Offtopic

Život definitivno nije fer, meni nije jasno kako se desilo da iz svih ratova izađemo kao pobednici, uvek na dobroj strani istorije i onda odjednom smetamo svima i svi traže nešto od nas. :D Ili su nas u školi učili neku istoriju koja je previše naklonjena Srbiji i neobjektivna. :)
Mislim da je to do toga što su to uvek bili odbrambeni ratovi. Jednostavno nismo znali da se ponašamo nakon tih uspeha, previše smo se bavili unutrašnjim podelama i to je to. Nakon svakog našeg istorijskog uspeha, vrlo brzo nakon toga su sledili veliki krahovi.

Ne mislim da je kralju Aleksandru uopšte zapravo i ponuđena opcija Srbije u nekim razumnim granicama, nego su strane sile (Engleska pre svega, to se vidi po Londonskom miru nakon I B.R. i Londonskim ugovorom (doduše indirektno), zatim Niška i Krfska deklaracija kojim je to jugoslovenstvo proklamovano).

Mi sad imamo gomilu malih zemalja na balkanu gde praktično svaki narod ima neku veliku bazu stanovništva razbijenu u više država.

Srbi - BiH (RS) i Crna Gora, sever Kosova koji nije defakto pod našom kontrolom
Albanci - Srbija (Kosovo, Preševska dolina), Makedonija (zapad), Crna Gora (istok)
Bošnjaci - Sever Crne Gore, Raška oblast u Srbiji
Hrvati - BiH (Zapadna Hercegovina)

Fascinantno mi je da ove AVNOJ granice iz 1944. nikako se ne diraju nikad
Odlicna zapazanja, maestro Choda.

Npr. meni bi ovo bilo skroz prihvatljivo za 'nase' reone po 🇭🇷, al' jbg od usijanih glava nije nikad stiglo do glavnog pregovarackog talona:

https://en.wikipedia.org/wiki/Z-4_Plan

Taj plan stvarno iz ove perspektive deluje top za nas, ali jednostavno tad smo želeli sve ili ništa. Mislim da nas je tokom ratova devedesetih koštala ta neujedinjenost, gde su paravojne formacije radile šta su htele praktično.

A da ne pričam za naš sindrom slavljenja gubitnika. Sramota me kad neki indijanci ovde veličaju Ratka Mladića, koji osim što je osuđeni ratni zločinac je i gadno popušio taj rat. Išao čovek osvajao neka random sela po Bosni. A za Hrvatsku da ne pričam. O Kninu i Vukovaru se piše kao da je Staljingradska bitka, a ne gradovi od par hiljada/par desetina hiljada ljudi. I pritom su i jedno i drugo naši porazi.

Ljudi ovde ne kapiraju da se u tim odvratnim ratovima gleda samo poslednji rezultat. Možemo mi da se busamo u 1912, 1913. i 1918, ali naša poslednja 3 rezultata su porazi u BiH, Hrvatskoj i na Kosovu.

Život definitivno nije fer, meni nije jasno kako se desilo da iz svih ratova izađemo kao pobednici, uvek na dobroj strani istorije i onda odjednom smetamo svima i svi traže nešto od nas. :D Ili su nas u školi učili neku istoriju koja je previše naklonjena Srbiji i neobjektivna. :)
Srbija je preozbiljno shvatila recenicu ''bolje rat nego pakt'' i sada svaka sadasnja, a i buduca generacija mora da se nosi sa ovakvim stvarima. Srbija u svojoj novijoj istoriji nije spojila 40-50 godina bez nekog oruzanog sukoba...

UNPROFOR. :D Najjači naziv ikada.
Zauvek ona scena koju nmg nikako sad da iskopam na yt iz Otvorenih Vrata gde Milica vice 'Unprofor u mojoj kuci!!!!1' rent-free u prefrontalnom korteksu.

Srbija je preozbiljno shvatila recenicu ''bolje rat nego pakt'' i sada svaka sadasnja, a i buduca generacija mora da se nosi sa ovakvim stvarima. Srbija u svojoj novijoj istoriji nije spojila 40-50 godina bez nekog oruzanog sukoba...
'Za ideale ginu budale.' Najistinitija recenica ikad.

Jedno je sigurno: NEMA NAPACENIJEG I NADRNDANIJEG NARODA OD SRBA POSLE SVIH OVIH PERIPETIJA I ZEZANCIJA.

