ESC 2024 – Malme, Švedska: opšte, arena, grafika, scena

Meni je ovo kao neki deja vu. Svake godine se ponavljamo, svake godine isti problemi, svake godine ista razocaranja.

Sad ozbiljno, ne očekujem povratak SMK i CG, kao ni Bugarske i Rumunije, a SM će vjerovatno da se povuče, a ko zna, možda još neko, moguće Holandija zbog ovog narušavanja ugleda.

Izrael naravno neće izbaciti.

Moglo bi da bude najmanje učesnika još od 2004.

Ovo takmicenje ide ka farsi i propasti. Mozemo ocekivati da ce od sad svake godine Ukrajina biti u top tvt bilo kakvu pesmu poslala, imaju 6 miliona Ukrajinaca u Evropi (mada mi je ove godine bila u top 3); isto tako mozemo ocekivati organizovano glasanje Izraela - u Evropi 90 % stanovnika ne gaji simpatije prema njima i nemoguce je da su gledaoci glasali u ovoj meri za njih. Sad kako su to radili je misterija- kupovinom kartica, placanjem glasova, koristeci telecentre ili neka fora napredna preko vpn-a, da li je to moguce? Nije bitno.

Sa druge strane imamo ziri koji glasa pa defaultu. Ne znam sta je gore. Ali ovo ide u vrlo losem pravcu. Sumrak ESC-a.

A barem znamo da treba da šaljemo TVT pesme pa šta bude bude, od žirija ne treba više nikad ništa da očekujemo tako da blakan bop, balkan trash, balkan pop i možda neku baladu za jedno 10 godina opet osim ako Joksimović ne napravi neku dobru pre toga i to je to.

Moldavija je isto kandidat za povlacenje. Ja bih stvarno voleo flopcinu ESCa sledece godine i to u jednoj zapadnoj zemlji

Sad ozbiljno, ne očekujem povratak SMK i CG, kao ni Bugarske i Rumunije, a SM će vjerovatno da se povuče, a ko zna, možda još neko, moguće Holandija zbog ovog narušavanja ugleda.

Izrael naravno neće izbaciti.

Moglo bi da bude najmanje učesnika još od 2004.
Slazem se. U sustini nama moze biti samo jos gore, ESC se polako skuplja na onu grupu zemalja koja je nastupala 90-ih.

I da ako Micy pošaljemo mora neko da joj kaže da otprati sve Izraelce sa Insta 😂 bukvalno prati prethodna dva predstavnika, njihove kompozitore, stiliste i koreografe 😅😅

Ja sam stvarno u fazonu da bez problema ubuduće šaljemo Kurtiće, Čegije, Breskvice, Prinčeve i sl. Ne ide kad šaljemo kvalitet, ako ćemo pucati, pucajmo sa stilom. 💀 Ne vidim sposobnost naših autora da prave ogromne tvt potencijale i bejtove poput Cha cha cha ili RTTD, tako da ono... potrebne su ogromne promene i revizije pre svega našeg pristupa samom ESC-u. A pre svega toga je potrebno početi da se radi na izradi konkurentnih pesama.

Slazem se. U sustini nama moze biti samo jos gore, ESC se polako skuplja na onu grupu zemalja koja je nastupala 90-ih.
Tačno. U žiri ne možeš da se uzdaš svakako, ostaje ti nada da će dijaspora iz zemalja učesnica da se aktivira

U povratak Turske sledeće godine sumnjam takođe. 35 zemalja ovako odokativno sad, možda i 34.

Back