se Švedska 2023: Loreen - Tattoo

A ovako bi onda bila raspodela po D'Ontovom sistemu

V7GYwel.jpg

Pitanje je sad da li je bolje tako ili po ovim starosnim grupama, koje teorijski imaju smisla, jer se na taj način bira pobednik za sve generacije, ali ima i mana. Paul Rey bar ne bi imao samo 1, nego 21 poen publike.

Od prošle godine su povećali na 10 besplatnih glasova, tako da je inflacija glasova još veća. Otud i ovi milioni, tako da bi povratak na procente morao da smanji broj besplatnih glasova, mada su Šveđani uvek bili spremni i da plate.

Glasanje preko aplikacije je ipak tu da bi se privukla mlađa publika i bilo bi zanimljivo videti koliko je glasova stiglo po starosnim grupama, ko glasa više, a ko manje. Verujem da je mnogo više glasova kod mlađih.

A koliko puta može da se glasa sa istog broja, pored tih 10 besplatnih? Dosta im je složen sistem glasanja, neke stvari su dobre, a neke loše. Glasaju za vreme pesme (a pritom često prvi put slušaju pa ni ne znaju da li su naredne bolje od te), onda ta podela po starosnim grupama, pa telefonsko glasanje, te nešto besplatno, nešto se plaća, pa onda glasanje publike nakon što se objave glasovi žirija itd. Bez obzira na sistem, Loreen je jasna pobednica ove godine, ali dosta im je sve konfuzno, a sad kad su navikli publiku na takav sistem, teško će ga i menjati.​

Deset besplatnih - pet u prvom i pet u drugom krugu i još ukupno 20 telefonskih glasova - deset sa normalnog i deset sa humanitarnog broja.

Dakle, svako ima na raspolaganju po 30 glasova.

Meni je ovo skroz bezveze sa starosnim kategorijama, a pogotovo ovo 3-9, deca od 3 godine jedva i svest imaju.

@Ivan da li je moguce prijaviti se za kategoriju kojoj ne pripadas? Tipa za decu 3-9 ili onu najstariju, jer tu verovatno najmanje glasova stigne pa automatski glas tamo ima vecu vrednost

Pa da, nema nekog smisla. Ok je da se gledanost televizije meri od 3. ili 4. godine života, ali ne i da im se daje pravo glasa da odlučuju o nečemu što baš i ne razumeju. Možda bi Eegorovi medvedi dobili 12 poena od srpskih mališana. :D

Meni je ovo skroz bezveze sa starosnim kategorijama, a pogotovo ovo 3-9, deca od 3 godine jedva i svest imaju.

@Ivan da li je moguce prijaviti se za kategoriju kojoj ne pripadas? Tipa za decu 3-9 ili onu najstariju, jer tu verovatno najmanje glasova stigne pa automatski glas tamo ima vecu vrednost
Moguće je, ali, kao i za sve u Švedskoj, imaju poverenja u korisnike da neće lagati za godine, a verujem da deci naloge prave roditelji...

Evo kako izgleda aplikacija iz prve ruke
WhatsApp Image 2023-03-11 at 20.35.32.webp

• Love
Reactions: Mrm
Nije to toliko problem što deca glasaju, verovatno i kod nas glasaju u određenoj meri, nego što su oni izdvojeni kao posebna kategorija koja bi trebalo da ima solidan uticaj na predstavnika na takmičenju koje nije namenjeno njihovom uzrastu. Da je Lilla Melodifestivalen, onda bi to imalo smisla. Jesam i ja gledao malo Evroviziju u vreme Bebi Dol i Ekstra Nene ali ne mogu reći da sam tad bio dovoljno odrastao da mi neko da pravo glasa. Sećam se da su deci bili interesantni Vampiri kada je Ekstra Nena pobedila na Jugoviziji itd.

U Švedskoj je MF i porodični show, tako se već dugo vremena promoviše, porodice sa decom različitih uzrasta zajednički gledaju, pa i glasaju...

To je ta švedska ravnopravnost. Verujem da su prilikom uvođenja starosnih grupa radili neka istraživanja na osnovu kojih su ih formirali. Svi gledaju zajedno program kod kuće, pa deca vide kako roditelji glasaju i traže i oni, čini mi se da je to ideja.

Meni je tu neobično što se telefonski glasovi vrednuju kao jedna grupa gledalaca, verovatno to nisu mogli bolje da reše.

