Predlozi i utisci o forumu

Forum je ažuriran na poslednju verziju XenForo v2.3.0.

Pored tehničkih izmena, ovo su neke od novina za krajnje korisnike:
  • Omogućena prijava na forum bez lozinke, klikom na dugme Passkey u login formularu. Pristupni ključevi (eng. passkeys) su sigurna zamena za lozinke i/ili dvostruku autentifikaciju. Postoje u različitim formama, od fizičkih uređaja do biometrijske autentifikacije ugrađene u vaš telefon ili računar. Neki tipovi ovih ključeva mogu da se sinhronizuju na različitim uređajima, tako da npr. možete podesiti pristupni ključ otiskom prsta na MacBook Pro, koji se onda sinhronizuje sa iPhone uređajem i autentifikacijom pomoću FaceID, ili možda koristite menadžere lozinki poput Bitwarden ili Proton Pass koji sinhronizuju pristupne ključeve kroz različite veb-pregledače i uređaje. Veoma su bezbedni, laki za postavljanje i korišćenje.

Ovo možete podesiti u okviru stavke Password and security na vašem profilu na forumu, klikom na dugme Add passkey. U bazi foruma se čuva samo javni ključ, koji je naravno beskoristan bez privatnog ključa koji se nalazi na uređaju korisnika. U podržanim veb-pregledačima i u zavisnosti od uređaja, pokazaće vam se dostupne opcije, poput setovanja PIN koda ili otiska prsta (Android), odnosno prepoznavanje lica (FaceID na iPhone uređajima), pa kada dodate pristupni ključ, nadalje se možete prijavljivati i sa njima, bez potrebe unosa korisničkog imena i lozinke, a u svakom trenutku možete obrisati dodati ključ iz iste sekcije.
  • Uvedena je optimizacija slika koje se otpremaju kao attachment u okviru postova. Nadalje će se koristiti WebP format, tj. ako okačite neku JPG ili PNG sliku (ne i GIF, zašta je preporuka da se što manje koristi na forumu i samo u izuzetnim slučajevima i radije ne kao attachment, već kao link ka eksternom sajtu za slike), ona će sa sačuvati u WebP formatu koji obezbeđuje vrhunsku kompresiju bez vidljivih gubitaka u kvalitetu, što doprinosi manjem zauzeću prostora i bržem učitavanju stranica sa više slika. Sve slike koje su okačene do danas su takođe prošle proces konvertovanja u WebP format. Takođe, novina je da bez obzira na postavljeno ograničenje na forumu u pogledu rezolucije i veličine slike, više neće biti greške ako pokušate da okačite preveliku sliku, npr. neku od 10 MB, i uprkos ograničenju na forumu, koje je npr. 3 MB, neće vam biti prikazana greška, već će se na klijentskoj strani (tj. stani korisnika) prvo slika smanjiti automatski da se uklopi u forumska ograničenja, i potom će se takva otpremiti na forum, tako da neće biti nužno da u nekom softveru ručno smanjite veličine slike, iako naravno možete i ponekad može biti poželjno.
  • Omogućena je pretraga direktnih (privatnih) poruka (bivši naziv conversations - pravila foruma ažurirana sa novom terminologijom), na sličan način kao što se pretražuje javni deo foruma.
  • U donjem levom uglu direktnih poruka, sada je prikazan ID poruke, što u narednom periodu može poslužiti npr. za potrebe FSC-a, tako da bude jasnije ko je pre poslao poruku (onaj čiji je ID manji).​

Last edited:
Promenjeno je sad u novoj verziji, koriste JoyPixels emoji kolekciju. Nisam ja menjao ništa dodatno.

Moram da pitam ovde zašto već duže vreme nemam mogućnosti za bilo kakva formatiranja postova ili emotikone kada pristupam sa mobilnog telefona, bez obzira da li to bude preko web linka ili preko aplikacije?
Isto je i sada sa novom verzijom. Bukvalno sve mi je zatamnjeno i neaktivno iznad posta.

Verovatno si prešao u tekstualni režim. Klikni na ikonicu sa uglastim zagradama u gornjem desnom uglu editora [ ] (na telefonu prvo klikneš na tri tačkice pa na tu ikonicu da se vratiš u normalan režim).

Ja sam u tekstualnom režimu samo kada igramo spasi favorita. Tada mi je brži qoute. Ovo sa insert qoutes me još uvek zeza :D

Gde je ta ikonica sa uglastim zagradama u uglu desno? 🤷🏻‍♀️🥹
1000015734.webp

Tačno ispod undo ikonice imaš dve zagrade i to klikneš i uđeš u tekstualni režim. Otvaraju ti se te opcije na ikonicu sa simbolom 3 tačke.

Attachments

• 1000015734.webp
    1000015734.webp
    66.5 KB · Views: 11
Isto je, kao što je iznad rečeno, klikom na tri tačkice na telefonu, svejedno kom.

🤣

I meni se to jednom desilo, pa mi objasnio Stefan šta da radim. Prvo sam mislio da mi je neko ukinuo formatiranje postova. :D

Meni kad se to dešavalo nisam znala šta je, pa sam brisala svoju istoriju pretraživaja na guglu i nekako bi mi nestalo.

Back