ESC 2025 – Bazel, Švajcarska: opšte, arena, grafika, scena

U današnjem izdanju emisije "Pravac 202" Radio Beograda 202, na temu Evrovizije govorio je Neven Zoraja ispred OGAE Srbija. Voditeljke Jelena i Ružica, u razgovoru sa Nevenom, dotakle su se momenata sa ranijih izdanja takmičenja, kao i našeg ovogodišnjeg predstavnika Princa, pred nastup u drugom polufinalu.

Za sada je ovakvo stanje mada može doći do promena značajnijih ponovo. Ranking nisam menjao pre ovoga, mesec dana sigurno, ali nekako mi je ovaj zbir pesama i nastupa za sada, ovakav.

IMG_3630.webp

Prvo polufinale:

IMG_3628.webp

Drugo polufinale:

IMG_3629.webp

Šta mislite, kako će da glasaju srpska publika i žiri sutra?

Ja ću biti optimista i reći da će žiri dati 12 Grčkoj, a po komentarima na netu, čini se da će i publika

Biće vrv za Grčku 12 vidim šeruju je naši po ig, a 10 Estonija jer ljubitelji kafe u Srbiji su se ispržili na pesmu.

Можда буде Сања у жирију, није коментарисала пјесме ове године а углавном то ради

Sanja je svakako pobegla sa Tvitera, gde je bila poprilično aktivna, čim su počeli protesti khm khm

Od glavnih favorita na kladionicama, voleo bih da pobedi Švedska ili Finska.

Austrija mi je vrh u audio verziji ali mi nastup nije bio pobednički. Francuska ima lep nastup ali me balada ne radi bas toliko.

I ja prelazim polako u tim Erika! OK mi je da pobede Francuska ili Austrija. Jos bolje ako je neki autsajder, tipa Holandija, mada od toga nema nista. Ali ne prihvatam pobedu Svedske.

Nešto mislim da sw može ponoviti 2019. kod publike da niko ne bude na televotingu imao preko 300.

Sve u svemu, ova godina je bila potpuni cirkus i jedva čekam da padne u zaborav. Uspeo sam nekako da ubedim sebe da će ovo biti mirna godina bez drame i skandala i onda sam imao nervni slom za vreme glasanja 💀

Izrael je napravio potpuno ruglo od ovog takmičenja i obesmislio glasanje u potpunosti. Fizički mi je muka od njihove sveprisutnosti na društvenim mrežama i agresivnog botovanja i ubeđivanja sebe i drugih da imaju najbolju pesmu. Pesma je golo g*vno i sama činjenica da je ovako slaba balada pobedila kod publike je poražavajuća. Ali oni očigledno nemaju nikakvu nameru da se zaustave, štaviše, nastaviće da nas terorišu dok ne pobede, a sve su bliži. Prošle godine su sa jačom pesmom bili u top 5, ove godine sa znatno slabijom pesmom zamalo pobedili. Njihova pobeda bi potencijalno značila i kraj takmičenja, jer bi se veliki broj država povukao. Ovo je poslednje upozorenje i poslednja prilika za EBU da se opamete.

Obezbedili smo još jednu Evroviziju, ali samo još jednu. Već sledeće godine, šanse su dobre da ćemo imati isti ovaj razgovor…

PESME KOJE SU PO DISKORDU TREBALE DA POBEDE NA SVOJIM NACIONALNIM IZBORIMA, KAO I MESTO NA KOME SE NALAZI POBEDNIK:

🇧🇪 Mentissa - Désolée (Red Sebastian 2. od 8)
🇭🇷 Lelek - The Soul of My Soul (Marko Bošnjak 9. od 16)
🇪🇪 Andrei Zevakin ft. Karita - Ma ei tea sind (Tommy Cash 7. od 16)
🇮🇪 Bobbi Arlo - Powerplay (Emmy 3. od 6)
🇮🇹 Joan Thiele - Eco (Lucio Corsi 14. od 29)
🇲🇹 Kristy Spiteri - Heaven Sent (Miriana Conte 3. od 16)
🇵🇱 Sw@da & Niczos - Lusterka (Justyna Steczkowska 2. od 11)
🇵🇹 Josh - Tristeza (NAPA 6. od 12)
🇷🇸 tam - Durum Durum (Princ 11. od 16)
🇸🇮 July Jones - New Religion (Klemen 10. od 12)
🇪🇸 Lachispa - Hartita de llorar (Melody 3. od 8)
🇺🇦 Masha Kondratenko - No Time to Cry (Ziferblat 3. od 10)

