Offtopic

Kod nas kreće od 1.1.2025., pošto ja imam sad 27, a u 5. mjesecu punim 28 nemam pojma dal će me zvat, baš sam na nekoj granici

Dobro, možda i ne bi bilo loše da BiH profunkcioniše sistemom poput belgijskog, gde se entitetski javni servisi stavljaju u prvi nivo javnog emitovanja i sve rade po dogovoru, i pretplata da ide direktno onom čiji entitet predstavlja. Nije moje da se mešam, ali po meni je suvišno da pored Federalne i RTRS postoji i BHRT. Tu bi umesto toga trebalo da postoji neki savez prethodno pomenutih dveju televizija koji će više značiti na spoljnom planu(kao UJRT za SCG), a manje na unutrašnjem, najviše zbog nekih usaglašavanja. Eventualno bi mogao da ostane kanal BHT1 kao neki "prvi kanal BH" zbog istorijskog razloga, koji bi održavale te televizije, a infrastrukturu BHT koja je većinski već u Federaciji(ako se ne varam) da se prepusti Federalnoj, da se malo osnaži i da se preko njih održava taj prvi kanal, simbolike radi

Dobro, možda i ne bi bilo loše da BiH profunkcioniše sistemom poput belgijskog, gde se entitetski javni servisi stavljaju u prvi nivo javnog emitovanja i sve rade po dogovoru, i pretplata da ide direktno onom čiji entitet predstavlja. Nije moje da se mešam, ali po meni je suvišno da pored Federalne i RTRS postoji i BHRT. Tu bi umesto toga trebalo da postoji neki savez prethodno pomenutih dveju televizija koji će više značiti na spoljnom planu(kao UJRT za SCG), a manje na unutrašnjem, najviše zbog nekih usaglašavanja. Eventualno bi mogao da ostane kanal BHT1 kao neki "prvi kanal BH" zbog istorijskog razloga, koji bi održavale te televizije, a infrastrukturu BHT koja je većinski već u Federaciji(ako se ne varam) da se prepusti Federalnoj, da se malo osnaži i da se preko njih održava taj prvi kanal, simbolike radi
Pa nije baš to tako jednostavno, po mirovnom sporazumu mora postojati javni, nacionalni javni servis za cijelu zemlju, a bilo koju tako sistemsku promjenu je u BiH iznimno teško sprovesti. A uostalom i FTV i Dodikov RTRS godinama su pljačkali BHRT da bi na kraju time bili još i nagrađeni. Zato nek sada država iz budžeta plati dug, što smatram jedinim rješenjem kada RTRS doslovno ne želi vratiti ukradene pare.

Joj stvarno se nadam da će se izglasati da se dug plaća iz budžeta, nenormalno je ovoliko dugo da nas nema na Evroviziji, ali sumnjam da će srpski ministri glasati osim ako ne budu bili politički ucijenjeni za nešto drugo...

Odgođena prodaja jer se kupac nije ni pojavio. Pojavili se i ovi iz Pravobranilaštva koji su uložili prigovor koji će biti razmatran prije druge zakazane kupovine, a u sve se umiješali i oni kojima BHRT nije navodno nikad platio za nekretnine koje su izgrađene na njihovoj zemlji, a taj se sudski postupak vodi od 1971., 53 godine traje spor hahahah

Tanja Savić objavila na Instagramu koga bi željeli da joj bude gost na koncertu i ljudi pišu Aleksandra Prijović 💀 Pa brate dokle više, ako toliko želite Prijovićku idite na njen koncert pjevaće vam tri sata samo ona. 😂

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji “Takovska 10”, da će zvati oko 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou. Dakle, dva i po meseca po 5.000 njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu i dodao je da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta. Stariji će ići u centre za obuku i sa njima imaju plan da rade malo kraće od tih 75 dana.

Ako ste profilisani kao vozač tenka, automatski se upućujete u centar za obuku kopnene vojske u Požarevac i tamo ćete se obučavati za vozača tenka, u okviru tih 75 dana, a ako ste profilisani za vozača motornog vozila, upućujete se u Kruševac, odnosno u Kraljevo i tamo se obučavate 75 dana za vozača motornog vozila. Ako ste padobranac, proći ćete osnovnu obuku u centru za obuku u Valjevu. U Valjevu će se baviti regrutima i vojnicima prve kategorije.

Služenje bez oružja (civilno) trajaće 5 meseci

Kad je reč o prigovoru savesti, Mojsilović je rekao da je to ustavna kategorija i da se to ne može ignorisati.

”U vojsci postoje zanimanja i specijalnosti u kojima se ne zahteva i za koja ne morate da se obučavate da držite pušku. Ali i ti regruti biće na obuci. Oni koji ne bi bili obučavani za pucanje, bili bi u vojnom roku u trajanju od 155 dana. Nema razlike između verskih i nacionalnih elemenata u vojsci, pa tako možete da budete i vatrogasac u vojsci”, rekao je Mojsilović.​

Šta sa onima koji su zaposleni u trenutku poziva?

Vojsku će služiti svi od 19 do 30 godina. Iako se najavljuje da će za starije od 25 godina obuka trajati kraće, postavlja se pitanje šta će biti sa onima koji su zaposleni.

"Lica koja su upućena na odsluženje vojnog roka ukoliko su zaposleni prema Zakonu o radu imaju pravo na naknadu zarade u visini prosečne zarade u poslednjih 12 meseci njihovog radnog odnosa. Za to vreme im miruje radni odnos, to propisuje zakon o radu. Ukoliko se radi o samozaposlenim licima, koji samostalno obavljaju delatnost, oni imaju pravo na naknadu one osnovice koju uplaćuju sami sebi za poreze i doprinose", kaže Ana Selak, advokatica.

General Mojsilović kaže da mirovanje radnog odnosa mora biti zastupljeno u ovom slučaju, tamo gde je moguće, a moguće je u svim javnim preduzećima, uključujući domaće firme.

"Mi imamo ideju da predložimo Vladi, bilo je razgovora na tu temu. Da formulišemo takav odnos da se ti ljudi koji imaju kredite, to je životno pitanje, da bude moratorijum na isplatu barem za ta dva i po meseca", kaže Mojsilović.​

Last edited:
95' godište je na granici, moj brat se isto Bogu moli da ga zaobiđe. :ROFLMAO:

Lično, sa vojskom nemam problem kao pojmom koji predstavlja, i u normalnim okolnostima bih je možda i služio. Pod ovim režimom, radije bih išao u zatvor nego služio vojsku. Hvala Bogu pa me ne kači.

Ja bih isao na ovo padobranstvo ili za motorna vozila, ali zvace samo one koji imaju vec neko predznanje u tome. Onda najverovatnije civilno, najbitnije mi da se radni odnos ne ugrozava i da drzava nije nametnula neku svoju novcanu naknadu.

Back