Offtopic

Sustinsko pitanje za apsolutno sve u ovom izgovoru od drzave je - cijim parama se to placa?

@Pipi Od tebe se samo očekuje da poštuješ pravila foruma. Ako urednici procene da nešto nije u skladu sa njima, reagovaće na način koji smatraju ispravnim. To ne mora da ti se svidi, ali u skladu sa pravilima foruma, članovi nemaju pravo da se javno protive odlukama administratora i moderatora.

Ne vidim neku vezu koncerta povodom otvaranja Plave dvorane i izbora koji nisu ni da vidiku.

@Choda Koje to? Sava centar je sad praktično privatizovan i plaćeno je od strane privatnog pravnog lica. O tome smo ovde diskutovali. A generalno, naravno da ima prostora za sumnju da su neke stvari preplaćene, od sitnih, do krupnih, da su umešani razni sumnjivi likovi, svega ima... Ne vidim neki smisao ni da sredstvima Srbije gradimo domove zdravlja u susedstvu, naročito ako to nije neka hitna i preka potreba, pa da se pomogne u nevolji, dok i sami kuburimo sa zdravstvom. Sve što ima veze sa javnom svojinom, očigledno ide iz budžeta iliti od narodnih para, ili pak kredita koji ćemo svi vraćati.

Meni bude nejasno i zašto neke stvari koštaju koliko koštaju. Tipa 10 miliona dinara za kilometar lokalnog, relativno uskog, puta, ili mostić preko potoka i sl. A gde su krupniji projekti, tu se verovatno i više ugrade, sad da li nekom završi u džepu ili ode javnim preduzećima, ko više da zna i može da isprati.

@Miloš mnogo primera ima, da navedem samo neke... EXPO koji ce kostati oko 10 puta vise nego raniji EXPO sajmovi ranga koji se odrzava u Srbiji (kod nas ide 17 milijardi, u Astani je kostalo oko 1,5 milijardu).

Put "vojvodjanski osmeh" kosta kao cela deonica punog profila autoputa u Makedoniji, gde je preko 30 vijadukta i tunela, za razliku od ovog prvog, puta u ravnici.

Da ne pricam o fiktivnim firmama, poput firme "Ultra kop" registrovane adresi Zvezdinog stadiona, koji su od osnivanja poceli da dobijaju masne tendere sa drzavnim poslovima, ukljucujuci i poslove vezane za Beograd na vodi, gde je predsednik resio da ispostuje svoje drugove sa tribine i nacini ih milionerima.

A ako izadjemo iz okvira gradjevine, dolazimo do Jovanjice, Rio Tinta i ostalih neodbranjivih afera. Pricaju da hoce da grade nuklearku, tacno mogu da zamislim nekog naprednjackog Homera Simpsona koji dobija da rukovodi istom. Doslovno, ne bi me cudilo da, ako se daleko bilo to realizuje, da tu bude postavljen neki Vulin ili Bata Gasic. Izgleda ne planiraju da stanu dok nas ne pobiju sve ovde svojim neznanjem.

Pa sve to je jer uspevaju da dobiju podršku naroda na izborima (glas za bilo koju vlast ne znači i da si saglasan sa svakim njenim potezom, prošlim ili budućim), a potom vešto manipulišu jer nema masovnog protivljenja, mereno u stotinama hiljada ljudi na ulicama, kako se to kod nas očekuje ne bi li se primilo k znanju. U isto vreme bude popularnih poteza, za penzionere, pa mlade kojima su davali novac umesto svima ili nikom itd. Naučili su da se bave politikom.

Dodatno, problem je što ne postoji ozbiljna opozicija. Neki su recimo ignorisali demokratsku volju većine iz koalicije i bojkotovali izbore, kao Đilasova partija, pod okriljem da se nisu uspostavili fer izborni uslovi, ali su to uradili selektivno, bojkotovali npr. izbore u Beogradu, a sasvim uredno učestvovali u nekim drugim opštinama. Ne može tako da se galami i radi, ili ima ili nema uslova, ili ćeš da poštuješ većinu saveznika i neke razlike ostaviš po strani ili ćeš se suočiti sa kritikama. Čak i kada nije idealno, trebalo bi da poštuju birače i bore se za neke ciljeve i pod težim okolnostima, to im je uostalom i zanimanje. Nadam se da će narod takvo ponašanje kazniti na narednim izborima, mada se kod nas štošta zaboravlja. Opravdano mnogi misle da ta partija krišom sarađuje sa vlašću, inače ne bi preduzimali upitne korake.