Evo plejlista ako nekoga zanimaju pesme, a nije ih čuo, pa da uporedi sa predstavnicima tih država:
https://youtube.com/playlist?list=PLTcbdDPcErdDWPet0eIKYSDAjCvC11_MR&si=mPK4ilPdKYqdV2U1

bila bi zanimljiva realnost u kojoj bi se desili svi ovi rezultati

Last edited:
Nakon svega ne znam više ni šta da mislim o svemu.
Evroviziju pratim od 2004, ali imam osećaj kao da je od 2016. odjednom baš sve krenulo nizbrdo i to velikom brzinom.
Od 2004. do 2015. samo su 3 moja favorita pobedila, ali izuzev pobednika 2011. svako je bio zasluženi pobednik i koliko toliko je bio prihvaćen.
Od 2016.-2024. samo Holandija i Italija su doživele nešto da budu prihvaćene, ne mislim na internacionalnu/ evropsku popularnost, turneju, nego da su svi bili zadovoljni pobedom. Da, Lorin 23 ima spotifaj brojke, slušanja, ali to nije to.
Sinoć ne mogu da kažem da Austrija nije zasluženo pobedila, žiri je apsolutno trebao da vrednuje sve to, čak ih nisu ni preterano napunili i dobio je i solidnu podršku publike tako da u zbiru i jeste zasluženo, ali opet 178 poena publike je jako malo za pobednika, obično svi imaju preko 200.
Nemanja97 nekad preterano negoduje, ali njegova poenta ostaje na mestu. Evroviziji je neophodan pobednik koji ima hit koji će zaživeti među svima, žanr nije bitan, i o kome će se pričati, pa makar to bio i Tomi Keš koji ne ume da peva ali on ove godine ima najveći hit.
U poslednje četiri godine jedna politička pobeda i 3 pobede koje je žiri izgurao i ne stvara neki osećaj za hajpom, nekako kao da se takmičenje pretvara u Beogradsko proleće.
+ hitno udaljiti Ukrajinu i Izrael

Nakon svega ne znam više ni šta da mislim o svemu.
Evroviziju pratim od 2004, ali imam osećaj kao da je od 2016. odjednom baš sve krenulo nizbrdo i to velikom brzinom.
Od 2004. do 2015. samo su 3 moja favorita pobedila, ali izuzev pobednika 2011. svako je bio zasluženi pobednik i koliko toliko je bio prihvaćen.
Od 2016.-2024. samo Holandija i Italija su doživele nešto da budu prihvaćene, ne mislim na internacionalnu/ evropsku popularnost, turneju, nego da su svi bili zadovoljni pobedom. Da, Lorin 23 ima spotifaj brojke, slušanja, ali to nije to.
Sinoć ne mogu da kažem da Austrija nije zasluženo pobedila, žiri je apsolutno trebao da vrednuje sve to, čak ih nisu ni preterano napunili i dobio je i solidnu podršku publike tako da u zbiru i jeste zasluženo, ali opet 178 poena publike je jako malo za pobednika, obično svi imaju preko 200.
Nemanja97 nekad preterano negoduje, ali njegova poenta ostaje na mestu. Evroviziji je neophodan pobednik koji ima hit koji će zaživeti među svima, žanr nije bitan, i o kome će se pričati, pa makar to bio i Tomi Keš koji ne ume da peva ali on ove godine ima najveći hit.
U poslednje četiri godine jedna politička pobeda i 3 pobede koje je žiri izgurao i ne stvara neki osećaj za hajpom, nekako kao da se takmičenje pretvara u Beogradsko proleće.
+ hitno udaljiti Ukrajinu i Izrael
Bravo za komentar. Umem da preteram u nekim postovima, ali ja stvarno zelim da pesme ostanu, da se slusaju, pobednicka pesma to zaslutuje, a ne da se zaboravi posle nedelju dana. Najveci problem su tu Ukrajina i Izrael, oni povlace mnogo problema. Nadam se da cemo se vratiti prepoznatljivim hitovima, da se pamte pobednici.

Back