Nije to toliko problem što deca glasaju, verovatno i kod nas glasaju u određenoj meri, nego što su oni izdvojeni kao posebna kategorija koja bi trebalo da ima solidan uticaj na predstavnika na takmičenju koje nije namenjeno njihovom uzrastu. Da je Lilla Melodifestivalen, onda bi to imalo smisla. Jesam i ja gledao malo Evroviziju u vreme Bebi Dol i Ekstra Nene ali ne mogu reći da sam tad bio dovoljno odrastao da mi neko da pravo glasa. Sećam se da su deci bili interesantni Vampiri kada je Ekstra Nena pobedila na Jugoviziji itd.
Ne slažem se,ja sam liberalista i po mom misljenju svako ko ima tv i ko gleda nesto moze i glasati,dakle stariji ljudi ce na primer glasati kao sto se i vidi za Jina,klinci ce glasati za nesto trenutno popularno,ovi srednjih godina ili 20-30 godina ce voleti Loreen,meni je to ok svako glasa za ono sto voli i onda lepo "demokratski" kada se sve sabere i oduzme dobije se pobednik.
Meni su najrealniji glasovi ljudi obicnih ljudi,ali kada glasa bas dosta ljudi kao u Svedskoj vise miliona,to je mnogo merodavniji pokazatelj,nego da em glasa malo ljudi i samo odredjene starosne strukture,em da stave kao negde 3 korumpirana clana zirija,recimo videli ste u Poljskoj kako je sve to ispalo ili na beovziji kod nas na malom uzorku glasova.
Sto se mene tice,treba i kod nas uvesti lepo minimum 5 besplatnih glasova plus ovo drugo da ide u humanitarne svrhe da bi sto vise njih glasalo,a ziri prosiriti da ih bude minimum 10-15 clanova,i bice mnogo manje sanse za razne mahinacije i namestanja svakako..

@Ivan Pa teško je znati ko je glasao telefonom, bilo to fiksni ili mobilni koji obično ima jedinstveni pozivni broj na nivou cele zemlje. To svakako treba da bude jedna grupa, samo možda sa većim udelom, npr. da vredi kao glas 2 grupe. Ipak treba videti statistički o kom broju glasača se radi i da li bi to imalo smisla.

@KONSTRUKTOR Prihod od glasanja na PZE i ide u humanitarne svrhe. A bojim se da bi se manje skupilo ako bi bilo tih besplatnih glasova. Možda će nekad imati smisla podela na starosne grupe, kada bude umreženo sve u državnoj upravi, pa da se tačno zna ko je glasao (bez očekivanja da će ljudi sami napisati tačno svoje godine). U Švedskoj je malo drugačiji mentalitet, ali i daleko veća gledanost, pa onda to i može tako da funkcioniše, dok bi se kod nas još više dovela u pitanje pouzdanost rezultata. Što se tiče glasanja dece, teško mogu da zamislim da deca masovnije glasaju za neke balade za odrasle, dok starije mogu da zamislim da se stave u ulogu deteta, jer mnogi od nas požele da se vrate u detinjstvo na neki način. Tom logikom se tako maloj deci može dati pravo glasa i na izborima, naročito jer je tamo i veći cirkus nego na muzičkim festivalima. Inače, slažem se da broj članova žirija za PZE treba povećati na bar 10.​

Kad sam bio klinac moji su slali po jednu poruku svake godine za pesmu koja mi se najvise svidja (npr 2008. sam najvise voleo BiH i Letoniju, klasican ukus devetogodisnjaka 😂)

S tim da mnoge pesme koje sad volim tad jednostavno nisam mogao da razumem, verujem da je mnogima tako. Prve "zrelije" pesme koje sam zavoleo kao mali su bile Hold On Be Strong i Randajad.

🇧🇦 2008 - Laka - "Pokušaj" je zapravo ozbiljna pesma. :) E, 🇱🇻 2008 zaista nije. To je baš dečji izbor... 😂

Last edited:
Kad sam bio klinac moji su slali po jednu poruku svake godine za pesmu koja mi se najvise svidja (npr 2008. sam najvise voleo BiH i Letoniju, klasican ukus devetogodisnjaka 😂)

S tim da mnoge pesme koje sad volim tad jednostavno nisam mogao da razumem, verujem da je mnogima tako. Prve "zrelije" pesme koje sam zavoleo kao mali su bile Hold On Be Strong i Randajad.
Ja sam godinama bio opsednut Urban Symphony zbog Randajad. Zamalo sam otišao u Tartu da studiram 💀

Ja sam godinama bio opsednut Urban Symphony zbog Randajad. Zamalo sam otišao u Tartu da studiram 💀
Meni zanimljivo da nikad nisam do kraja pao na tu pesmu, dok mi se Sandra Nurmsalu na prvu dopala sa "Kui tuuled pöörduvad" na Eesti Laul 2014.. :)

@Ivan Pa teško je znati ko je glasao telefonom, bilo to fiksni ili mobilni koji obično ima jedinstveni pozivni broj na nivou cele zemlje. To svakako treba da bude jedna grupa, samo možda sa većim udelom, npr. da vredi kao glas 2 grupe. Ipak treba videti statistički o kom broju glasača se radi i da li bi to imalo smisla.
Mislio sam na udeo, da se to bolje reguliše...

Back