• Tokom evrovizijske nedelje strogo je zabranjeno deljenje neovlašćenih snimaka proba za Pesmu Evrovizije, kao i objava koje nisu iz zvaničnih i javno dostupnih izvora, i na javnom i privatnom delu foruma. Takvo ponašanje može za posledicu imati ban sa foruma.

Budućnost Srbije na Evroviziji

Ali to upravo i jeste problem. Recimo ja uopšte ne sumnjam da se finski UMK bavi takvih radnjama jer imamo uvek 7 dobrih pesama i uopšte me ne zanima ko nije prošao na UMK. Mi smo svedoci teških sranja koje prolaze na PZE i teško mi je da poverujem da je od ovih 24 pesama bilo još par desetina lošijih. Pogotovo što imamo primere da to nije tako kada su upadale zamene.

RTS i bez PZE nema uopšte imidž pouzdane kuće tako da imamo i taj aspekt, pogotovo sada kada su svi urednici lojalisti. Nema potrebe da se žirijevih 10 krije, oni bi isto nastupali u tim heat-evima da ih tako nazovemo (iako mi je Švedski sistem smor) kao što big 5 nastupa u PF ESC. Ali definitivno treba involvirati publiku što više kako zbog povratka poverenja tako i zbog popularizacije šoua. Ja mislim da bi to recimo diglo gledanost jer bi u neku ruku postalo nešto između današnjeg PZE i Reality, a znamo da kod nas ljudi vole takve stvari. Zašto ne napraviti PZE koji će sam za sebe biti interesantan i što da ne trajati više meseci.

Meni je ovaj sistem nešto najgore što smo mogli osmisliti jer nema potrebe da se to sve završi za nedelju dana kao što je slučaj sa samim ESC.

Stvar i ukusa, ali i produkcije. Jednostavno, koliko god neki mislili da na konkurs stižu remek-dela, daleko je to od istine, bar koliko sam čuo od nekih koji su prethodnih godina bili u selekcionoj komisiji, a uostalom vidi se i po nekim pesmama koje kandidati koji nisu prošli, puste u etar i mahom, to budu slabe pesme, neretko amaterske. Možda se desi da je poneka pesma mogla upasti umesto neke druge, ali ne u rangu Lazanje i nekog ko puca na pobedu.

Kao što i u drugim zemljama odaberu 10-20 od 200-300 ili i više, tako i kod nas npr. 24 od 153 koliko je pristiglo za PZE 2026.

Ne bih ja pravio rijaliti od PZE-a, već radije išao ka profesionalnijem festivalu, koji teži da se u doglednoj budućnosti održi u nekoj dvorani pred publikom.​

Izvini ali kako misliš da profesionalizuješ nešto što ne može ni na ovom nivou da funkcioniše kako treba ? Mislim to bi i ja voleo ali to je utopija kada pričamo o Srbiji.

Mi baš treba da se spustimo i sa ovog nivoa jer ne možemo da ga sprovedemo kako treba i da radimo nešto što je realno i što će biti prihvaćeno od gledalaca. Pa možda za 10 godina da se prebacimo na 100% pro kada bude poverenja u tako nešto i kada ozbiljni ljudi budu hteli da se prihvate tog posla.

Pa i ovo što ti pričaš je utopija jednog ESC fana, to je još dalje kad pričamo o Srbiji 🤣

Imali smo rijaliti za voditelja Evrovizije 2008, pa su uprkosu silnim epizodama, uzeli Željka i Jovanu, a ove uzeli jedva i za green room.

Ne treba da težimo izboru kakav se sprovodi u Litvaniji. Nema neke svrhe razvlačiti se nedeljama. Bolje je spremati se i dati sve od sebe u polufinalu ili finalu, nego nuditi publici prosečan nastup usred nekog studija ala Šarenica.

Proizvod tih Litvanskih izbora je mnogo bolji od proizvoda PZE a što je mnogo važnije gledaoci su više involviraniji i šou je popularniji. PZE beleži pad gledanosti iz godine u godinu i to drastičan. Ne znam ni da li su objavili podatke za ovu godinu od sramote.

Ako sam dobro pronašao prošle godine šer je bio oko 17% a Litvanski je preko 40%. To ti dovoljno govori ko je interesantniji a sami rezultati na ESC ko je kvalitetniji. PZE mora da se menja na nešto što je realnije za ono što oni objektivno mogu i što će biti interesantnije gledaocima.

Puca od popularnosti, neki u polufinalima ne uzmu ni 100 glasova publike. Svakako ima prostora za napredak, ali ja ga ne vidim u formi rijalitija.

Ja i nisam rekao da treba da bude reality nego nešto između reality i današnjeg PZE, da prilagodimo našem gledaocu.

Kad smo već kod broja glasova Cecah dobio 37k a Lavina 29k. Pride Litvanija ima 3 puta manje stanovnika od nas. Još jedan dokaz da je šou popularniji.

Ljudi gledaju ono što im se servira, a nije nužno da baš to vole, kao što npr. RTS misli da gledaoci obožavaju dogodovštine iz green room-a, dok bi ga fanovi rado i ukinuli. Možda se može napraviti neka emisija u susret PZE-u, ali da to ne bude takmičarskog karaktera.

Broj glasova zavisi od brojnih faktora i popularnosti samih izvođača, pesama... Ali kako god, ne bih voleo da se ugledamo na Litvance u tom smislu. Ako je nešto oko produkcijski, to može...

Колико сам се пре много година залагао за вишенедељни музички фестивал, толико сам сада за то да ПЗЕ остане вишедневни фестивал јер вишенедељне евровизијске селекције више нису ни у каквом плану нити једном јавном сервису, изузев у Португалији и Литванији.

Једино што бих волео јесте да се уведе коначно тај пропорционалан систем бодовања, да жири броји више од пет чланова, да буде више млађих чланова и да не седе само музички искусни људи, већ и лаици и фанови. Не могу за ПЗЕ да важе иста правила као за Бунт рок фестивал и за Сабор народне музике, нажалост.

1778236214429.webp

Je l' to Nadia sa PZEa pevala Amsterdam i Ego sa Devitom?? LINK

Bilo bi sjajno da se vrati na PZE sa nekom njegovom pesmom ili još bolje, u duetu sa njim

Da da. Ona je!
Bila mi je preslatka one godine sa bendom i
"Devojka tvog dečka" 🙃

Čini mi se i da je završila džez na muzičkoj akademiji i bilo bi dobro da se vrne. Ali Devito ne bi ni lud na ESC...

• Like
Reactions: FFM
Ove godine su Mirnu i eto prizvali je. Dogodine možda Nenu i Đorđa Marjanovića u duetu ;)

Hit. Mislio sam na Srđana :D

Back