Obrazovanje je veoma važna uloga u društvu. Dok čitam komentare ljudi na društvenim mrežama, često me je blam šta sve vidim. Utisak je da je bar 80% nepismeno u bukvalnom smislu, digitalno još više. Masa je nezadovoljna, frustrirana, nižu se kritike na sve i svašta, jedva da se proberu pozitivni komentari. To se odnosi na razne teme, ne samo na političke. Tu se i kriju neki signali koji govore da se ne može puno promeniti u bližoj budućnosti.

Meni se čini da su se pojedini ljudi prejeli palačinki. Opšte je poznato da su pojedini muzičari bliski sa pojedinim političkim strankama i to nije ništa novo ni iznenađujuće, mnogi su karijere na tome izgadili, a mnogi ih tako i oživljavaju. Uvek bilo i nažalost uvek biće.
Elem svi Beogradski odbori Stranke Slobode i Pravde su jednoglasno odlučili da ne učestvuju na izborima, niko nas nije naterao ni primoravao, ali razmere krađe su bile tolike da su normalan mozak ne može da zamisli. Ostali odbori po Srbiji su takođe imali opciju da izaberu da li žele ili ne da učestvuju na lokalnim izborima. Nije najsrećnije što su se neki odlučili da izlaze, ali njihov izbor i već su snosili neke posledice za svoje loše odluke (političke posledice). Da je bilo jedinstva u stavu sa proglasom i stavom koji su imale SSP, Srce i DSS-POKS, veliki vođa bi mogao samo sa svojim satelitima i muvama kao Nestor da izađe na izbore.
I za kraj kako kaže Ljuba sa Slavije (nešto konačno da i on kaže pametno), Zdrav čovek ima milion želja, a bolestan samo jednu, da se vandredno obrati naciji!

Ispravno je i od palačinki i palačinaka.

Smešno mi je kako politički aktivisti brane svoje stranke, čak i kada se gubi veza sa realnošću i kada stvari evidentno nisu dobre. :LOL:

Smehotres je ovde na forumu uglavnom obostran. 🤣🫡
Posebno u poslednjih par meseci, idemo od komedije ka malo mračnijem humoru na forumu.

Sivi, kako vi iz SSP objašnjavate te glasine da vaša stranka sarađuje sa Vučićem? Eto da iskoristim priliku da pitam, pošto sam i glasao za SSP jednom.

Mene to stvarno ne pogađa, jer poznajem članstvo i veliki deo odbora po Srbiji. Za te ljude u velikom procentu imam samo reči hvale. Takve priče najviše podgrevaju ostale opozicione stranke, koje su ljubomorne na to što je SSP najozbiljnija, najbolje organizovana i najpopularnija opoziciona stranka. Veliki deo opozicionih strančica bi hteo da se nekako distancira od Marinike, a posebno Đilasa, ali im apsolutno nije smetalo kada je 80% novca za kampanju SPN dao jedan čovek. Tada je to bilo ok, a posle se prave priče i pričice. Uvek bi trebalo bolje i više da se radi, ali stvarno nije lako po manjim mestima, ti ljudi stvarno proživljavaju toplog zeca. Ne znam tačan broj, ali je ostalo manje od 20 lokalnih samouprava gde ne postoje odbori SSP, sa tim se samo mogu pohvaliti partije vlasti. Naravno nije sve tako rozikasto i lepo kod nas, niti se meni sve sviđa i dopada, ali trenutno sam siguran da ozbiljnije i bolje političke alternative nema. Npr. stavka koja se meni ne dopada i koju ne volim da čujem je ta što se velika većina opozicionih stranaka pa i SSP u suštini bori za isti komad glasačkog tela, koji će obrni okreni na kraju glasati za opoziciju, jer im je toliko "dozlogrdio" napredni kartel. Ta politička borba je često jako prljava i iz nje profitira samo vlast. Da se ja više pitam trebalo bi fokus baciti na apsolutnu nesposobnost vlasti i na raskrinkavanje njihovih nepočinstava, ali govoriti jasno i konkretno da prosečan svet može sa razume. Dakle ne priča o Jovanjici, Sava Maloj, naplatnoj rampi i ako su to sve teme koje bi bile ozbiljne da smo ozbiljna država. Nego direktno, to da smo jadni i bedni, da nam je zemlja pred bakrotom, da smo u dužničkom ropstvu prema našim čeličnim prijateljima, da se penzije ne daju iz AV ili naprednog đzepa, nego iz PIO fonda i da je to ostvareno pravo, a ne neka nagrada ili beneficija kojom se često manipuliše. Da nismo prvi u bilo kakvom rastu, nego da smo realno uz još par naših suseda najbedniji u Evropi, da nam je školstvo i sudstvo razoreno itd. itd.
Spisak tema i kritika može u nedogled da ide.

