ESC 2023 – Liverpul, Ujedinjeno Kraljevstvo: opšte, arena, grafika, scena

U Srbiji se vodi kao Republika Portugalija
I jedno i drugo je ispravno,inače po logici stvari koliko god možda nekome bilo smešno možda bi mi trebalo da kažemo nogomet,a ne fudbal. Mi imamo realno bas mnogo anglicizama,germanizama,turcizama...
Ako za rukomet govorimo RJUKOMET,a ne HENDBALL,onda i ovo nema logike zvati fudbal,već nogomet..

• Like
Reactions: Mrm
I jedno i drugo je ispravno,inače po logici stvari koliko god možda nekome bilo smešno možda bi mi trebalo da kažemo nogomet,a ne fudbal. Mi imamo realno bas mnogo anglicizama,germanizama,turcizama...
Ako za rukomet govorimo RJUKOMET,a ne HENDBALL,onda i ovo nema logike zvati fudbal,već nogomet..
Pa i nazivi meseci mi koristimo latinske a Hrvatska slovenske..

Moj trenutni top 24: (skoro se nije desilo da mi u ovako kasnoj fazi nacionalnih izbora čak ni izabrani top 10 nije zelen. Ova godina ne može biti očajnija, ali da sačekamo kraj izbora i zvanično).

01. :mt: Dance (our own party)
02. :nl: Burning daylight
03. :it: Due vite
04. :es: Eaea
05. :cy: Break a broken heart
06. :lt: Stay

07. :lv: Aija
08. :ie: We are one

09. :be: Because of you
10. :dk: Breaking my heart
11. :si: Carpe diem
12. :au: Promise
13. :fr: Evidemment
14. :de: Glitter and gold

15. :sm: Like an animal
16. :no: Queen of kings

17. :ee: Bridges
18. :cz: My sister's crown
19. :ua: Heart of steel
20. :fi: Cha cha cha
21. :pl: Solo
22. :ro: D.G.T.
23. :al: Duje

24. :hr: Mama ŠČ!

• Like
Reactions: Mrm
Ne znam koliko je tacna informacija.

View attachment 4742
Zato su Portugalci zavrsili u dugovima 2018.
Mislim da ne makar za Italiju. U Italiji su se karte prodavale preko ticket online, prodaja otvarala u odredjen sat. Kad sam uspela da udjem na site posle 5 minuta bili su available samo krugovi levo i desno - za finale su cene bile paprene, tako da sam kupila za jednu od probi, msm za ziri. Evo cena za finale:

finale - Live TV Show sabato 14 marzo alle 21:
  • Anello 1 – cat 1: €350.
  • Anello 1 – cat 2: €300.
  • Anello 2 – cat 1: €250.
  • Anello 2 – cat 2: €200.
  • Anello 1 – visibilità ridotta: €150.
Takodje mislim da je gomila ljudi iz muzicke industrije i tv-a itd dobila karte gratis. Zato su obicni smrtnici morali da placaju preskupo.

Portugalija ili Portugal je isto nedoumica
U novinama iz 1930. Brazil su zvali Brazilija, fudbal je bio futbal (jos pre toga). Lepo je podsetiti se nekih izraza nekad, ali mislim da arhaizme ne treba koristiti u govoru.

Mislim da ne makar za Italiju. U Italiji su se karte prodavale preko ticket online, prodaja otvarala u odredjen sat. Kad sam uspela da udjem na site posle 5 minuta bili su available samo krugovi levo i desno - za finale su cene bile paprene, tako da sam kupila za jednu od probi, msm za ziri. Evo cena za finale:

finale - Live TV Show sabato 14 marzo alle 21:
  • Anello 1 – cat 1: €350.
  • Anello 1 – cat 2: €300.
  • Anello 2 – cat 1: €250.
  • Anello 2 – cat 2: €200.
  • Anello 1 – visibilità ridotta: €150.
Takodje mislim da je gomila ljudi iz muzicke industrije i tv-a itd dobila karte gratis. Zato su obicni smrtnici morali da placaju.
Ja sam kartu za naše polufinale (live show) na ticketon.it u Torinu platio 157,5 eur, u drugom krugu prodaje sam uspeo da uzmem...

U novinama iz 1930. Brazil su zvali Brazilija, fudbal je bio futbal (jos pre toga). Lepo je podsetiti se nekih izraza nekad, ali mislim da arhaizme ne treba koristiti u govoru.

http://www.lisbon.mfa.gov.rs/lat/

Jbg, mi moramo ovako da pišemo, a šta je ispravno, otkud znam..

Sta se desava sa Austrijom na kladionicama? Skocili za 10 mesta :eek:

Ajde malo da rangiramo:

1. :lt:
2. :mt:
3. :sm:
4. :ua:
5. :es:
6. :is:
7. :lv:
8. :de:
9. :hr:
10. :it:
11. :nl:
12. :cz:
13. :ie:
14. :si:
15. :au:
16. :fr:
17. :be:
18. :ro:
19. :md:
20. :fi:
21. :cy:
22. :rs:
23. :al:
24. :dk:
25. :ee:
26. :no:
27. :pl:

Neki moj proto top 10 za sad. Dosta je novih pesama izabrano poslednjih dana koje jednostavno nisam dovoljno slušao da bih stekao konkretno mišljenje. Sve mi je mnogo više pomešano nego kada je bilo 17-18 pesama.

38001D4E-91DA-48E8-B7F2-128A408529DB.jpeg

Ovo je neko moje mišljenje

Attachments

• Screenshot_2023-03-05-07-51-59-958_com.euroscoreboard.euroscoreboard.webp
    Screenshot_2023-03-05-07-51-59-958_com.euroscoreboard.euroscoreboard.webp
    45.5 KB · Views: 18
Kak se zove ta aplikacija, zaboravih?

I sviđa mi se najezda milenijalskih botomcica na escu ove godine

Back