu dobiti državljanstvo države u kojoj žive.

https://en.wikipedia.org/wiki/Non-citizens_(Latvia)
https://en.wikipedia.org/wiki/Estonian_alien's_passport

U post-komunističkim državama ima gomilu takvih primera, ne samo ovi navedeni.

Zato i kažem, da bi snosio posledice, i to je lakše kada je nečiji državljanin. Ne bih išao na tako oštre sankcije, pre sam za veće novčane kazne, a kako nam novac nije lako dostupan, mislim da bi to bila adekvatna mera (zatvorska kazna u slučaju da se ne plati). Bitno je da se izađe i ubeleži da je izašao, a ko želi, neka precrta listić, ali verujem da bi se dobar deo tih koji ne praktikuju da izlaze na izbore, ipak odlučili i zaokružili neku od ponuđenih opcija.

Bitno je da se izađe i ubeleži da je izašao, a ko želi, neka precrta listić, ali verujem da bi se dobar deo tih koji ne praktikuju da izlaze na izbore, ipak odlučili i zaokružili neku od ponuđenih opcija.
Da

mnogo je ljudi koji su pasivni po prirodi, ne glasaju zato što ih mrzi / ne interesuje politika pošto je "prljava", više nego onih koji principijelno neće da glasaju.

Glupo je nekoga terati na silu da glasa ako ga to ne zanima i da sad nešto zaokružuje o čemu verovatno nije ni upoznat i nije odlučan. Većina takvih "birača" bi samo trolovala.
Protiv sam toga da izlazak na izbore bude obavezujući!

Ljudima iz Bosne i Hercegovine prvima treba ukinuti pravo da glasaju na izborima u Srbiji. A onda i svima ostalima koji ne žive u Srbiji.

Ja jesam za ideju obaveznog glasanja. Dok sam bio u Srbiji nisam preskočio nijedne izbore i uvek sam imao za koga da glasam. Iako se dešavalo da nijedna opcija nije idealna. Ali čak i da se desi da baš mislim da niko nije vredan da mu dam glas, podržao bih neku manjinsku stranku.

Ne slažem se sa time da biračko pravo postane obaveza.
Na svakom pojedincu je izbor da li želi izaći na izbore i za koga će na istim glasati. I sam neizlazak predstavlja jedan vid izjašnjavanja. Druga je stvar koji je razlog njihove apstinencije i načina kako se može uticati na te ljude da na izbore izađu a da to nije uslovljavanje i prikrivena agresija i uznemiravanje ljudi na dan izbora.
Ako je njima ok da odluke donose drugi umesto njih, ok, onda nemaju argument za bilo kakvu kritiku.

Glupo je nekoga terati na silu da glasa ako ga to ne zanima i da sad nešto zaokružuje o čemu verovatno nije ni upoznat i nije odlučan. Većina takvih "birača" bi samo trolovala.
Protiv sam toga da izlazak na izbore bude obavezujući!
pa pazi, zavisi

ni grčka demokratija nije važila za sve nego viši stalež, a na njoj se bazira koncept moderne demokratije većinom

alternativa ovoj varijanti je da se uvede test osnovne političke pismenosti koji svaki birač mora položiti kako bi stekao biračko pravo.

Ljudima iz Bosne i Hercegovine prvima treba ukinuti pravo da glasaju na izborima u Srbiji. A onda i svima ostalima koji ne žive u Srbiji.
Pa, razumem ovo stanovište u neku ruku, zvuči logično na nekom papiru da kažemo.. Ali sa druge strane, na konto čega ukinuti nekome pravo glasa ko poseduje državljanstvo.. Posebno danas u vreme kada sve teži da poatane fluidno, kretanja ljudi, granice..

Kad smo kod Anticke Grcke ja sam za vracanje direktne demokratije. U zemlji korumpiranih politicara i drugih kurti i murti najbolje da svaka opstina ima svoje zakone.

@Mrm Ja rešenje od ambasade još dobio nisam, garant znaju da neću za Vučka glasati pa me sabotiraju!!!

Prebačen si u Prag za glasanje.. Proveri u biračkom..
Evo šaljem ti u privates..

Znači i bez rešenja možeš da ideš, mogu samo da te sabotiraju, tako da ko ne zna, ne pošalju mu rešenje i ne oda na glasanje, a prebačen je tamo u bs...tako da samo 17.12. put Praga.. 💪

Last edited:
Back