ESC 2022 – Torino, Italija: opšte, arena, grafika, scena

Interesantno je da je Ukrajina pobijedila tačno na 6. godišnjicu od Džamaline pobjede, nešto ih hoće 14. maj, baš im donosi sreću taj datum... :D Isto se i te 2016. godine spekulisalo da im je namještena pobjeda tj. poklonjena da bi se što prije pomirili i zaboravili na gubitak Krima, po meni nisu zaslužili da budu na tronu ni sada ni tada, izvukli su 2 ispolitizovane pobjede a jedini i pravi, validan trijumf računam sa Ruslanom a zadnja 2 puta su za mene moralni pobjednici bili Rusija i Španija. Ja na ovo gledam kao na pružanje moralne podrške i davanje podstreka od strane ostatka Evrope da istraju u ratu sa Rusima, dobili su prvo mjesto na konto sažaljenja i solidarnosti a ne zbog toga što su imali najbolju pjesmu, mislim da su i oni sami toga svjesni.
Objektivno gledano (izuzev pobjednika) sam zadovoljan konačnim rezultatima sve u svemu a jedino što nikako nisam očekivao Poljsku izvan top 10 (opet ih žiri nije ispoštovao kako treba a mogao se i naš malo isprsiti s obzirom da su nam više puta davali lijepe bodove a mi njima nikada ništa, ali barem su se oni i Rumuni vratili na velika vrata nakon 5 godina neuspjeha, ujedno su u pitanju jedine 2 zemlje koje su imale gledljivije scenske nastupe u Torinu nego na nacionalnim izborima), takođe i Francuska mi je prenisko, prosto ne mogu da vjerujem da su onoliko flopnuli i kod žirija i kod publike a bio sam ubjeđen da će Evropa otkinuti na njihovu stvar i na lijevoj strani sam ih vidio... Od ovih koje je žiri provukao do finala se znalo da će završiti sa sićom od publike u finalu - Azerbejdžan, Belgija, Island i Švajcarska a i za Češku mi je isto bio negativan šok što su onako malo dobili na televotingu, kapiram da im nije išlo na ruku što su otvarali finale (btw, neka im je barem naš žiri dao neke poenčiće, a drago mi je što su uzvratili i za Portugal i Finsku). Pri tom, Moldavija mi je iznenađujuće visoko, znači i dalje ne vjerujem da su tako izdominirali na teleglasanju i sa onom šatorskom kičericom zauzeli 7. mjesto! Sa druge strane, srećan sam zbog Estonije što je pokidala na televotingu, Stefan je imao finu korist od toga što je nastupio posljednji i zamalo završio u top 10 (uz Konstraktu i Rasmusa je najviše bio pogođen tehničkim kolapsom na Evroviziji u odnosu na domaću selekciju).
Španija je moj moralni pobjednik i smatram da bi Ćanel pobjedila da Ukrajinci nisu uzeli trofej na milostinju i da Britanac nije pokupovao glasove žirija u pola Evrope ali ne žalim se, neka ih malo u top 2 poslije punih 20 godina (doduše, vjerovatno su ih malo i iz EBU-a pogurali u prvi plan da ih motivišu kako se ne bi povukli sa takmičenja zbog debakla za debaklom iz prethodnih godina), svejedno je veliki uspjeh i 3. mjesto za Špance koji su nam servirali najkvalitetniji bop ove godine i jedini imali kakav-takav ''winner package''!
Najrealniji komentar,bravo.
 
Britanac pokupovao glasove 😂
Bice da je pevao na plejbek
Ja ne znam kako bi inače on pokupio toliko glasova žirija na onakvu pesmu.
Da ima sjajan glas - ima, ali valjda postoje i neka druga merila.
 
Ja ne znam kako bi inače on pokupio toliko glasova žirija na onakvu pesmu.
Da ima sjajan glas - ima, ali valjda postoje i neka druga merila.
Ocigledno se i publici svidela UK, cim je tamo usao u top 5 :)
 
Dobili su fine glasove i zbog poništavanja glasova 6 žirija, pa su neki išli njima u prilog. A Evrovizija ove godine nije toliko bila jaka.
 
Pobeda Ukrajine na ovogodišnjem izdanju je sasvim prikladna ako uzmemo u obzir da je čak i adresa same arene Palaolimpico Via Corso Sebastopoli 123,a u njenoj neposrednoj blizini se nalazi i istoimena metro stanica Sebastopoli,inače Sebastopoli je Sevastopolj na Krimu.
 
Jedan od organizacijski najlošijih Eurosongova u zadnjih x godina. Baš loš. Od voditelja pa nadalje. Ali ono sa suncem je čisti epic fail. Rad kamera slab, konferanse za školsku priredbu. Tipično talijanski. Pjesme dosta slabe. No, ipak izdvojilo se nekih dobrih. Jedino mi nije shvatljivo guranje Nizozemske i UK-a, te gaženje Francuske.

