284. FSC - DIJAGNOZA // Prescribed by Bebi //

044426cb-c321-40ca-a124-78ee76fe46fe.webp

Dragi forumaši,

Dobrodošli na četvrtu organizaciju u vašem voljenom Bebilendu! Kao i prethodnih puta, trudili smo se da tema bude zanimljiva i izazovna, pa vam ovoga puta donosimo nešto što je istovremeno originalno i nekonvencionalno.

Pred vama se nalazi lista mentalnih poremećaja, svaki od njih interpretiran kroz odgovarajući muzički žanr. Za svaki poremećaj pripremili smo i detaljan opis muzičkog pravca u kojem možete pronaći pesmu koja savršeno odgovara njegovoj karakteristici.
Pravila su jednostavna – birate brojeve od 1 do 60 (12 zadataka x 5), a time sebi dodeljujete svoju „zvaničnu dijagnozu“.

Preporučuje se da u prijavi priložite internet dokaz da pesma pripada nekim od žanrova, ako ne pitaću ChatGpt jer već imamo razrađen odnos. To je validno i priznaje se čak iako vam/nam pesma ne zvuči na prvu tako! Svakako ako uvidim da pesma ima privid zadatog žanra ili ako pesma liči kratkim pošalicama o poremećajima, prolazi konkurs. Ništa strašno, žanrovi su tu da vam budu smernice niste došli na giljotinu.

Kao i uvek, primenjivaće se standardna FSC pravila.

Zamolili bismo nekog od gospode da bira dva broja, prvi za Šeficu Ivanu, drugi za domaćicu Bebs.

S obzirom na specifičnost teme, nema ograničenja u izboru izvođača, što vam omogućava širi prostor za kreativnost.

Zabavite se i neka najbolja dijagnoza pobedi!

🎭 Mentalni poremećaji kao žanrovi:
Emocionalni pejzaži, refleksivni tekstovi, spori tempo. Dobrodošli na stage gde se sunce nikada ne pojavljuje, ali su suze najlepše kristalno čiste. Oprez: pesma traje 4 minuta, ali u glavi traje večno.
🎧 Nick Drake, Agnes Obel, Radiohead (“True Love Waits”), Mazzy Star
Muzika koja zvuči kao unutrašnji nemir i preopterećenost. Na ovom stageu reflektori trepću bez ritma, basevi udaraju kao da si zaboravio da ugasiš rernu, a neko te konstantno posmatra (verovatno ti sam).
🎧 Charli XCX (CRASH), Arca, Fever Ray, Sega Bodega
Nagli prelazi raspoloženja, od euforije do tame. Jednog trenutka si kralj diska, sledećeg gledaš u zid i plačeš zbog teksture betona. Idealno za one koji ne znaju da li im se više pije espresso ili spava 16 sati.
🎧 Fischerspooner, 100 gecs, Of Montreal, Poppy
Energično, prelazi s teme na temu, ritmično i impulsivno. Stage gde se sve menja svake tri sekunde. Nema pauze, svi instrumenti sviraju istovremeno i... hej, da li si čuo onu novu pesmu? Gde sam ono stao?
🎧 Gorillaz, Beastie Boys, Electric Six, Franz Ferdinand

Svet koji voli obrasce, detalje i tišinu između tonova. Muzika ovde ne viče – ona sortira. Svaki zvuk ima mesto, svaki ton ima razlog. Ništa nije previše – ali sve je tačno. Neobična lepota u ponavljanju i preciznosti.
🎧 Grimes, Moby, Caroline Polachek, Purity Ring

TRAŽENJE BROJA KREĆE U 12:00H!

PRIJAVE POČINJU:

30.05. U 13:00H I TRAJU DO 04.06. U 16H.
-- SPISAK PESAMA --
Učesnici:

Aleksa, Aleksa49, Arsenic, Bebi, botbona, Boxy, Choda, cinque, creature, Destry94, Detektivka, Dežurni, Djole89, Doctor Who, dodo, dracarys, Endrega, etica, EvroBosna, Filhy, GavranESC, Ivana, JellyJelly, Killy, Leo Cezar, Lux, Majsta94, Marko, Miki, Милан, Nije sve tako sivo, Niko, Paučica, Pipi, Pokahontas, Replay, rintintin, Ro97, Shum, Stefan28, Stefix, Stole, Storm, Tetsujin, Tinte, Vaxildan, whisky, zakaya, zeleni.

Attachments

Last edited:
Ja sam poslusala sve al nisam sortirala, a sad mislim da me je udarilo sunce i da nisam uravnotežena

Meni je uneravnoteženost uvek bila dobar povod da glasam. xD

Mi smo glasali JEDVA

svakoj pesmi kojoj smo dali poene bismo u savršenom svetu dali po 12 ponaosob

Posle svih semafora, imam izrazito jak osećaj da sam jedna od tih nula. 🤣

Prvo pf mi je bolje ali izgleda da će drugo da nadvlada...

