Intervizija 2025

Slobodan Trkulja i Balkanopolis će predstavljati Srbiju sa jako dobrom kompozicijom "Tri ružice". Pesma je inspirisana sa 3 Slobodanove ćerke, i posvećena je njihovom odrastanju. Karakter svake devojčice ogleda se u tekstu i tri zvučne teksture pesme. Prilikom stvaranja kompozicije, korišćen je motiv tradicionalne srpske pesme, istovremeno razvijajući melodijske i zapletne linije u novoj modernoj interpretaciji. Tradicionalno, pesma je otpevana grlenim stilom.

Zvanični link na VK music

➡️ https://vk.com/music/album/-2000129406_25129406

YouTube

Tekst pesme
Tri su vodice, sa tri gorice
Što teku pokraj dvora
Tri su ružice, k’o tri sestrice
Što rastu pokraj bora

Jedna mudruje
Druga s srećom druguje
Treća beskrajno o nebu sneva
Da ga dozove
U snove pozove
I da širi ruke, njemu peva

Rasti, rasti moj zeleni bore
Da se penjem tebe o vrhove

Pa da gledam dole niz drumove
Pa da gledam dole niz drumove

TrkuljaIntervizija.webp

Last edited:
Luciano Calazans & Tais Nader iz Brazila nam donose novu takmičarsku pesmu "Pipoca com amor" (Kokice sa ljubavlju)!
Ova pesma govori o jednostavnoj ženi Mariji, koja vredno radi dan za danom, ali uvek nađe vremena da se obuče radosno i igra.

Dana Al Meer predstavljaće Katar sa pesmom "Huwa Dha Anta" (To si ti). Ovo je iskrena arapska balada o pronalaženju sopstvenog "ja" i životnih ciljeva. Njom se veliča hrabrost i istrajnost onih koji se nikada ne umaraju od napredovanja. Numera efektno kombinuje bliskoistočne motive sa elementima moderne pop muzike.

Verzija za Interviziju

Inače, Dana je nastupila na ceremonijama otvaranja i zatvaranja Svetskog prvenstva u fudbalu 2022, održanom u Kataru.

Grupa Mzansi Jikelele iz Južne Afrike predstaviće se pesmom "Home" (Dom). Ova numera govori priču o južnoafričkoj naciji, koja prevazilazi sve teškoće, koristeći svoju raznolikost kao snagu. Istovremeno, ona je poziv celom svetu da se ujedini u jedan, prijateljski dom. Kompozicija kombinuje dva muzička stila Južne Afrike - afropop i amapiano.​

Kineski predstavnik Wang Xi je odlučio da zameni prvobitno prijavljenu pesmu, pa će izvesti drugu pod imenom "在路上" Zài lùshàng (Na putu). Pesma je posvećena temi potrage i skloništa.

Pa što ne bi bilo dozvoljeno, evo i Katar koristi pesmu sa Svetskog prvenstva u fudbalu 2022.

Meni je taj deo pesme ubedljivo najbolji. ""Rasti moj zeleni bore" je meni lično možda i naša najlepša etno pesma, drago mi je da su je na ovaj način oživeli, pa će je i ostatak sveta čuti u Slobodanovoj izvedbi.

Nije niotkuda ubačeno to, bez obzira što su stihovi iz narodne pesme. Pesma je o odrastanju njegove tri ćerke, odgajane uz tradicionalne vrednosti, koje traže svoje mesto u modernom svetu. Poput tri ruže, one gledaju u nebo, tražeći svoju zvezdu vodilju, dok čvrsto stoje na ramenima svojih predaka, metaforički prikazanih borovima.

Neću analizirati tekstove pesama sa Intervizije, izvini. To bi mi već bilo previše. Za mene je niotkuda jer nisam znala da je dozvoljeno koristiti delove narodnih pesama ili pesama čiji nisi autor. Ne vidim poentu takmičenja ako izvođači mogu da se "posluže" postojećim pesmama.

Ma kakve su ovo užas pesme, šta je ovo... uopšte se ne šalim kad kažem da bi Maja neironično osvojila još jednu prvu nagradu ovde bez i malo muke, konkurencija ne postoji 😳

maja-nikoli%C4%87-crossing-legs.webp

Između ostalog, makar bi imala bolju i upečatljiviju pesmu od dotičnog našeg predstavnika.

Tamo glasa samo žiri, pa verovatno će ceniti nešto drugo u odnosu na gledaoce.

Back