Ja se stvarno nadam da u ovoj zemlji ne postoji kritična masa budala koja bi rat dočekala kao nešto dobro. Doduše, mi smo kao narod jaki pre svega na rečima, tako da ovi koji se lože na ovaj rat u Rusiji, verovatno ne bi bili toliko oduševljeni da njih neko dođe da mobilizuje. Mi na forumu smo ovde ipak jedna velika grupa istomišljenika po tom pitanju.

U ratovima u kojima smo pobedili bili smo američki saveznici. Devedesetih smo bili bez saveznika.

Mislim da je to do toga što su to uvek bili odbrambeni ratovi. Jednostavno nismo znali da se ponašamo nakon tih uspeha, previše smo se bavili unutrašnjim podelama i to je to. Nakon svakog našeg istorijskog uspeha, vrlo brzo nakon toga su sledili veliki krahovi.
Balkanski ratovi nisu bili odbrambeni uopste. Mislim iako to mi svi tako predstavljamo kao oslobođenje mi smo zapravo dramatično proširili teritoriju tada.

Jezivo...

Ja se stvarno nadam da u ovoj zemlji ne postoji kritična masa budala koja bi rat dočekala kao nešto dobro
Ma kakav rat. Ovim sporazumom se otvara put Kosovu u NATO. Mislim NATO je vec na Kosovu a ako oni tamo i formalno udju bilo kakav sukob sa njima je kao sukob sa NATO.

Na kraju ce i Srbija uci u NATO i tako ce se ta prica i zavrsiti.

Meni je prosta racunica sto se tice rata:

Ja, ubogi pacifista - prvi bih obesio oruzje o misku i krenuo samo i ISKLJUCIVO pod pisanom garancijom i proglasom da ce isto tako biti mobilisani potomci svih velikomocnika i vlastodrzaca u datom trenutku sa prekim sudom u slucaju dezavuisanja i prkrsenja tog proglasa.

Kako bi tu sva rasprava utihnula..

Balkanski ratovi nisu bili odbrambeni uopste. Mislim iako to mi svi tako predstavljamo kao oslobođenje mi smo zapravo dramatično proširili teritoriju tada.

Jeste, ali to je više bila naša odmazda njima. Turke smo proterali, a II B.R. sa Bugarima je bio praktično rešavanje makedonskog pitanja (i dan danas otvorenog u suštini). Sve teritorije na koje smo došli su bile većini nastanjene Srbima u tom trenutku, tako da to jeste ipak bio pre svega oslobodilački rat. Makedonska nacija tada praktično nije ni postojala, to je, rekao bih, jedna posledica stapanja 4 naroda koja su tu živela (Srbi, Albanci, Bugari, Turci).

Članstvo u NATO me ne interesuje nešto naročito, svakako ćemo biti okruženi NATO-om, zapravo, već jesmo. :D Tako da šta god.

Tamo gde je NATO nema rata. Kako vam nije jasno. NATO je ovde svuda oko nas plus i na teritoriji BiH i Kosova koje nisu članice.

Na teritoriji NATO-a nema ratova i sukoba i nece ga vise biti ni ovde.

Ma kakav rat. Ovim sporazumom se otvara put Kosovu u NATO. Mislim NATO je vec na Kosovu a ako oni tamo i formalno udju bilo kakav sukob sa njima je kao sukob sa NATO.

Na kraju ce i Srbija uci u NATO i tako ce se ta prica i zavrsiti.
Ako i Srbija i Kosovo* uđu u EU, bićemo opet ista država :ROFLMAO:

Ozbiljno sad, ova priča sa Kosovom može itekako otvoriti pandorinu kutiju separatističkih pokreta širom Evrope. Nadam se da ne ulazimo u novu eru prekrajanja granica. Ne zbog samih granica, nego retko kad te stvari prolaze u miru.

Ako i Srbija i Kosovo* uđu u EU, bićemo opet ista država :ROFLMAO:

Ozbiljno sad, ova priča sa Kosovom može itekako otvoriti pandorinu kutiju separatističkih pokreta širom Evrope. Nadam se da ne ulazimo u novu eru prekrajanja granica. Ne zbog samih granica, nego retko kad te stvari prolaze u miru.
Yfff kako bi mi legao ovaj koncept:

**

Eurovision Song Contest 2026

Country: Wallonia
Artist: Blanche
Song: Paper Boat

Isti autori kao City Lights

**

Pa moze, moze.. moze..gif

Back