Pesma za Evroviziju 2023: Polufinale i finale

Evo kako bi izgledala tabela da je korišćen proporcionalni sistem, što bi naši susjedi iz Hrvatske rekli "švedski model"

View attachment 4950

Ovde se tek vidi da ta priča o Luki kao "ničijem pobedniku" ne pije vodu jer ga je od duple dvanaestice delilo oko 300 glasova publike (15 telefona sa maksimalno iskorišćenim brojem glasova) i 3 poena kod žirija

A ovako bi izgledao televoting

View attachment 4951
E super što si nam "izračunao" ovo. Baš me zanimalo. Definitivno nam treba ovaj sistem.

Mnogo je zanimljivije, ovim sistemom se ne može generisati hajp, koliko ovim "švedskim".

E super što si nam "izračunao" ovo. Baš me zanimalo. Definitivno nam treba ovaj sistem.
Sva sreća pa svih ovih godina nismo imali skandal da neko ubedljivo dobije kod publike a ne pobedi, pogotovo neko jače ime. Da ne provociramo sreću, proporcija otklanja većinu manjkavosti :)

U principu jeste bolji taj proporcionalni sistem (primera radi, Luke Black dobio samo 1 SMS manje od Chegi-a ja u polufinalu a to se konvertovalo u 8 za njega, a njima 10, a sa druge strane neko može imati 20 hiljada glasova više, a isto će u poenima biti razlika samo 2, što jeste malo besmisleno, mada je to važeći ESC sistem), ali samo ako se ne desi neko ko je instant zvezda, kao što su bile Moje 3 i OT bend koji su silne glasove dobili samo jer su u tom trenutku bili izuzetno popularni. Sutra da se desi neka Breskvica i Vojaž, vrlo moguće da bi oni skupili daleko više glasova od ostalih, bez obzira na pesmu, a to nije uvek dobro. Svaki sistem je rizičan na neki način.​

Bilo bi slatko kad bi se na sledecem pze malo mislilio i na internacionalne fanove, pogotovo na glasanju. Bar slike izvodjaca da se stave na onoj tabeli ako ne moze na latinici
mislio sam da ćeš da kažeš uvođenje internacionalnog žirija da te zasečem u korenu, ali da, za to se slažem. Čak je i našima bilo konfuzno, 5 minuta sam ocu objašnjavao kome idu koji bodovi i kako.

@Pokahontas

Svakako zbir poena koje sve pesme osvoje zajedno trebalo bi da bude jednak zbiru poena koje je dodelio žiri (a on definitivno treba da bude bar desetočlani), pa ne znam šta bi radili onda. Procentualna podela bi mogla da ide zapravo po Dontovom proprcionalnom sistemu kao za parlamentarne izbore, čime se dobije odgovarajuća raspodela poena (u startu se zna zbir svih, kao što se zna da u parlament ide 250), i dobije nešto slično što ste ti i Choda izračunali, ali za nijansu drugačije, ovi na vrhu će možda dobiti po poen više, a neko niže poen manje.

Kod nas bi bilo zanimljivo videti kako bi se glasalo po starosnim grupama kao u Švedskoj, ali je tehnički neizvodljivo u ovom trenutku, a ko zna i kod njih koliko je pouzdano. Time bi se dobila neka pravednija raspodela, da bude odabrana pesma po meri svih, a ne recimo samo mlađih generacija.

@Peace Strani fanovi neka odštampaju naše listiće koji su i na ćirilici i latinici i sa slčicama, pa će lako prepoznati šta je šta i ko je ko.

Bilo bi slatko kad bi se na sledecem pze malo mislilio i na internacionalne fanove, pogotovo na glasanju. Bar slike izvodjaca da se stave na onoj tabeli ako ne moze na latinici
Ne znam koliko mogu dobro da se vide slike u tabeli od 16 učesnika, i možda bi bili i dovoljni redni brojevi da je postojala dodatna kolona za poene trenutnog glasanja, ne samo direktno sabiranje sa postojećim poenima...

U principu jeste bolji taj proporcionalni sistem (primera radi, Luke Black dobio samo 1 SMS manje od Chegi-a ja u polufinalu a to se konvertovalo u 8 za njega, a njima 10, a sa druge strane neko može imati 20 hiljada glasova više, a isto će u poenima biti razlika samo 2, što jeste malo besmisleno, mada je to važeći ESC sistem), ali samo ako se ne desi neko ko je instant zvezda, kao što su bile Moje 3 i OT bend koji su silne glasove dobili samo jer su u tom trenutku bili izuzetno popularni. Sutra da se desi neka Breskvica i Vojaž, vrlo moguće da bi oni skupili daleko više glasova od ostalih, bez obzira na pesmu, a to nije uvek dobro. Svaki sistem je rizičan na neki način.​
Slažem se za Moje 3 a iskreno i za Hurricane,ali se ne slazem za OT Bend,ta pesma i nastup bi bili dobro ocenjeni i da nisu toliko bili popularni,to pokazuje i to sto je u polufinalu OT Bend cak i od zirija dobio 12 poena. Odlicni su bili i vokali i nastup i dopadalo se zaista i ljudima koji ne slusaju tu vrstu muzike,bila im je to dobra stvar..

@Pokahontas

Svakako zbir poena koje sve pesme osvoje zajedno trebalo bi da bude jednak zbiru poena koje je dodelio žiri (a on definitivno treba da bude bar desetočlani), pa ne znam šta bi radili onda. Procentualna podela bi mogla da ide zapravo po Dontovom proprcionalnom sistemu kao za parlamentarne izbore, čime se dobije odgovarajuća raspodela poena (u startu se zna zbir svih, kao što se zna da u parlament ide 250), i dobije nešto slično što ste ti i Choda izračunali, ali za nijansu drugačije, ovi na vrhu će možda dibiti po poen više, a neko niže poen manje.

Kod nas bi bilo zanimljivo videti kako bi se glasalo po starosnim grupama kao u Švedskoj, ali je tehnički neizvodljivo u ovom trenutku, a ko zna i kod njih koliko je pouzdano. Time bi se dobila neka pravednija raspodela, da bude odabrana pesma po meri svih, a ne recimo samo mlađih generacija.
Ukupan bilans poena kod žirija je 290 (58 x 5), a maks 60 poena za jednu pesmu. Mislim da bi bilo ok da čistim proporcionalnim sistemom raspodele maks poena od publike za jednu pesmu bude recimo 80, a svako ko pređe taj broj bude fiksiran na 80. Onda se njegov broj glasova oduzme od ukupnog, a ostatak takmičara raspodeli proporcionalno ostalih 290 - 80 = 210 poena.

Ja sam skroz za stav - ne menjati nista po pitanju glasanja dokle god funkcionise. Cak mi ni povecavanje clanova zirija nema previse smisla ako ce oni i dalje da se dogovaraju medjusobno. Sa drugacijim sistemom bi glasanje bilo zanimljivije za pracenje i ne bi tolike pesme ostajale bez poena, ali to je sve. Nista vise se ne postize.
Jesam za modernizovanje festivala u smislu, veceg prostora, bolje scene, kadriranja, efekata, grafike... ali sto se tice promene sistema glasanja ne vidim tu neku preteranu potrebu. I sa takvim sistemom glasanja mi bismo imali potpuno iste pobednike (bar sto se tice poslednja tri NF), a to da li bi neko ko je sada zavrsio 5, na kraju bio 4. ili bio 6, manje vazno.

Pa ne.

Back