SPREČENA KATASTROFA: Spasenija uhvaćena, FSC ostaje ceo!

00ed7ea3401fe1605ecaffeca76dc7ec.gif

U trenutku kada su svi verovali da će harmonija „Mira i Cvrkuta“ biti zauvek razneta u bojama dinamitne eksplozije i mirisu spaljenih plišanih zavesa, sudbina je imala drugačiji plan. Na samoj ivici apokalipse, kada je Mala Spasenija već pripaljivala fitilj bombama ukrašenim sličicama Maje Nikolić, pojavio se ON.

Sal Da Vinci – iz 268. FSC-a pravo u legendu!
xlarge_sal_da_vinci_dimensioni_sito_artista_e45eca1a99_preview_rev_1.webp

Šef sale. Ujedinitelj salveta. Maestro tanjira i tišine.
Bez najave, bez fanfara, ali sa harizmom pevača italopopa i refleksima profesionalnog konobara, Sal Da Vinci je uleteo kroz vrata s poslužavnikom od nerđajućeg čelika, udario dinamitski paket kao da izbacuje prepečeni hleb, i Spaseniju — zajedno sa celokupnim arsenalom — poklopio staklenim poklopcem za tortu!

"Nećeš, mala, da mi digneš takmičenje. Ovo je porcija za nju!" – rekao je Sal, pre nego što joj je poslužio koktel Smirenosti" direktno u lice.

Baba Dol dodeljuje orden!
Nakon ovog čina nesvakidašnjeg herojstva, kraljica Baba Dol lično se pojavila na terasi „Mira i Cvrkuta“, obučena u ceremonijalnu pidžamu od baršuna sa zlatnim flašicama, i uručila Salu:

-Zlatnu flašu Hrabrosti

-Dozvolu za iznošenje pića van šanka

-Besplatan tretman kod Udruženja Vrištalica, pr Nina Hagen

„Bez Sála, sada bismo pevali bez tonova. A i bez zida. I bez plafona. Zahvaljujemo ti, sine moje sale,“ izjavila je Baba Dol, uz himnu na flaši koja svira samo kad je okreneš levo.

Spasenija predata Arsenatu!

images_preview_rev_1.webp

Ujutro, pod jakom pratnjom Trupa Tišine, Mala Spasenija je predata arsenatskoj ambasadi. Jasmina Ana je dočekala transport sa rukavicama, pevačkim glasom i papirima za preuzimanje.

3zRktkqTURBXy9lZmUwMmU1MTEyZDNhYmExNzQxMzIzMzNlOGY5ZGZmOC5qcGVnkZMFzQSwzQOE_preview_rev_1.webp

“Pravda će biti servirana hladna, kao arsenatna torta,” poručila je kratko i teatralno, dok je u pozadini prigušeno svirala „Zvečkom ti prete oni što ćute“.

Sledeće: Ko sad pravi haos?
Dok se svi raduju izbegnutom haosu, analitičari upozoravaju:
Previše mira — opet sumnjivo.
Gde je sad Maja Nikolić?
Da li je koktel Baba Dol popustio?

Nastaviće se…

Nije bilo ni malo lako, ali glasovi za polufinale uspešno poslati.