Moj top 5 nakon finala je bio sljedeći:

1. Španjolska
2. Francuska
3. Moldavija
4. Švedska
5. Srbija

Pretpostavljam se da se vraćamo u Švedsku. Organizacija bi ponovno bila vrhunska. Iako, volio bih Španjolska ili UK organiziraju. Prije Madrid nego London.
 
Najrealniji komentar,bravo.
Fala, fala! 🥰 Ukoliko se gleda potpuno nepristrasno i bez povlađivanja ikoga, niti bi Ukrajinci bili u top 5 niti bi Britanci bili drugi, da su drugačije okolnosti...
''Stefania'' bi na televotingu svakako bila među 5 najglasanijih (ali nema teorije da bi bili prvi, doduše kakvo god njesra da su poslali ove godine bi svakako bio isti scenario), a kod žirija ni u ludilu ludila ne bi trebala biti u top 10, da nisu u ratu i da ostatak Evrope nije toliko slab na njih i u toj mjeri blagonaklon prema Ukrajini, prošli bi otprilike kao i prošle godine a možda i gore, što neko reče - ovi likovi nisu pobijedili ni na svom nacionalnom izboru a baš bi u mirnodopskim uslovima trijumfovali na Evroviziji. ''Space man'' je bukvalno iskakala iz frižidera, BBC se dao u ozbiljnu promociju izvođača i pjesme, dogovaranja i kupovine žiri poena od strane Britanaca je itekako bilo ma šta god ovdje neki pisali, inače bih ga mogao zamisliti eventualno na nekom 5. mjestu kod žirija ali na 1-om pored žive Švedske i Italije - no way! ''SloMo'' je jedina stvar koja je odavala pobjednički vajb i sigurno bi bila na tronu sa npr. 2. mjestom kod žirija i publike da je glasanje bilo pravedno pa voljeli pjesmu ili ne...
Mislim, meni je još bolje ovakvo stanje na tabeli kada je riječ o Srbiji - uspjeli smo se dovući do 5 najboljih, zauzeli okruglo 5. mjesto a pri tom nemam za čim žaliti jer je razlika između nas i četvrtoplasirane Švedske veća od čak 120 poena a drago mi je da smo ostavili iza sebe evrovizijsku velesilu Italiju za svega nekih 40-ak poena što mi je djelovalo kao nemoguća misija, više bi mi bilo krivo da smo se tipa sa Ukrajincima borili za 1. mjesto i da nas oni oderu u foto-finišu jer bi to značilo da bi mi trebali biti pobjednici da je normalna situacija i bez ratne pozadine pa bih se živ pojeo, a ovako sam miran.
Jedino Italiju nisam očekivao izvan top-a 5 (izbacio bih Britaniju), kao i Poljsku i Holandiju izvan top 10, prije finala sam mislio da će njih 2 upasti umjesto Moldavije i Norveške ali opet i ne čudi što su ove sprdnjice visoko jer su malo razmrdali ljude u moru balada i pjesama srednjeg tempa sa teškim temama.
 
Da se malo osvrnem i na rezultate po polufinalima...
Znači, bio sam ubjeđen da su prve ispod crte u polufinalima bile Albanija i Kipar, bukvalno i dalje ne vjerujem da su Hrvatska i Sjeverna Makedonija bile 11-e! Mia mi je doduše bila na granici cijelo vrijeme ali kada sam vidio cjelokupan nastup i još kada je ispala, bio sam siguran da nije bila ni blizu a Andrea mi je bila otpisana još davnih dana te sam pretpostavljao da će se sa Gruzinima i Irkinjom družiti na dnu, izgleda da smo ih potcijenili debelo čim su bile na korak do finala...
Moglo se i naslutiti da će Island biti posljednji finalista a pretposljednja Švajcarska u prvom polufinalu, koliko mi je drago što su Bugari izbjegli neslavno zadnje mjesto toliko mi je žao onih klinaca iz Slovenije ali jbg neko mora i tamo završiti, Ronelu žiri sahranio u pravom smislu te riječi - od 18 država im jedino Grčka dala bodove i to 12 lol, šok nad šokovima! :oops:
Pri tom u drugom polufinalu sam umjesto Azerbejdžana smatrao da će deseta na listi biti Belgija, Gruzija očekivano na začelju (bilo je jasno kao dan) a čudna mi je situacija sa Češkom koja je bila odmah iza nas - dakle na 4. mjestu dok je u finalu tako loše prošla tj. na 22. poziciji završili, vjerovatno je u pitanju uticaj povoljnog položaja usljed zatvaranja večeri isto kao i kod Jermenije koja je u polufinalu bila 5-a u finalu tek 20-a. Stvarno nije fer prema Vladani da bude pretposljednja a kontao sam da će se bolje pozicionirati nego Makedonka, mogli su žiriji malo više izaći u susret maloj zemlji povratnici kako bi ih podstakli za ubuduće a ne da ih ovako ukanale, nikada mi neće biti jasno kako je onaj ogavni San Marino bio iznad... Upokojeni Kipar sa svega 9 bodova od žirija mi je isto skandal!
U svakom slučaju, ja se ne mogu nagledati ovih silnih 12-ica na teleglasanju u polufinalu, 'ladno više od pola zemalja nam je dalo maksimum, plus sama činjenica da u ukupnom zbiru imamo 312 poena mi je još uvijek nevjerovatna!
 
