247. FSC - Eurovision Language Diversity

Lako je biti pobednik i organizator, a najteže je biti organizator. :(

Glasala u finalu za Miss i Mistera.
Kod Miss mi je bilo lako odluciti kako cu da rasporedim glasove. 🤩
Kod MR je bas bilo napeto i mesta su se menjala tamo-vamo, gore dole sve dok nisam bar donekle bila zadovoljna. 😂

Ajde i ja da stisnem SUM =SUM(E2:W2) i potom Data >>Sort. Presek u 00:00

1. Polufinale:

49
48
47
47
39
35
34
29
26
25
22
20
18
16
15
14
14
13
11

2. Polufinale:

58
41
35
33
31
29
26
26
24
23
17
15
12
10
8
6
4
3
3
2

Glasalo ukupno 16 forumaša.

Last edited:
Poky ti voliš da stiskaš SUM, kakvo je stanje kod lepojki?
[TABLE=full]
[TR]
[TD]41[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]38[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]27[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]23[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]22[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]21[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]20[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]20[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]13[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]7[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

za mistere

42
27
22
17
8
5

za missice

Ufff, Bebe ga otkida s glasovima.

Edit: Upss, nisam dobro pročitao neka Misica otkida!

Bas je bilo mukotrpno glasati u finalu MISS/MISTER. Pored toga sto su mi vecina favorita poispadali, sve je bilo bas nepregledno predstavljeno. Imam predlog za sledeci put ako se organizuje, da se koristi IMGUR za upload slika i postave hyper linkovi u temi. Bilo bi mnogo preglednije, a mislim i da ne bi zauzimalo toliko prostora kao direktan upload slika na forum, tako ne bi ni dolazilo do opomena od uprave.

Od petka sastavljam glasove, baš sam se namučio. Par pesama ostalo bez poena :( moje PF mi je baš super po pesmama.

6URpXDt.gif

Danas u okviru ovog segmenta predstavljamo dve pesme otpevane na luksemburškom jeziku. Prva je iz 1960. godine. Od svega 13 zemalja koliko ih se te godine takmičilo, Luksemburg je osvojio svega 1 poen i poslednje mesto.

Na svom nacionalnom jeziku su ponovo pevali tek 1992. godine i opet se nisu proslavili zauzevši 21. mesto sa 10 poena. Da je tada postojala nagrada Barbara Dex sigurno bi je osvojili. :D

Luksemburg je među zemljama koje su učestvovale od prve godine održavanja Evrovizije. Ima 37 učešća i čak 5 pobeda: 1961, 1965, 1972, 1973, 1983. Poslenje učešće bilo im je 1993. godine; znamo da nam se vraća sledeće godine, nadamo se u velikom stilu. Sem njihove prve pobedničke pesme, sve ostale su mi među omiljenim evrovizijskim pesmama. Jedna od njih je svakao meni i najomiljenija od svih ESC pesama (Anne-Marie David "Tu te reconnaîtras") :love::love::love:.
Njihova pesma iz 1974. sadrži jednu englesku frazu koja je i naslov pesme Bye, bye, I love you; inače je to godina u kojoj language rule nije važio.
1985. godine su miksovali francuski, nemački i malo engleskog. Njihov poslednji entri bio je miks francuskog i luksemburškog. (90% na francuskom, 10% na luksemburškom - primedba by Filhy (y)).​

Što se tiče samog luksemburškog jezika evo malo podataka sa Vikipedije:
Luksemburški jezik (luks. Lëtzebuergesch) je germanski jezik iz zapadnogermanske podgrupe, koji je, pored nemačkog i francuskog jezika, treći zvanični jezik u Luksemburgu. Status zvaničnog jezika dobio je 1984.

Luksemburški potiče od srednjonemačkog, koji je nastao od pra-germanskog jezika, ali je vremenom poprimio veliki broj reči iz francuskog jezika.

Za Nemce je relativno lako da razumeju ovaj jezik, ali nije tako jednostavno da ga govore usled velikog broja francuskih reči. Na primer: vozač autobusa se na luksemburškom kaže Buschauffeur, док je na francuskom Chauffeur de bus, a na nemačkom Busfahrer.

Neke reči se razlikuju od starog i standardnog nemačkog, ali se mogu pronaći u dijalektima. Primer je reč krompir, luksemburški: Gromper, francuski: pomme de terre, nemački: Kartoffel.

Luksemburžani nazivaju standardni nemački Däitsch ili Preisësch („pruski“), mada se ovaj drugi naziv smatra uvredljivim.
Luksemburški se koristi u osnovnom obrazovanju i u dnevnim novinama. Zvanični jezik državne administracije je francuski.

Last edited:
Ja sve mislim danas rezultati 😂 Ne znam šta sam prebacio.. izgleda sam prerano glasao

Back