Осим што је била тешка тема, већина песама није у мом фазону. Превише мрачно, није да ћу неку слушати после овог ФСЦ-а.
Прво полуфинале сада, друго сутра.
SOFIA ISELLA - The Doll People
Ово ми је баш мрачно и трагично, девојци је тек 20 година.
Lola Indigo - PESADILLAS
Ово ми је скроз океј јер је на шпанском и аутоматски не може бити сморно и мрачно, иако је текст озбиљан.
Ha Vay – Baby I'm The Wolf
Не знам, нит ми сметала, нит ме је одушевила.
Seelennacht - Gazing at the Sea
Даћу му плус што је бржа песма и што му је буџет за спот 0 евра. Може да свира у позадини, нисам обратио баш пажњу на текст.
Bobby Fuller Four – I Fought The Law
Овде је песма погодила дијагнозу. И скроз ми је океј, овако моји живци раде.
Serj Tankian - Sky Is Over
О вид па и ја њега знам. Доста другачије пева него у групи. Не прија ми.
Paris Paloma - HUNTER
Буџет за спотове се није повећао. Песма незанимљива.
PALAYE ROYALE - Paranoid
Нешто ме подсетише на Токио Хотел. Океј, може се слушати мада је превише драња како песма иде крају.
Birdy – Raincatchers
Макар је уложила у спот, сличан ми је утисак као песме од Парис Паломе. Само је боља од ње.
Green Day – Basket Case
Буквално праисторија бенд. Носталгија, али им то неће помоћи јер је песма никаква. Као и сви рок (бој) бендови тих година, генерична песма.
Џеј - Ноћас ми се не спава
Е стварно свака част за ову песму. Баш предах од енглеског. Депресија на српском звучи боље него на енглеском.
HAEVN feat. Neco Novellas - Great Mother
Океј песма, помогао је овај црнац и хор да песма буде боља. Опуштајућа. И увек уживо (и виолина) наступи дају бољу атмосферу.
Arca - Prada/Rakata
До ту мирада нисам сконтао да је песма на шпанском. Свакако чудно и спот исто. Чудан и регетон.
Gracie Abrams – That's So True
Тинејџ (напорна) песмица.
TAMTA - IDENTITY CRISIS
Плус што је на грчком, али песма ми није по вољи осим на делове кад заличи/зазвучи на Росалију.
Rosa Walton – I Really Want to Stay At Your House
Сметају ми ти делови са обрађеним гласом, не бих је више пуштао.
Ashe - Angry Woman
Аутизам песме дефинитивно нису за мене.
Anyma – Pictures Of You
Ово неки као техно...вероватно би уз дрогу радило посао.
Rihanna - Lift Me Up
Ријаница, дефинитивно уз Џеја, најбоља у овом полуфиналу. Мада ми ово није за депресију.

Vaults - Premonitions
Смор.
Night Club - "Die in the Disco"
Па добро бржа је, дискаћ. Може.
Julien Baker - Appointments
Ово ми је више за депресију од Ријане. Онако.
CYRIL - Stumblin' In
Ово сам негде чуо или ме подсећа на нешто. Не смета.
zandros - obsessed ft. Limi
Зашто ме стил певања подсећа на Ерику Лундмоен...исто као да сам негде чуо.
Divine - Shake It Up
Наспрам свих у овом полуфиналу, највише енегрије што није чудно за 80-те. Појава као онај глумац што је имитирао Брену у ТЛЗП.

Ово нисам успео да копирам.

PONEDELJAK DONOSI BURU: Mir više nije opcija!

maja-nikolic.gif
Nakon vikenda sumnjive harmonije i previše tišine za jedan FSC, ponedeljak je odlučio da podigne roletne realnosti i unese ponovo nemir u sanatorijum "Mir i Cvrkut".

Nina Hagen se resetovala – zvanično!
U zoru, uz zvuke džeza iz creva jednog takmičara (sumnja se na Teminite), Nina Hagen se naglo prenula iz veštačke kome koju je sama sebi propisala pod izgovorom “mentalnog detoksa”. Po izlasku iz hibernacione kapsule izjavila je:

„Ko je isključio mene, isključiće i sudbinu! Sad je opet vreme za performans.“

Odmah je bacila peškir na pod, što se u FSC krugovima tumači kao znak spremnosti za borbu.

39091103_1000_29.gif

Maja Nikolić – PRAVDA JE ZADOVOLJENA!
Najkontroverznija stanarka Mira i Cvrkuta konačno je puštena iz improvizovane ludačke sobe napravljene od jastuka i svezanih melodrama. Ispostavilo se da nije učestvovala u zločinima Male Spasenije, a jedini dokaz protiv nje bilo je to što je “previše pevala uz eksplozivne ritmove”.

„Ja sam pesma. Ja sam pokret. Ja sam program festivala! I biću ta koja će za dva dana saopštiti rezultate!“ – poručila je Maja, dok je u pozadini eksplodirala roza prskalica.

TAKMIČARI U PARANOJI: Gde su glasovi?!?

U hodnicima "Mira i Cvrkuta", tenzija među takmičarima dostiže tačku ključanja. Više od POLA glasova još nije stiglo, i mnogi se pitaju:

Da li sam uopšte ostavio utisak?

Je l’ iko slušao moj outro?

Zašto je Loïc Nottet počeo da meri vreme kašikom?

Šta radi DeathbyRomy na vrhu ormara, i zašto šapuće “osetite bol”?

Bambie Thug i Grimes izjavile su da su “osetile distorziranu energiju iz sveta tišine”, dok je Gorillaz ekipa prosto rekla:

“Brate, gde su glasovi?!”

U najavi: Dve noći do eksplozije
Svi znaju da ništa ne traje večno – ni tišina, ni spokoj, ni umetnička stabilnost.
Dva dana do rezultata.
Dva dana do Majinog megafona.
Dva dana do vatrometa pobede ili suza sa ukusom poraza.

U "Miru i Cvrkutu", tišina nikada nije kraj. Ona je samo... pauza pre refrena.

Nastaviće se...

Back