Ne volim uopste sto se pravi ta atmosfera "vidi nesposobna opozicija, cuti dobro je sto je i ovako". Kao prvo, od te cuvene bivse vlasti, koju SNS konstantno proziva, otprilike trecina je preletela bas kod njih, trecina je u politickoj penziji ili vodi marginalne stranke koje nisu nikakav faktor, a najmanji deo njih je zapravo u parlamentarnoj opoziciji.

Ali dobro, glup smo narod, to je evidentno, jer kako drugacije objasniti kada Vesic ili Dacic napadaju bivsi rezim, a oni su bili deo istog.

Da li opozicija suruje sa naprednjacima ili je autenticno nesposobna, i jedno i drugo je problem, ali ni blizu najveci. Najveci problem je kriminal, stranacko zaposljavanje koje su usavrsili vise nego za vreme SFRJ, afere koje se broje jedna za drugom, nejednak zakon za sve, bahatost olosa pri vlasti (citaj Mitrovicev sin, Terzicevi sinovi, urednica pinka koja mrtva pijana vozi 130, Jovana Jeremic koja na godisnjicu najvecih tragedija u Srbiji snima svoj praznicni rijaliti, a na tom skupu je bilo oko 10000 godina robije sveukupno...) i citav ambijent koji se servira preko svojih propagandista od medija.

Jedina nam je sreca sto smo u Evropi, okruzeni zemljama EU, kao i to sto je Vucic ipak, po mnogo cemu nemacki igrac. Takav psiholoski profil, da se rodio negde drugde, bi se sa neistomisljenicima razracunavao mnogo brutalnije. On autenticno mrzi deo svog naroda, svakog ko mu ne laska.

Ako će se rad neke stranke zasnivati samo na kritikama, umesto da akcenat bude kako to promeniti nabolje, onda bolje je ugasiti. To najviše mrzim, samo kritike, pljuvačine, a ideje nigde ili nisu baš jasne i realne. To je i glavni razlog zašto ljudi ne glasaju masovnije i ne dolazi do promene vlasti. Jednostavno program i ideje su stavljeni na zadnju rupu svirale i to tako izgleda većini stanovnika. Ako aktivisti misle da je drugačije, mislim da se varaju. Neki ljudi iz te stranke su i sami bili na vlasti, pa nisu se nešto proslavili sa rastom privrede, rastom standarda, kačile su ih razne afere ko i ove sada itd. Upravo zbog tih činjenica, trebalo bi se fokusirati na budućnost. Jasno je da je donekle politička klima kod nas takva, da se sve radi na neku gurku, ko će kome da podmetne nogu, kako napraviti što veće podele kod naroda, i to je tako dosadan pristup. Čim im se ne svidi nečiji stav, odmah je bot, odmah se najeo palačinki i šta sve ne. To se ne odnosi samo na SSP, već i većinu drugih stranaka koji teže svom kolaču i foteljama.

Gledam i kako su politički aktivisti Zavetnika ranije govorili protiv vlasti, a sada sve kontra, sad je sve bajno i sjajno. I to spada u priču o gubitku veze sa realnošću. Na prvom mestu su stranački i lični interesi, a ostalima šta ostane.
Mislim da najveći problem opozicije ostaje to što ne znaju da priđu običnom čoveku, onom Miletu sa dva zuba. A to SNS radi savršeno.
Figurativno, upravo o tome se radi. To sam i govorio pred lokalne izbore. Opozicija ne dopire do takvih ljudi, do rubnih oblasti gradova, sve je to toliko manjkavo i tek sporadično, da ne može biti delotvorno.​

Bojim se samo da ćemo vrlo skoro doći do dana, kada će pešak koga kolima udari bahati funkcioner ili urednik/urednica stranačkog televizijskog glasila biti proglašen za krivog jer je bio na pešačkom prelazu dok je zeleno na semaforu.
Srbija XXI vek 3.decenija, gorka istina koja boli i koju nijedne "palačinke" ne mogu da zaslade.

Nažalost nismo daleko od takve situacije, i zato se treba boriti protiv toga, a to bi pre svega trebalo da rade političari, jer im je to zanimanje i neretko, primarni posao. To se neće promeniti (delimičnim) bojkotom izbora, niti isticanjem neprikladnih epiteta i hranjenjem "palačinkama". Mislim da je to vrlo neozbiljan pristup.

Da nismo prvi u bilo kakvom rastu, nego da smo realno uz još par naših suseda najbedniji u Evropi, da nam je školstvo i sudstvo razoreno itd. itd.
Spisak tema i kritika može u nedogled da ide.
Da povučem.
Ovo je mera kojom treba da se meri svaka vlast: da li je u stanju za vreme svoje vladavine da unapredi državu ili ne.

Ne veštinom demagogije 😭

Što se suseda tiče, Srbija je recimo čak siromašnija i od Crne Gore (takođe i po PPP GNI, koji uzima u obzir kupovnu moć 😭)

Back