Pa kao i svake godine... Svake godine je gas kao prijavljuju se, eto ih sledeće, i na kraju ništa jer prosto ne ispunjavaju uslove.
Verovatno da će jedne godine stvarno učestvovati, ali stvarno ne deluje da će to biti nešto skorije.
 
A koji su to uslovi?
Je l' već se odmah mora imati arena i smeštajni kapacitet za slučaj pobede, ili može da se sagradi za godinu dana?
 
Pa kao i svake godine... Svake godine je gas kao prijavljuju se, eto ih sledeće, i na kraju ništa jer prosto ne ispunjavaju uslove.
Verovatno da će jedne godine stvarno učestvovati, ali stvarno ne deluje da će to biti nešto skorije.
Pa nešto čitam da će da apliciraju za ITU, i kao sad nema Rusije i Bjelorusije da im smetaju pa imaju više šanse.

Mada ja ne znam kako pristupanje tome funkcioniše, ako ne mora da bude članica UN ili SE, onda tako i televizije iz zemalja UK, pa ova iz Katalonije, one gore iz Belgije, pa i RTRS mogu da apliciraju vodeći se tom logikom, a ne znam koliko to odgovara mnogim zemljama.
 
Pa meni se čini s obzirom da su RTS i RTCG nezavisno funkcionisale jedna od druge, i da su i Srbija i Crna Gora, iako zajedno, bili zasebni subjekti, da smo mogli još od samog starta(povratka) da nastupamo posebno, odvojeni jedni od drugih, što uopšte ne bi bilo loše s obzirom na iskustvo.
 
Šta je na kraju zaključak one emisije i "referenduma" od sinoć u Rumuniji? Čisto zavlačenje masa ili ozbiljna namera o povlečenju?
 
Pa nešto čitam da će da apliciraju za ITU, i kao sad nema Rusije i Bjelorusije da im smetaju pa imaju više šanse.

Mada ja ne znam kako pristupanje tome funkcioniše, ako ne mora da bude članica UN ili SE, onda tako i televizije iz zemalja UK, pa ova iz Katalonije, one gore iz Belgije, pa i RTRS mogu da apliciraju vodeći se tom logikom, a ne znam koliko to odgovara mnogim zemljama.
Da bi postali član ITU-a moraju biti ili član UN-a ili dobiti podršku 2/3 članica ITU-a, što je teško ostvarivo.

Pa meni se čini s obzirom da su RTS i RTCG nezavisno funkcionisale jedna od druge, i da su i Srbija i Crna Gora, iako zajedno, bili zasebni subjekti, da smo mogli još od samog starta(povratka) da nastupamo posebno, odvojeni jedni od drugih, što uopšte ne bi bilo loše s obzirom na iskustvo.
Nisu mogli da idu odvojeno. Neke veće zemlje imaju više televizija koje su članice EBU-a, ali samo je jedan predstavnik, dok pravo da bira predstavnika ili ima samo jedna od njih, ili se naizmenično smenjuju kao u Belgiji ili Rusiji (dok su bili član EBU-a). Dok učestvuje UK, nema šanse da se desi neki Vels ili Škotska zasebno, a isto tako je bilo sa SCG, pojedinačne televizije nisu mogle ništa bez odluke UJRT-a (udruženja javnih radio-televizija).​
 
Mislim da bi ulazak RTRS-a i FTV-a, kao entitetskih servisa, bio veoma dobarp potez. Nek se menjaju svake godine kad je ESC u pitanju i eto Bosne nazad na Evroviziji. BHRT i ovako može samo u stečaj da ide, s obzirom da su u totalnoj finansijskoj blokadi. Nek ostave servise za entitete i to je to.

Kad smo kod UJRT, čini mi se da, kako smo birali predstavnike, bolje da smo skroz preskočili tu fazu učestvovanja SCG na Evroviziji. Evropesma je svake godine bila poligon za političko i veoma pristrasno glasanje, te političke projekte poput No Name, sa kulminacijom 2006. godine, kad je referendum dodao ulja na vatru pa se festival pesme pretvorio u ogavno i sramno prepucavanje na liniji Beograd - Podgorica, te na kraju i samo odsustvo sa ESC-a.
 
Back
Top